Митрофанова за 3-ти март: Паметта на Русия най-накрая е зашита в генетичния код на българите

Иска ми се историческата справедливост и мъдрост винаги да надделяват, призова тя
3 мар 2023 11:32, Нели Христова
696
Митрофанова за 3-ти март: Паметта на Русия най-накрая е зашита в генетичния код на българите
Снимка: БГНЕС

Поздравявам ви с националния празник - Деня на Освобождението на България от османско иго.

Няма добри войни, има войни справедливи. Точно такава е Руско-турската война от 1877-1878 години, която без преувеличение се превърна в крайъгълно събитие в общата история на нашите страни и за много години напред определи характера на руско-българските отношения. Това се казва в изявление на посланикът на Руската федерация Елеонора Митрофанова по случай Националния празник на България. Изявлението си Митрофанова публикува в профила на руското посолство във Facebook.

На този ден преди 145 години е подписан Санстефанският договор, с който започва нова страница в живота на българския народ. Това, към което са се стремили и чакали дълги векове жителите на поробената страна, се сбъдва. България отново се появява на политическата карта на света като самостоятелна държава.

Опитвайки се да отхвърли оковите на робството, българският народ никога не се предава и отново и отново прави отчаяни опити за съпротива. Мъдростта на "народните будители" и самоотвержеността на четниците-революционери не позволяват да угасне тлеещият пламък на мечтата за независимост.

Освободителната война се превръща в уникален пример за военна доблест, безкористност и самоотверженост. Стотици хиляди руски войници и български опълченци платиха с кръвта си свободата на България, която е толкова необходима и днес.

Ролята на Русия в Освободителната война е записана не само върху хартия. За нея говорят имената на българските села и улици, отлети от бронз паметници, дори основите на държавното устройство. Паметта й най-накрая е зашита в генетичния код на българите, а той не може да бъде пренаписан по друг начин освен чрез унищожаване на самия народ, посочва Митрофанова.

Знам, че всяка година на този ден в цялата страна се провеждат тържествени церемонии, полагат се венци и цветя на паметниците на загиналите воини. И макар сега преминаваме през далеч не най-добрия етап на отношенията ни, в известен смисъл сме от различните страни на барикадите, сигурна съм, че за всеки гражданин на България 3 март остава специален ден, а споменът за Руско-турската война все още е свещен.

Иска ми се историческата справедливост и мъдрост винаги да надделяват над краткосрочните политически интереси. Героите да не се забравят. Войната срещу паметници да няма място – в нея липсва и смисъл, и благородство, и доблест.

Вярвам, че както неведнъж се е случвало, ще преодолеем настоящите трудности и ще се върнем към конструктивно и взаимноизгодно сътрудничество.

Поздравявам ви, скъпи приятели, с Деня на Освобождението на България!, се казва още в изявлението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


696
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
387
23
 
20
 
! Отговори
Чорбаджи Марко преди 1 година
Да се поклоним пред паметта на 200 хил руски воини, загинали по българските земи за нашата свобода.Да отхвърлим чуждопоклонниците, които забравят саможертвата на руските воини и веят двуцветни знамена.
386
19
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агент Митрофанова отдавна трябваше да бъде обявена за персона нон грата в България. Имаше няколко сериозни поводи за това.
385
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нима? Няма такова нещо. Българите сме "татари", нали така учи Москва сърбоманите в РСМ? Русия е заплаха за сигурността на България, ЕС и мира в света. Русия носи само бедност, безправие, криминал и войни. Тя се стреми към световно господство. Русия не ни е освободила, а се е стремила към Проливите. Русия е криминална държава, която се управлява с указите на диктатора Путин. Русия поддържа световния тероризъм.
384
2
 
12
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Е поляците и приблтийите са по наясно с тоя проблем....но и ние ще се справим...
383
1
 
8
 
! Отговори
Иван преди 1 година
Нещо като спин? Или допълнителен хромозом, като нормалните руснаци?
382
6
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
До Гладиатор ... няма как да разговарям със счупена грамофонна плоча и радиоточка зациклила на вълна "гаварит маскава" ... ))) ... да фашизмът е зло, но същото се отнася и за сталиновия комунизъм който беляза живота на милиони хора в Европа, а ако Германия се покая за извършеното от Хитлер и в момента е стожера на демокрацията и просперитета в Европа, то в путинова раша Кремълската-КаГеБейска мафия извършва поредните си военни престъпления - този път в Украйна ... !!!
381
21
 
10
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
С Русия завинаги заедно.Славяни,Християни,Четмо и Писмо ни свързват вечно.Предателите със западна ориентация да си отиват в Лондон ,Берлин,Вашингтон.
380
25
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОБИЧАМЕ РУСИЯ !!! запада го искаме окървавен и унищожен !
379
11
 
2
 
! Отговори
Гладиатор преди 1 година
До Алеко Калеко: Много Знае и, но ми отговори на един въпрос- Във Втората Световна война сме били на страната на Фашизма, трябна ли е да скъсаме връзките с Германия след това? Ако фашизма е зло, а това е така, защо не занимаваме тази част от Историята си???
378
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кажи защо Просия е срещу нашето обединение :)????? ***
377
17
 
4
 
! Отговори
Гладиатор преди 1 година
За не просветените и не познаващи историята ни: след кървавото потушаване на Априлското възстание, какво е казано от Вашия обичан канцлер и разбил България на парчета: Следва ласкавият прием в Германия на българските пратеници Драган Цанков и Марко Балабанов, които канцлерът уверил: Аз съм убеден, че Русия няма да ви остави в беда и ако трябва, ще действа със сила, тя ще извади меча. А ние сме нейни приятели и ще я подкрепим.
376
6
 
17
 
! Отговори
До Бай Иван преди 1 година
Ами и тези със затвърден русоробски синдром могат да посетят любимата си рассия за да поживеят там и да се порадват на руския, бит, култура и начин на живот, да си вземат и мешка с най-необходимото, за да не ги могилизират немедлено ... да ходят да живеят там, а не да влачат матушката си на нас ... !!!
375
2
 
17
 
! Отговори
До 400, Гладиатор. преди 1 година
Я кажи защо Просия е срещу обединението на България?????
374
4
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
До Гладиатор...Изборът на България за ЕС и НАТО е нейният цивилизационен избор, всичко в съвременния свят го потвърждава, от войната на путинова раша в Украйна до потоците от мигранти насочени към страните от Западна Европа, Канада и Щатите, а ако някой няма очи да го види е безпредметно да му се обяснява..само ще кажа, че когато Англия осъществи своя Брекзит никой от ЕС не и прати танкове, а рассия пращаше танкове и в Унгария, и в Чехословакия, и в Полша...и в Чечня и Грузия, а сега и в Украйна
373
17
 
2
 
! Отговори
Гладиатор преди 1 година
До Калеко Алеко: И да те светна , не Санстефанския договор разделя България, а договора от Берлин! Проектодоговора е изготвен в Лондон и се сети, кои са били там, нашите " приятели " - Австо- Унгария, Англия, Италия и още три от Великите сили тогава! Договорът е занесен в Берлин от Бисмарк, явяващ се пратеник на " Великите сили", без участието на Руската империя! Тези ли са нашите приятели, които са разпокъсали тогава България....
372
13
 
5
 
! Отговори
Гладиатор преди 1 година
До Калеко Алеко: Аз не се примирявам, че от васали на Съветския съюз се превърнахме във васали на Америка и други държави! Всеки може да ходи в Президенството на Р България и да тропа по масата! Не е ли време да кажем баста на тези, които се правят на големи! България е геополитически разположена и не е необходимо да се кланяме! Въпрос на политическа реакция! И да те светна , не Санстефанския договор разделя България, а договора от Берлин! Проектодоговора е изготвен в Лондон и се сети, кои са..
371
19
 
8
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
На трети март Руския император е създал България след близо пет века.Това трябва да се татуира на челото на Иво Минджев и Мони Паси.Нищо не е пречило на Русия да изтегли войските си и да върне освободените територии срещу данък примерно.То не е късно Ердоган да си върне териториите до Дунав.Нато няма да му попречи ЕС хептен.Русия ще го потупа по рамото с Машалла.
370
18
 
12
 
! Отговори
Точен преди 1 година
Благодорим на Русия за Освобожзението!
369
15
 
11
 
! Отговори
Бай Иван преди 1 година
Ами недоволните от това, че Русия ни е освободила да ходят към Турция и да чакат някой по-подходящ да ги освободи!
368
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Датата на началото на съветската окупация на родните ни земи! Мръсни ***!