Пеканов за референдума срещу еврото: Всеки има право на мнение, но не и да залъгва гражданите

300-400 млн. лв. на година губим като не приемаме еврото
19 фев 2023 21:07, Нели Христова
237
Пеканов за референдума срещу еврото: Всеки има право на мнение, но не и да залъгва гражданите
Снимка: БГНЕС

Поне 300-400 млн. лв. на година са щетите за България от неприемането ни в еврозоната. Това изчисли вицепремиерът Атанас Пеканов пред bTV.

Това е една "наивна сметка", може и да са повече. Те идват само от три фактора - ако приемем еврото, ще се повишави кредитният ни рейтинг и ше падне лихвата по държавния дълг, за България това биха били 200-250 млн. лв. спестени. второ - по същия начин ще намалеят лихвите за бизнеса – това са още 50-60 млн. лв. От изпратените от българите в чужбина над 2 млрд. лв. на година, които се превалутират и за всяко евро се губят по 1-2 стотинки, ще се спестят още 50 млн. лв., сметна Пеканов.

По думите му причините да се откажем от влизането в еврозоната от 1 януари 2024 г. са две - твърде високата инфлация и, най-вече, неприемането на нужните закони.

"От месеци не отговаряме на инфлационния критерий и от месеци търсим гъвкавост за тях, но за това трябваше да сме перфектни по всички други критерии, а вместо това не сме приели 4 закона. Тези закони бяха разработени и внесени още през ноември от Министерството на финансите, но не ги приеха, което означава, че някой продаде мача за еврото. Сигнализирано ни беше от Брюксел, че тъй като не отговаряме на критериите, няма нужда да искаме конвергентен доклад. Ако ни отхвърлят, това ще е голям имиджов удар за нас", категоричен беше Пеканов. И увери, че няма конспирация по темата, било е ясно, че това ще се случи.

Относно подкрепата на подписката за референдум за еврото, организирана от "Възраждане", Пеканов коментира, че всеки има право на своето мнение, но няма право да залъгва българските граждани. "От техните 14 аргумента нито един не е верен. БНБ е подкрепяла през годините винаги влизането в еврото. Ние вече сме се отказали от паричната си политика с влизането във валутния борд, може би тези, които искат да разклатят борда, не искат да участваме в заседанията на ЕЦБ, а сега само спазваме тези решения", обясни Пеканов.

Той коментира и думите на президента Радев от Мюнхен, че се надява служебното правителство повече да не предоставя военна помощ за Украйна. "Много е трудна ситуацията, в Мюнхен чухме различни мнения. Всички страни подкрепяме Украйна, но въпросът е какъв да е начинът да се постигне отблъскване на агресора. Ние спазваме решението на парламента", заяви вицепремиерът. А по отношение на санкциите по Магнитски беше категоричен, че това нанася имиджови щети за страната ни.

Служебният кабинет не се меси в изборите, но когато получавам въпроси, трябва да отговоря. Вчера в Мюнхен ме питаха какво става в България, защо Петър Витанов е изключен от партията, а е водач на делегацията в европарламента, разказа още Пеканов по отношение на отношенията си с БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
177
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това изчисли вицепремиерът Атанас Пеканов пред bTV. . . . . ДАЙТЕ ТОВА ИЗЧИСЛЕНИЕ! И НИЕ ЗНАЕМ МАТЕМАТИКА! ИЛИ Е ПИСАНО НА БИРЕНА ПОДЛОЖКА?
176
0
 
8
 
! Отговори
ала бала преди 1 година
Ей,малкия,кога стана ватман,кога ти почерня гъзо?Я кажи бе многознайко що държави като Швеция,Унгария ,Норвегия даже и не помислят да въвеждат еврото и пак са си по добре от нас,не ни правете на ***,отдавна ви знаем игричките ,мръсните продажни душици и това,че обслужвате интересите на едрия бизнес- демек богатите да стават още по богати,не се наядохте бе,за хората не ви дреме -наглеци ,а тебе като те поставят на тясно друга песен почваш да пееш...
175
1
 
8
 
! Отговори
Франко преди 1 година
България губи милиони горе/долу толкова пак, да не кажа повече от: заплати на депутати, министри, президент и администрацията му, субсидии на партии, НСО и издръжката му, но народа е свикнал и за него няма проблем, та сега тука за 300-400 милиона ли...
174
0
 
7
 
! Отговори
Nnnn преди 1 година
Точно така,никой да не залъгва гражданите. Вие господин Пеканов,точно това правите.Ще се спестят пари от лихвите по държавния дълг. Защо има държавен дълг? Питай Асен Василев. Няма да се спестят никакви пари защото ще се вземат още кредити и ще крадете направо в евро. Господин Пеканов,ако си умен направи лева световна валута.
173
2
 
2
 
! Отговори
30.08.2021 преди 1 година
"Вицепремиерът Пеканов: Високата инфлация е временна, рано е да се вдигат лихви по кредити" "Тази прогноза сподели в социалните мрежи служебният вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов, който извън политическия живот е изследовател към Виенския икономически университет и икономист вАвстрийския икономически институт" - инфлацията 23.5%!!!
172
3
 
6
 
! Отговори
Случайник преди 1 година
Изключително ниска топка. Ако се провери в изказванията му от първото му участие в служебното правителство, ще се установи че припява в общия хор. " Инфлацията е временна" Да ама не, един министър трябва да има хоризонт, а не да "чете" каквото са му написали отвън.
171
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
. . . биха били 200-250 млн. лв. спестени. второ - по същия начин ще намалеят лихвите за бизнеса това са още 50-60 млн. лв. . . . Това не е изчисление, а оценка, forecast (англ.), Hochrech-nung (немски)! Язък за дипломата му!
170
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ха-ха, ах да! Запенили се от И з р а ж д а н е за лева! Няма Лев уе, има BGN! И ако се върне, ще трябва да умножите всичко поне по 10 000! Каквото и да имате тук ще го измъкнат!
169
15
 
3
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 1 година
"въз(из)раждане" е дългата ръка на путин в България.Тази партия е против ЕС и НАТО и приемането ни в еврозоната е неприемливо за тях.Нейните членове се покланят пред подвига на Левски,но служат на неговия убиец-русия.Руският граф Игнатиев,по нареждане на руския император,е главната причина за издаването на смъртната присъда на апостола на свободата.Тази партия не е българска.Тя служи на путин и на войната,макар да говори обратното и подкрепящите я са също лъжебългари.
168
9
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
До gogo.......... Хахахаааааа. Никой не трепери от руските слуги ***. На изборите макс 9-10%. Копейката ще си харчи субсидията, пък избирателите му кашкавал от 40лв/кг :)))))))))))))))))))))))))
167
3
 
10
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Това милото и то от децата на кървавочервените другари, обучени и преобърнали се в чужбина. Да си беше останал да " преподава", има достатъчно, които ще раздадат Бг и без него.
166
11
 
6
 
! Отговори
gogo преди 1 година
треперите ли ми.шици>?!? *** 1но смислено нещо да организират и б.о.ко и сите дупедавци треперят, защото на референдум-а ще излязат да гласуват повече хора от на изборите ;) треперете!!!
165
6
 
21
 
! Отговори
ХоХо преди 1 година
Пекане, губещ както винаги е народът ! Кажи какви са рисковете ! Кажи , че целта е да се засмучат и милиардите , които сега гарантират валутния борд. Надявам се , че си наясно ,че ако имаше някаква файда, Чехия, Дания , Швеция и прочее отдавна щяха да приемат тази валута.
164
2
 
11
 
! Отговори
сваля рейтинга... преди 1 година
Радев каквито и стъпки да предприеме оттук нататък, след назначаването на откровени предатели като Петков, Василев, Лорер и туй пеканото, няма никакъв шанс да си повиши отново рейтинга..Оттук насетне само ще потъва към дъното..
163
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако малка част от минаващите мигранти решат да останат, те са много повече от новородените български деца. Проблема е че българите драскат по форуми, тупат се по гърдите в кръчмите а не отглеждат деца. От мързел.
162
2
 
16
 
! Отговори
Вчера скимтеше преди 1 година
милия пудел като "би-та мас-ти-я" по Босфор Тв и се насълзяваше,че Копейкин им проваля далаверите с евраците от МВФ чрез референдума :) А Цънцар-Ов-ца уж се опитваше да го утеши и изпитваше сади$$тично удоволствие да го гледа как се гър4и като брашнян червей,любимата закуска на евроатлантичетата :) Много жалък случайник,няма да се учудя,ако Радев го изрита,че му сваля рейтинга...
161
3
 
15
 
! Отговори
До 156 преди 1 година
"Кой казва, че като не искам еврото - Значи искам рублата" - Това го казват дежурните платени по заповед, защото нямат никакви други смислени доводи. Не, че този довод е много смислен, но няма как. Гладът е по- силен от тока. Като нестават за нищо друго са готови да лансират и идеи против България, за която е умрял например Левски. За тях е важно да сме под "шапката" на господарите им, за да са и те добре.
160
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кирякстефчовия ген е най-тежкото проклятие, което носим като народ
159
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
както хората напуснаха селата по времето на соца, така и ще напуснат България. На оставащите мургавели не им пука за лева. На всеки народ, каквото е заслужил.
158
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"изчезваш народ, претендиращ за някаква идентичност.."Дъщерята на Спас Турчев от Киряк Стефчов се изока неподготвена....