Радев: България не може да приеме санкции срещу руското ядрено гориво

Ще предложи охрана на границите с финансиране от ЕС
Обновена: 9 фев 2023 11:53 | 9 фев 2023 11:52, Елка Василева
522
Радев: България не може да приеме санкции срещу руското ядрено гориво
Снимка: архив, БГНЕС

България не може да приеме санкции срещу руското ядрено гориво, защото това ще повлияе пряко на нашата ядрена енергетика, съобщи президентът Румен Радев пред български журналисти в Брюксел, където пристигна за участие в извънредното заседание на Европейския съвет.

Още по темата
Няма как да се случи, добави той. Отчитаме всички възможни области, където това може да стане, но там, където са застрашени пряко нашите интереси, сме много внимателни. Ако се наложи, ще наложим вето, поясни държавният глава.

По повод помощта за Украйна президентът заяви, че служебното правителство е изпълнило задачата, поставена от Народното събрание, да се предостави въоръжение от резервите на Българската армия. Надявам се, че правителството ще прояви разум в бъдеще това да не се допуска. Това е кръвопролитна война, все по-рядко чуваме гласове за мир, чуваме призиви за победа, без някой да може да дефинира какво означава победа, добави той.

Украйна е във фокуса на всички дебати в ЕС, но е време една година след започването на тази кръвопролитна война фокусът да бъде поставен най-вече върху мерките за нейното преустановяване и за възобновяването на всички дипломатически усилия, така че да търсим мирно решение.

България ще продължи да подкрепя украинските хора на място в тяхната справедлива битка за свободата на страната им. България ще продължи да подкрепя, съобразно своите възможности, украинските бежанци, отбеляза президентът. Ще призова ЕС да използва цялата си сила и инструменти, така че да можем да водим дебата в посока за преустановяване на военните действия, каза той.

Президентът съобщи, че ще предложи пилотен проект за охраната на българската граница с финансиране от ЕС. България полага огромни усилия, инвестираме много от нашия бюджет и за инфраструктура по границата, и за технически системи за наблюдение, това се оценява. Но нашите ресурси са недостатъчни, посочи Радев.

По неговите думи в последните месеци се полагат усилия за повече солидарност и подкрепа за всички държави на първа линия по външните граници на ЕС. Охраната на външните граници трябва да бъде не само наша грижа, а на всички държави членки, представихме ясни разчети за мерките по охраната на българската граница. Все повече лидери, в резултат на нашите дипломатически усилия, се обявяват за по-силна подкрепа за България, отбеляза Радев.

Той добави, че задължително ще постави въпроса за отношенията със Северна Македония и правата на македонските българи. По неговите думи е било необходимо нашата страна два пъти да наложи вето, докато европейските партньори разберат, че има сериозен проблем.

Президентът уточни, че ще засегне въпроса за нарасналата агресия, която води до престъпления от омраза срещу български граждани.

Очаквам категорична институционална реакция от властите в РСМ и незабавни действия за разкриване на извършителите, разследване и адекватно наказване. За съжаление към момента не виждам необходимата политическа воля. Налице е разминаване между амбициите на РСМ и поетите ангажименти за установяване на демократични норми в тази страна, и реалността, в която живеят македонските българи в тази страна. Отричането на съществуване на проблем с правата на македонските българи само удължава тези проблеми, води до ново насилие и атмосфера на безнаказаност, и стимулира престъпленията от омраза. Ще призова много ясно своите колеги за повече солидарност и ангажираност с правата на македонските българи. Нека със същата енергия, с която ни призоваваха тук за ускоряване на процеса на интеграция на РСМ, ЕС да наложи мониторинг и гаранции за спазване на правата на македонските българи, призова държавният глава.
(кор. на БТА Николай Желязков)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


522
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Радев е пътник__не чакай на боко-ратурата, тя пази мафиотите, тя пази тези, които и плащат, другите са престъпници все за нещо
315
10
 
20
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
Преди известно време се заговори,че руското ядрено гориво ще се замени с гориво от САЩ и заплаха за какви накърнени български интереси ще има,че русофила радеф иска да наложи вето на ядрената санкция срещу русия. А има ли такова право?Ние не сме президентска република и такова вето е несъвместимо при липса на работещ парламент.Същото се отнася и за военната помощ за Украйна, а преговори за мир с диктатор са недопустими.
314
6
 
20
 
! Отговори
Радев е пътник преди 1 година
Румен Радев ще си отиде, както изчезна и Слави Трифонов. Ред е на прокуратурата да вземе съответните решения за повдигане на обвинения, относно многобройните престъпления от екипа на Радев - Йотова.
313
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Българин___ъ какво е направил еднокнижника за България по-точно?... окраде пари за 100 магистрали, а построи 1 и половина?...
312
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Визуално, доста напомня на Тодор Живков!:)Сигурно затова е толкова симпатичен на Русия.
311
9
 
13
 
! Отговори
Българин преди 1 година
В Брюксел объркали Фуражката с Про100 Киро !!! В Европа изобщо не се интересуват кой какъв е в България и не знаят , защото не са личности !!! Ако в Европа кажат Борисов , всички знаят кой е и какво е направил и за България , и за Европа ! Фуражката така и ще остане в историята - като анономник ! И разрушител на България !
310
5
 
25
 
! Отговори
Радев-матрьошка преди 1 година
Радев е като руска матрьошка. Отваряш го, а от вътре изскача дългата глуповата Деса. Отваряш Деса, а от вътре изскача Корнелия. Отваряш Корнелия, а от вътре изскача Путин...
309
20
 
6
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 1 година
До 60% гласувахаЗаНего: Гласуваха за Радев защото той е пробългарски президент, не проруски.
308
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безсрамник лиземер и предател излъга хората на протеста с юмрука да си спечелиш втори мандат сега си лице на мафията и руските агенти срам и позор си Гадев Решетников
307
7
 
19
 
! Отговори
юбералес преди 1 година
Toзи предател трябва да бъде разстрелян с MG -42.
306
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 60% гласувахаЗаНего___как ли?... ами както сега герп ще спечелят изборите, с хартия и "невалидни" по-точно неудобни бюлетини
305
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма незаменими хора, незаменимо ядрено гориво, незаменима газ и незаменим президент!
304
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога ще го търпим този фалшив президент ???
303
7
 
9
 
! Отговори
Куку преди 1 година
Благодарение на градската десница,ДБ,ДСБ,ПП,ИТН имаме рубльов за президент.
302
7
 
20
 
! Отговори
РАДЕФ=ПОЗОР преди 1 година
РАДЕВ Е НАЦИОНАЛЕН СРАМ
301
6
 
18
 
! Отговори
ДОЛУ РАДЕВ преди 1 година
ДОЛУ РАДЕВ
300
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чия е Украйна, Радефффф???!!!
299
5
 
18
 
! Отговори
ПО-ГОЛЯМ преди 1 година
ПОЗОР ЗА БЪЛГАРИЯ ОТ ТОЯ НА СНИМКАТА НЕ Е ИМАЛО
298
5
 
17
 
! Отговори
ТОЯ преди 1 година
НЕ МИ Е ПРЕЗИДЕНТ
297
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя кога го изтричаш все му е късно...