Радев: България не може да приеме санкции срещу руското ядрено гориво

Ще предложи охрана на границите с финансиране от ЕС
Обновена: 9 фев 2023 11:53 | 9 фев 2023 11:52, Елка Василева
522
Радев: България не може да приеме санкции срещу руското ядрено гориво
Снимка: архив, БГНЕС

България не може да приеме санкции срещу руското ядрено гориво, защото това ще повлияе пряко на нашата ядрена енергетика, съобщи президентът Румен Радев пред български журналисти в Брюксел, където пристигна за участие в извънредното заседание на Европейския съвет.

Още по темата
Няма как да се случи, добави той. Отчитаме всички възможни области, където това може да стане, но там, където са застрашени пряко нашите интереси, сме много внимателни. Ако се наложи, ще наложим вето, поясни държавният глава.

По повод помощта за Украйна президентът заяви, че служебното правителство е изпълнило задачата, поставена от Народното събрание, да се предостави въоръжение от резервите на Българската армия. Надявам се, че правителството ще прояви разум в бъдеще това да не се допуска. Това е кръвопролитна война, все по-рядко чуваме гласове за мир, чуваме призиви за победа, без някой да може да дефинира какво означава победа, добави той.

Украйна е във фокуса на всички дебати в ЕС, но е време една година след започването на тази кръвопролитна война фокусът да бъде поставен най-вече върху мерките за нейното преустановяване и за възобновяването на всички дипломатически усилия, така че да търсим мирно решение.

България ще продължи да подкрепя украинските хора на място в тяхната справедлива битка за свободата на страната им. България ще продължи да подкрепя, съобразно своите възможности, украинските бежанци, отбеляза президентът. Ще призова ЕС да използва цялата си сила и инструменти, така че да можем да водим дебата в посока за преустановяване на военните действия, каза той.

Президентът съобщи, че ще предложи пилотен проект за охраната на българската граница с финансиране от ЕС. България полага огромни усилия, инвестираме много от нашия бюджет и за инфраструктура по границата, и за технически системи за наблюдение, това се оценява. Но нашите ресурси са недостатъчни, посочи Радев.

По неговите думи в последните месеци се полагат усилия за повече солидарност и подкрепа за всички държави на първа линия по външните граници на ЕС. Охраната на външните граници трябва да бъде не само наша грижа, а на всички държави членки, представихме ясни разчети за мерките по охраната на българската граница. Все повече лидери, в резултат на нашите дипломатически усилия, се обявяват за по-силна подкрепа за България, отбеляза Радев.

Той добави, че задължително ще постави въпроса за отношенията със Северна Македония и правата на македонските българи. По неговите думи е било необходимо нашата страна два пъти да наложи вето, докато европейските партньори разберат, че има сериозен проблем.

Президентът уточни, че ще засегне въпроса за нарасналата агресия, която води до престъпления от омраза срещу български граждани.

Очаквам категорична институционална реакция от властите в РСМ и незабавни действия за разкриване на извършителите, разследване и адекватно наказване. За съжаление към момента не виждам необходимата политическа воля. Налице е разминаване между амбициите на РСМ и поетите ангажименти за установяване на демократични норми в тази страна, и реалността, в която живеят македонските българи в тази страна. Отричането на съществуване на проблем с правата на македонските българи само удължава тези проблеми, води до ново насилие и атмосфера на безнаказаност, и стимулира престъпленията от омраза. Ще призова много ясно своите колеги за повече солидарност и ангажираност с правата на македонските българи. Нека със същата енергия, с която ни призоваваха тук за ускоряване на процеса на интеграция на РСМ, ЕС да наложи мониторинг и гаранции за спазване на правата на македонските българи, призова държавният глава.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
296
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На нация от закрепостени русо роби какъв да и е президента?!?!
295
7
 
17
 
! Отговори
Оберщурмбанфюрер преди 1 година
Радев, опомни се! Няма СеСеСеРета, няма Русия, няма СИВ, няма Варшавски пакт, няма Васточен блок от дэржави. Накъде си тръгнал с тези ялови крави да даваш акъли и да заплашваш с вето. Явно не знаеш, че не ти, а Народното събрание и Правителството решават тези въпроси. Май искаш да изземеш всички функции в държавата, но не чуваш ли смеха на Вселената?
294
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много скоро ще имаме достоен Български президен Радев не е разбрал че руския кораб потъва и той ще е на дъното като удавник
293
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев е много глупав човек трябва да си умен и добър политик за да можеш да маневрираш между изтока и запада Фуражката си повярва че пръщи от ум но стана за посмешище Чула жабата че подковават коня и тя си вдигнала крака Разхожда се в Брюксел като първобитен руски агент
292
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 322: можете без всички тези неща, само трябва да се изселите в сащ, там тази патология е нещо нормално.
291
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ей, разгеле! Взехте да се замисляте за българските интереси, а не за чуждите. дано ви стиска да наложите вето над тия безумия, дето само удължават агонията на ЕС и Украйна
290
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радев защо според теб българския интерес винаги трябва да е руски ????
289
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мечтите на един не Български президент Няма ли кой да му каже че можем да живем и без руски газ без руско ядрено гориво без руски шпиони и агенти скоро и без всичко руско защото съдбата и бъдещето на Русия е доста неясно и враждебно към околния свят
288
5
 
7
 
! Отговори
Кухи гъдулки преди 1 година
80% от българските политици и 100% от службите и енергетиката са в руски ръце. За т.н. армия без коментар...няма такава, а каквото има е руско отпреди 40г...България е превзета държава отдавна...и такава ще си остане, защото матр'яла е прос
287
9
 
9
 
! Отговори
Язе преди 1 година
До Само питам Защото въпроса ти е глупав, затова питам!!! Чоквека зашитава бълг.интерес, щото спрат ли в БГто ядрената енергетика, ще дъхаш супата яко..Ще ичезна БГто просто...Ааа, не няма да изчезне - ще се превърне в коптора на Европата...*** явно това си те кефи...То толкова си и българин явно...
286
2
 
6
 
! Отговори
!!! преди 1 година
До хюго капетГледаш ли новини?Тази сутрин пак го казаха, в момента газа ,който горим 80% е руски!
285
6
 
2
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
До 317 - Абе, и ние сме измислено балканско карашмалък племе съставено от кумани, авари, печенеги, даки, хуни, траки и измислените "славяни" - все крадлива сбирщина. Най-добре е да си мълчим, защото исторически паметници и артефакти безкомпромисно демонстрират нашата принадлежност, кои сме и какви сме.
284
9
 
10
 
! Отговори
Крундел преди 1 година
др0гаре, консуматори на кремльски биоотходи, обикновени предатели 4-хилядници и вся астальная...без руски газ щяхме да умираме от студ, е умряхме ли?А я да ви питам аз, що като ползваме руски петрол цените ни на горивата са като на "фашистите" от "обратна европа", които пък ползват сорт брент, на руснаците са ви братя и ви обичат, или май не е баш така, а?С ядреното гориво същата работа, просто "братята" ВИ му ще дигнат цената, нали няма други доставчици; работите ли за чужди интереси или да?
283
13
 
12
 
! Отговори
до 305 преди 1 година
украинци са измислено племе, както и държавата украйна! наречени са така през вековете защото са живеели в у-крайната земя на руската империя!....прочетете малко история, не дрънкайте глупости!
282
6
 
7
 
! Отговори
Само питам преди 1 година
До Язе........ Защо трябва да е укр, бе путлерас неграмотен и недо клатен? Хлебарката може да живее две седмици без глава но русофила може да прави това цял живот!
281
9
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
Фуражката деформира главата и Радев е живото доказателство за това.
280
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За жалост, най-слабият президент на България!
279
6
 
8
 
! Отговори
Язе преди 1 година
До Само питам А твоята коя е - УКР???
278
14
 
17
 
! Отговори
Само питам преди 1 година
Радев, коя е твоята родина майка, България или Русия?
277
10
 
8
 
! Отговори
Българин преди 1 година
В България е традиция генералите да са руски агенти и да работят за интересите на Русия. Много "натовски генерали" наредиха имената си до тези на Радко Димитриев и Владимир Заимов, за които руските интереси бяха над всичко. Учудвам се обаче на наивността на американците, които са допуснали почти всички от генералите, за които говоря, като Румен Радев, Стефан Янев, Димитър Шивиков и редица други да учат във военни колежи в САЩ и да направят кариера в структурите на НАТО.