Росен Христов: Украйна има някакъв проявен интерес за оборудването за АЕЦ "Белене"

България може да поиска дерогация при евентуални санкции за ядрената енергетика
6 мар 2023 07:00, Нели Христова
97
Росен Христов: Украйна има някакъв проявен интерес за оборудването за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

От Украйна има някакъв проявен интерес за оборудването за АЕЦ "Белене", но няма конкретика, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в предаването "Защо, г-н министър?" по bTV.

На въпрос защо няма да дадем оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна, той каза, че най-малкото няма решение на Народното събрание. Второ, за момента от Украйна имаме някакъв проявен основен интерес, но няма конкретика, така че сме много далече от даване на оборудването на Украйна или на когото и да било, допълни Христов. Според него за "Белене" трябва да се вземе решение след пълен анализ на всички възможни опции.

Енергийният министър каза, че няма предложение от Украйна. Това, което обсъдих на срещата с министъра на енергетиката на Украйна, е, че те има проект в напреднала фаза на изграждане на атомна електрическа централа, който по принцип е предвиден да работи с такова оборудване. Попитаха дали, евентуално ако няма да го използваме, бихме помислили за продажба, посочи Христов. Той допълни, че за момента, след като няма пълната информация, не може да препоръча нищо.

Енергийният министър каза, че ще искаме дерогации за части за ремонт на атомната ни централа, ако има такива санкции срещу Русия. За момента в ЕК не се обсъждат санкции срещу ядрената енергетика на Русия, посочи той. Ако се поискат санкции, които засягат България и ядрената енергетика, и не можем да ги блокираме, тогава ще поискаме дерогация, каза Христов. Приоритет естествено ни е да не се налагат такива санкции, докато държавите, които са все още зависими от доставки от Русия за части и услуги, не постигнем достатъчно ниво на независимост, допълни той.

Относно проверката на Европейската прокуратура на топлоелектрически централи у нас, министър Христов каза, че няма информация тези обекти да са свързани персонално с Христо Ковачки. Нямам и директна информация от Европейската прокуратура, посочи той. Това, което получаваме като информация също от медиите, е, че проверките са свързани с неспазване на правилата за отчитане на въглеродни емисии, допълни Росен Христов. По официални данни Христо Ковачки е консултант на няколко дружества, свързани с топлофикации, каза още министърът.

На въпрос защо АЕЦ "Козлодуй" е обезщетил фирми, свързани с Ковачки, с 25 млн. лева, Росен Христов обясни, че става въпрос за съдебно споразумение относно взаимни претенции, свързани с търговия на електроенергия. След като АЕЦ "Козлодуй" загуби на първа инстанция делата, на втора инстанция се стигна до съдебно споразумение, което няколко юридически кантори препоръчаха, за да се избегнат още по-големи разходи, допълни той.

Христов съобщи, че ТЕЦ "Варна" не работи, тъй като има неизплатени задължения към "Булгаргаз", но са пред споразумение, което да осигури пълното плащане на задълженията, включително и всички лихви.

Росен Христов каза, че момента не предвиждат финансова подкрепа и няма такова искане от ТЕЦ "Марица Изток 2". За момента работи на печалба, следим резултатите, допълни той.

Енергийният министър съобщи, че според Търговския регистър от фирмите, които работят с АЕЦ "Козлодуй", няма такива, които са собственост на лица в списъка "Магнитски".

Смених ръководството на АЕЦ "Козлодуй" буквално първите седмици след като станах министър, именно на базата на доклади от службите за потенциални връзки на тези хора и с Русия, и с корупционни схеми, заяви още Росен Христов.

"Булгаргаз" не е завел арбитражно дело срещу "Газпром", каза още министърът. Той посочи, че в момента се прави анализ на всички опции и очакват в началото на април да имат пълен доклад от една от най-добрите международни кантори, на база на който да вземат правилното решение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
ти мина оният комунист дето се изцепи...е.ах те в държавате дето аз съм ви министър!!!ти си позори и маниполатор,нагъл руски агент си !!!ще ни убивате със сАрмат...ще убивате православни с ядрени?вярно убиват гАспадаря ти путин жени и деца в Украйна...убива децата на руснаците...тъжно и нечовешко е...и ти и резидента обслужвате тези убийства на деца на русия и деца на Украйна...за пари!...нечовешки е...и си министър на Свободна България????
81
0
 
1
 
! Отговори
ББ преди 1 година
ти и резидента лъжехте Народа ни как раша имала претенций и ще ни съди?покажи документ,моля???гАспадарите ти от мАсква не спазиха договора,защо не ги съдите???дори няма къде да избягаш!да работиш против България...против САЩ и Свободният Свят не е...умно!!!добре ли ти плаща мАсква???да се опитваш да минеш САЩ с 200...си е самоубийство!САЩ се движат със скоростта на Светлината...и минусите на руските нямат значение!!!ще ви съдим!!!...безмилостно и децата ви,война е!!!
80
1
 
2
 
! Отговори
Това ще кажа. преди 1 година
Ако украинското население гледа какво би сталало с тях след края на войната при евентуална победа за запата, то населението би гледало към България - жив пример за европейска перспектива.
79
3
 
1
 
! Отговори
Дядо Соци преди 1 година
А не. Двата реактора са ни спомен от велика Русия и Путин.Натресоха ни ги БСП.
78
0
 
5
 
! Отговори
Работи залудо преди 1 година
Какво получава България от цялата работа? Смолети, Гаубици, Танкове, гранатомети, муниции, сега и реактори. Сигурно някой политик е получил за него си нещо, но държавата България нищо. Хората четат и виждат как на словаци, гърци, поляци им заменят нещата. Хърватите ги приеха в Шенген. В България най-много се работи за Украйна. България снабди Украйна петрола за офанзивата при Харков. България пази гранницата и лавира с Турция за да няма беженска въна. Пък насреща в един Шенген не ни приеха.
77
0
 
4
 
! Отговори
Уважават ли България преди 1 година
Хубу даваме оборудването за Украйна, но можем ли да го сменим за нещо? Барем някаква голяма отстъпка от electricite de France за изграждаето на АЕЦ Беляне да получим? Вярнно България не може да ги използва, но пък доста пари струват тези реактори. Умните държави като си дадоха съветското оръжие получиха западно в замяна, или поне отстъпки от Райнметал. България даде може би най-много и не получи нищо в замяна. Сега с реакторите пак ли така? Искай си за да те уважават. Така и в Шенген ще влезнеш
76
0
 
7
 
! Отговори
истината преди 1 година
по големи мижитурки от нас няма два пъти купуваме реактори с народни пари и два пъти ни ги продават и пак си трайкаме,скоро,ще купуваме и скъп но демократичен ток заслужаваме си жалката съдба има малка надежда дано ВЪЗРАЖДАНЕ събере повече вот та да може да блокира такива безродни решения ,иначе нали руските технологии са лоши но щом е на аванта и реактори може и самолети и оръдия
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама този министър бавно-развиващ ли е или обработва обществното мнение в определена посока! Вече цяла седмица се говори и пише за Укропия имат мераци да им подарим тия реактори, жици и каквото има там, в Белене, а той чак сега вдянал и ни приказва приказки, га че ли в този момент чува
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А към Кикиту нямат ли интерес да си го вземат така барабар с лените!
73
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кулеба ще дойде на официално посещение и ще каже: Тъй като не искате да ни дадете "руското желязо", значи не ни обичате, мръссни путинисти!
72
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не, украинците не искат "руското желязо", защото са във война с Русия. Няма да им дадем "руско желязо". Ще им дадем от гумените Леопарди 2, които ще ни направят за нас. По-добре гумен Леопард 2, отколкото "руско желязо". Така мислят нашите десни объркани фашизофреници.
71
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъй като днес сме в добри отношения с Германия, смятам да предложим Софийска община да вдигне паметник на Хитлер. Съветската армия никого не е освободила, германците и съюзниците и Италия, България, Франция, Япония сами са се освободили. Германия сама се е освободила, Франция сама се е освободила. САЩ и Великобритания не са изгонили Германия и Италия от Африка и Апенините.
70
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците нямат пари хляб да си купят, камо ли за реактори и оборудване. Значи тук иде реч за подаряване и даже ние да не искаме да подаряване, на Козяк 16 ще бъдат извикани съответните *** и подаръкът ще бъде факт. Така без реактори щем не щем ще дадем тридесет милиарда лева за онези реактори дето ги няма и на чертеж даже!
69
1
 
14
 
! Отговори
R.A.T.M преди 1 година
Украйна проявила интерес, там сегашния президент, беше избран защото обеща в предизборната си кампания да спре войната в ДНР и ЛНР. Същия декември каза, че иска Украйна да излезе от Минските съглашения и от будапещския договор и да получи ядрено оръжие, а още 1991 има договор, че на Украйна се взимат всички ядрени оръжия и се гарантира нейната териториална цялост ако е неутрална страна и не влиза в никакви съюзи, а те от 15 г правят учения с НАТО и даже поискаха официално да влязат там.
68
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците са по-големи русофоби и антипутинисти от нашите десни фашизофреници. Няма да им дадем "руско желязо". Нека да си купят евроатлантически АП 1000 американски, западни блокове. Хем водят война и не искат Русия, хем искат руски ядрени централи. Това нашите десни фашизофреници не могат да го разберат. Не могат да разделят отделните исторически моменти и различните "железа", не могат да различават Фашистка Германия от ФРГ.
67
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако ние не можем да ползваме реакторите заради санкциите към Русия, как за Украйна няма санкции и тя ще ползва руски реактори.
66
0
 
8
 
! Отговори
Alex преди 1 година
В името на неолибералните ценности и другите алабала неща - настоявам да оборудването и реакторите да се подарят на Украйна.
65
15
 
1
 
! Отговори
Смех.... преди 1 година
Ами върнете го на Конструктора!ДА НЕ МИСЛИТЕ ЧЕ СЕ ФЪРЛЯМЕ ПО КИЛИМИТЕ НА ПУТИН ЗА ТОЯ РУСКИ САМОВАР....ЗАБРАВЕТЕ!!!!!!РУСИЯ----Е ИЗПЯТА ПЕСЕН!!!!.
64
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилията пак с глупостите си.
63
0
 
10
 
! Отговори
от АЕЦ преди 1 година
А някой знае ли, че без разрешение на конструктура този реактор не може да се монтира никъде?