Пеканов за референдума срещу еврото: Всеки има право на мнение, но не и да залъгва гражданите

300-400 млн. лв. на година губим като не приемаме еврото
19 фев 2023 21:07, Нели Христова
237
Пеканов за референдума срещу еврото: Всеки има право на мнение, но не и да залъгва гражданите
Снимка: БГНЕС

Поне 300-400 млн. лв. на година са щетите за България от неприемането ни в еврозоната. Това изчисли вицепремиерът Атанас Пеканов пред bTV.

Това е една "наивна сметка", може и да са повече. Те идват само от три фактора - ако приемем еврото, ще се повишави кредитният ни рейтинг и ше падне лихвата по държавния дълг, за България това биха били 200-250 млн. лв. спестени. второ - по същия начин ще намалеят лихвите за бизнеса – това са още 50-60 млн. лв. От изпратените от българите в чужбина над 2 млрд. лв. на година, които се превалутират и за всяко евро се губят по 1-2 стотинки, ще се спестят още 50 млн. лв., сметна Пеканов.

По думите му причините да се откажем от влизането в еврозоната от 1 януари 2024 г. са две - твърде високата инфлация и, най-вече, неприемането на нужните закони.

"От месеци не отговаряме на инфлационния критерий и от месеци търсим гъвкавост за тях, но за това трябваше да сме перфектни по всички други критерии, а вместо това не сме приели 4 закона. Тези закони бяха разработени и внесени още през ноември от Министерството на финансите, но не ги приеха, което означава, че някой продаде мача за еврото. Сигнализирано ни беше от Брюксел, че тъй като не отговаряме на критериите, няма нужда да искаме конвергентен доклад. Ако ни отхвърлят, това ще е голям имиджов удар за нас", категоричен беше Пеканов. И увери, че няма конспирация по темата, било е ясно, че това ще се случи.

Относно подкрепата на подписката за референдум за еврото, организирана от "Възраждане", Пеканов коментира, че всеки има право на своето мнение, но няма право да залъгва българските граждани. "От техните 14 аргумента нито един не е верен. БНБ е подкрепяла през годините винаги влизането в еврото. Ние вече сме се отказали от паричната си политика с влизането във валутния борд, може би тези, които искат да разклатят борда, не искат да участваме в заседанията на ЕЦБ, а сега само спазваме тези решения", обясни Пеканов.

Той коментира и думите на президента Радев от Мюнхен, че се надява служебното правителство повече да не предоставя военна помощ за Украйна. "Много е трудна ситуацията, в Мюнхен чухме различни мнения. Всички страни подкрепяме Украйна, но въпросът е какъв да е начинът да се постигне отблъскване на агресора. Ние спазваме решението на парламента", заяви вицепремиерът. А по отношение на санкциите по Магнитски беше категоричен, че това нанася имиджови щети за страната ни.

Служебният кабинет не се меси в изборите, но когато получавам въпроси, трябва да отговоря. Вчера в Мюнхен ме питаха какво става в България, защо Петър Витанов е изключен от партията, а е водач на делегацията в европарламента, разказа още Пеканов по отношение на отношенията си с БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ и Китай колко милиона губят на година от неприемане на еврото? Или те не търгуват с ЕС, а живеят на друга планета.
36
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе разкарай се, стига си ни залъгвал, вече на никой не вярвам! Шаралтанин, шмекер, шмекер, шарлатанин, те това сте!
35
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Коцката риве против еврото , *** парата му все в евро ве..не в копейки
34
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само 10% ще гласуват на този референдум и това ще е края на Възраждане
33
19
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така са нещата, обаче нашенецът обича лъжите на ***. Просто нашия народ обича лъжите и неверните неща и вярва на всякакви лъжци като копойкин.
32
3
 
19
 
! Отговори
Колю от Бяла Слатина преди 1 година
Следващият път като ще влизаме в Еврозоната уведомете ЕК преди това, че да не се окаже пак, че те не знаели, че ние сме се били класирали и изпълняваме всички изисквания за влизане. Моля.
31
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо тогава виждам Датска крона DKK Исландска крона ISK Нова румънска лея RON Норвежка крона NOK Полска злота PLN Унгарски форинт HUF Чешка крона CZK Шведска крона SEK Швейцарски франк CHF? Защо не са се облажили вече от много години да ползват тези невероятни благини, рекламирани от Пеканов Телешоп? Колко милиони милиарди щяха да спестят? Да пратим Пеканов като експерт в Швейцария, да оправи първо тях, ние ще изчакаме!
30
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ти пука, важно е Русия да е добре
29
10
 
2
 
! Отговори
българин преди 1 година
Банкянската разбойническа организация и кримифирмата дпс,ще пречат до последно да не се приеме еврото,и да не влезем в шенген.Страхуват се от наказателно прследване.готови са да ни жертват,но да останат ненаказани.Затова на изборите излезте и гласувайте.За съжаление има промити мозъци,които ще гласуват за тях.Но трабва да ги победим.
28
0
 
22
 
! Отговори
В. преди 1 година
Защо не каже как може при по-ниска задлъжнялост държавата да има по-лошо кредитен рейтинг
27
3
 
3
 
! Отговори
До22 преди 1 година
Ти, да не си от измислената държава. Ние може да не влезем в Шенген, ама вие нема да влезете у ЕС... ***
26
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ако го приемем загубите за народа ще са поне 2-3 млрд евро, нали Г-н Шпеканов? И то на година
25
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прилича на комсомолски секретар от едно време.
24
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те толкова са щетите и от безсмислени избори
23
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кви лихви ще падат ве т.ъ п.ан ???Ти имаш 16 % официална инфлация.Колко искаш да ти е лихвата ? За 10 години и 10 % няма да му останат от парите на кредитора.А при колко процента дава пазара на държави от еврозоната като Гърция ,Италия ,Испания ?Хич да не се залъгват.За държави като България със зверска инфлация никой на пазара няма да им даде дълг.Може ЕЦБ то да им напечата по някой престъпна схема ама пазара не би им дал.В икономиката има така да се каже червени линии а на тоя не са му ясни.
22
3
 
1
 
! Отговори
до 20 преди 1 година
Ъъъ...забрави и в натура....
21
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нещата лееека полека си отиват към бой!Ама голям бой!!!!
20
4
 
12
 
! Отговори
Роботът преди 1 година
1. Държавата не трябва да причинява вреда на хората или с бездействието си да допусне на хората да бъде причинена вреда.2. Държавата трябва да изпълнява своите функции, стига това да не противоречи на Първия закон3. Държавата трябва да се грижи за собствената си безопасност, но само когато това не влиза в противоречие с Първия и Втория закон
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съмнява ме, че ще манипулират И резултатите от референдума. Трябва да се мисли за алтернативен вариант, в случай че ни прецакат.
18
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не ви пречи и сега да се разплащате със Евро или която си искате друга валута. Никой не ви пречи да си държите парите в Евро,. Бизнесите помежду си също могат да се разплащат както си искат. Валута, злато, крипто или бартер.