Ковачева: Не е редно мобилните оператори да вдигат таксите

Държавата ги подпомага, аргументира се омбудсманът
21 фев 2023 10:37, Росен Стойчев
54
Ковачева: Не е редно мобилните оператори да вдигат таксите
Снимка: БГНЕС

Мобилните оператори имат право да индексират цените си, защото в общите условия се казва, че могат. Въпросът е от социална гледна точка дали е редно за втора поредна година да вдигат цените и то сега с цели 15,3% в ситуация, която засяга и хората, а техните доходи не са се повишили. Мобилните оператори обаче са сериозно подпомагани от държавата и трябва да имат социална политика.

Още по темата
Това заяви за БНТ омбудсманът Диана Ковачева.

Те са подпомагани с компенсация за тока, а техните такси към държавата са намалени наполовина, каза Ковачева. По думите ѝ се подготвя тарифа, която все още не е приета от МС, в която държавата подпомага с такси мобилните оператори, за да правят инвестиции, за по-бърз интернет, 5 G и т.н.

"Абсолютно недопустимо и безобразно е безпомощното положение, в което се намират регулаторните органи, които трябва да следят за поведението на монополите", каза Ковачева.

Дали има картел при мобилните оператори трябва да каже КЗК. Омбудсманът вече е сезирал комисията преди дни, тъй като и трите мобилни оператора вдигат с един и същ процент, по едно и също време цените на мобилните услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо са се захапали сам с мобилните оператори? Какво правим с тока, газа, водата, горивата, храните...и още, и още, и още... Пак си правим евтини и половинчати ПР кампании преди изборите!!!
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Бено По-интересно как ще реагира пионката на кРадев, защото е в негов прерогатив какво става в държавата..омбудсмана само докладва!
25
1
 
5
 
! Отговори
... преди 1 година
само черен човек с нов френски паспорт да те полази и всичко ще е наред
24
2
 
10
 
! Отговори
Бено преди 1 година
Не е редно, ама вече ги вдигнаха, как ще реагира омбудсманът?
23
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на всички наши познати "Виваком" им вдигнаха таксите за домашните телефони от този месец, вече и те плащат повече 34, или 12 лева. Отвратителни мошеници са "Виваком".
22
0
 
13
 
! Отговори
Аз преди 1 година
Пък имам договор,който е много стар и в общите условия няма никъде нищо за индекса ция на цената и сега ми чупят тела от звънене да си подновя д-ра на по-добри условия и да не преподписвам старият на същите условия, обаче знам че ако преподпиша нещо ще ми нахакат новите общи у-ия.На децата съм с предплатен план без договор.Мамицата им долна лъжлива.Бяха ми сложили пакет за телевизията, който никога не съм искал и никъде не съм се подписвал казах им, че ще ги съдя и да видиш как ми върнаха парит
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О, да, последната ни сметка за "Виваком" е 69 лева за февруари. А преди това плащахме 60 лева. Мошеници са "Виваком", лъжат и при тях наистина има увеличение.
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Държавата т.е. ние подпомагаме и това безсмислено и безполезно същество наречено омбудсман, заедно с паразитус неболгарикус в парламента и калинките на Рундю Правешки IIри
19
0
 
12
 
! Отговори
Бях абонат на НЕТ1 преди 1 година
Тя бе купена от Виваком.За да си намалят разходите,Виваком ликвидират дублиращите се мрежи за интернет на НЕТ1 в блока.Добре,но аз съм платил за януари,а сметката,която ми поискаха през февруари включва отново януарска сметка,февруарска сметка,сметка за втора мрежа и еднократна такса.Така за това,че си оправят мрежите,ме наказват да плащам два пъти за януари,друг допълнителен интернет(какъвто не ползвам),такса...Така сметката ми за февруари се вдига близо два пъти.Оспорих я и чакам резултат.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само таксите вдигнахте вече ами и цената на задължителните нови договори от 2014г съм абонат на БоБ сегашното А1 .За 200 минути до 2022г плащах 5.90лв от 2023г ми предлагат единствено за 50+50 промоцонални минути за 2г. 9лв после става 50минути за 13лв или пак нов договор И това ако не е ограбнане на абонат здраве му кажи
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз така смятам без да получавам заплата.
16
9
 
0
 
! Отговори
Кирил и Методий преди 1 година
Даже е малко 15%, повече трябва, тъкмо тъъпунгерите да нямат достъп до мрежата, че ми писна от отпускарите от курило да си изливат ппомията в нета
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама вие знаете ли колко "шкодички" ще трябва да се заменят с новите модели, колко костюмчета да се ушият. Паре требат!
14
0
 
13
 
! Отговори
Размисли и Страсти преди 1 година
Един милион абоната/примерно/ по 2 лева отгоре.........хоп 2 милиончета гушка, а "скъпия" ток я ти излезнал 100-200 хилки отгоре, я не!
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е демократично когато управлява комунист на име Гълъб.
12
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вдигнаха си всичко с поне 2 лв, редно или не си правят каквото си искат, спекула постоянна.
11
2
 
18
 
! Отговори
Така е демократично преди 1 година
Не е редно, ама те си ги вдигнаха!
10
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КАРТЕЛ има
9
0
 
20
 
! Отговори
Спрете преди 1 година
Спрете да ги компеснирате за тока, какво им наливаме пари и вдигат пак цените. Няма да вдигат, не се наядоха. Не стига, че само манипулират.
8
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Честно казано, аз подкрепям вдигането на таксите, но не и по този начин. След изтичане на договора, може. Но не и при подписан договор с дадена такса. Имаме безспорно най-бързите мобилни мрежи в Европа и най-ниските такси. Самият факт, че у нас имате безкрайни MB на макс. скорост, а в роуминг в ЕС- да речем 20GB, показва че средно за тези пари в ЕС имате 20GB. То не е и сложно с 2 клика в интернет да видите сайтовете на европейските оператори де.