Митрофанова за 3-ти март: Паметта на Русия най-накрая е зашита в генетичния код на българите

Иска ми се историческата справедливост и мъдрост винаги да надделяват, призова тя
3 мар 2023 11:32, Нели Христова
696
Митрофанова за 3-ти март: Паметта на Русия най-накрая е зашита в генетичния код на българите
Снимка: БГНЕС

Поздравявам ви с националния празник - Деня на Освобождението на България от османско иго.

Няма добри войни, има войни справедливи. Точно такава е Руско-турската война от 1877-1878 години, която без преувеличение се превърна в крайъгълно събитие в общата история на нашите страни и за много години напред определи характера на руско-българските отношения. Това се казва в изявление на посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова по случай Националния празник на България. Изявлението си Митрофанова публикува в профила на руското посолство във Facebook.

На този ден преди 145 години е подписан Санстефанският договор, с който започва нова страница в живота на българския народ. Това, към което са се стремили и чакали дълги векове жителите на поробената страна, се сбъдва. България отново се появява на политическата карта на света като самостоятелна държава.

Опитвайки се да отхвърли оковите на робството, българският народ никога не се предава и отново и отново прави отчаяни опити за съпротива. Мъдростта на "народните будители" и самоотвержеността на четниците-революционери не позволяват да угасне тлеещият пламък на мечтата за независимост.

Освободителната война се превръща в уникален пример за военна доблест, безкористност и самоотверженост. Стотици хиляди руски войници и български опълченци платиха с кръвта си свободата на България, която е толкова необходима и днес.

Ролята на Русия в Освободителната война е записана не само върху хартия. За нея говорят имената на българските села и улици, отлети от бронз паметници, дори основите на държавното устройство. Паметта й най-накрая е зашита в генетичния код на българите, а той не може да бъде пренаписан по друг начин освен чрез унищожаване на самия народ, посочва Митрофанова.

Знам, че всяка година на този ден в цялата страна се провеждат тържествени церемонии, полагат се венци и цветя на паметниците на загиналите воини. И макар сега преминаваме през далеч не най-добрия етап на отношенията ни, в известен смисъл сме от различните страни на барикадите, сигурна съм, че за всеки гражданин на България 3 март остава специален ден, а споменът за Руско-турската война все още е свещен.

Иска ми се историческата справедливост и мъдрост винаги да надделяват над краткосрочните политически интереси. Героите да не се забравят. Войната срещу паметници да няма място – в нея липсва и смисъл, и благородство, и доблест.

Вярвам, че както неведнъж се е случвало, ще преодолеем настоящите трудности и ще се върнем към конструктивно и взаимноизгодно сътрудничество.

Поздравявам ви, скъпи приятели, с Деня на Освобождението на България!, се казва още в изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


696
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
367
7
 
21
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
До Гладиатор ... Така е, и Левски, и Апостолите на Априлското въстание едва ли са разчитали, че само със собствени сили ще се освободят, но пък жертвите от Априлското въстание са дали отзвук в цяла Европа, че и в тогавашния свят, а за рассия това е било повод за поредната война с Османската империя, за налагане на имперските и интереси ... турското робство вече го забравихме и няма живи българи които да го помнят, но има много които помнят съвеЦкото робство, време е да се освободим и от него....
366
8
 
13
 
! Отговори
Да вземе преди 1 година
Да го проумеят д.ендърите,които знаят само американската 200 годишна история,и пишат абсолютни глупости за българите и руснаците!САЩ СА НАЙ-ГОЛЕМИЯТ АГРЕСОР В СВЕТА АКО ИМ ЗНАЕТЕ ИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ!
365
17
 
10
 
! Отговори
Слава на Русия преди 1 година
До Калеко Алеко: Твоите опорки са ясни на всички - не са нещо ново. Но знаем и това, че ако не беше Русия щяхме да си останем в Османската империя. А можеше и да имаме съдбата на арменците по време на Първата Световна война - да ни изколят черкезите, които султанът е бил настанил по нашите земи.
364
11
 
14
 
! Отговори
Честит празник преди 1 година
Да благодарим на Русия за възстановяването на българската държава. Да благодарим на българските опълченци. А евроатлантиците нека да благодарят на финландският батальон, и това е нещо.
363
5
 
8
 
! Отговори
Гладиатор преди 1 година
До Колко Алеко: Апостолът на свободата може да е бил прав за това, че който ни освободи може да ни пороби отново! Но за едно е грешал, че ще освободи България с революционни комитети! Това става, когато възстане целия народ, но той е знаел, че няма как да се случи! Първо доста хора от българския народ, тогава са били васали на Османската империя, много богати и с роби, които са им работили! Второ властите, тогава са знаели, че голяма част от българите са меко казано склонни на предателство!
362
15
 
28
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Така е, в генетичния код на част от българите е зашит руския-стокхолмски-робски синдром, който ни пречи да се наречем свободни, прав е бил Левски като ни е предупредил че този който ни "освободи" може да ни пороби отново...тя и русофилията и путинофилията е зачукана генетично на тези, чиито баби посрещаха на 09.09.44 една окупационна армия с хляб, сол и свалени гaщи..и мозъчните травми от СОЦА и "Нерушимата българосъвеЦка дружба" са затвърдени на генетично ниво от мутагенните фактори на Чернобил
361
4
 
18
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 година
Знаеш истината мумук. Платено е да дойдат!!!! Платено в злато!!!
360
11
 
17
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Така е . Русофилията се предава по полов път.Комунист е моя татко , комунист ще съм и аз.
359
3
 
21
 
! Отговори
Гладиатор преди 1 година
Честит празник на Всички българи! Нека поне на този ден бъдем обединени, за добро или лошо той е Наш Национален празник! Аз съм потомък на Опълченец и знам много добре истината! И знаете ли защо - защото вярвам на пра дядо ми, а не на някакви измислени сега историци! Вярвам на доказателствата? И истината е, че нямало да се освободим, без помоща на Руската армия! Нали не мислите, че с кремаклийки и черешови топчета, ще победиш най- могъщата за онова време в Европа Османска империя...
358
29
 
22
 
! Отговори
Златка преди 1 година
Е, няма такава нагла женшина като тази мутрафонска! Ти и викаш чиба ***, тя пак идва! Марш в мацква!
357
4
 
6
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Юрий Венелин е Укеаинец не лъжете хората
356
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това преведено от руски значи - вашата земя ни принадлежи по право , понеже най-безкористно се бихме за нея
355
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
???
354
19
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Стотици хиляди руски войници...."Ехоо,Мутрафанова...руската армия е била 197000 войника.Всичките ли са ги избили???Значи сами сме се освободили.
353
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Либералите особено се активизират на трети март. Това за тях е черна дата. Те бяха и тогава за турците и англичаните, за насилието и жената.
352
10
 
27
 
! Отговори
До Маг Минчо преди 1 година
Брей. Незнаехме че комбойците отвъд океана толкова много ни обичат че пуснали цветни крушки на някакво мостче във Вашингтон ?! Интересно какво са допринесли за свободата на България в последните 600 години ? Освен разбира се варварските бомбардировки сринали София без никакъв военен смисъл ! Естествено ние (Ивко Инджев Моньо Паси и всички от Америка срещу България)сме им признателни и за това издигнахме паметник на летците у.бийци от Летящите Крепости. А 10 януари 1944г. Ще стане нац. празник !
351
25
 
5
 
! Отговори
Велик празник преди 1 година
Българи и Турци рамо до рамо бият руската империя до капитулацията й през ПСВ.
350
23
 
33
 
! Отговори
Маг Минчо преди 1 година
Стига с този генетичен код.И с Украйна имахте такъв,а плюхте върху него, убихте невинни хора, окървавихте страната и човешките връзки между два народа.Лицемери,и към нас сте същите.Поне едно българско знаме да бяхте развели днес в Москва,"братя"! А във Вашингтон осветиха цял мост в бяло,зелено и червено!И в Бразилия - статуята на Христос също изгря в цветовете на знамето ни!
349
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците, след тази война наистина са поставили началото на новата българска държавност!!! Най-големият от братята на дядо ми, като 16 годишно момче е помагал във военната болница в град Бяла. След войната руснаците са го изпратили в медицинско училище в град Одеса и той е бил български военен лекар до 1920 година.
348
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В БВБ още се пази документа с който е заплатена войната и руската окупация в България на стойност 10.5 милиона златни рубли чиято равностойност в злато е малко над 32 тона проба 99.99%