Росен Христов: Украйна има някакъв проявен интерес за оборудването за АЕЦ "Белене"

България може да поиска дерогация при евентуални санкции за ядрената енергетика
6 мар 2023 07:00, Нели Христова
97
Росен Христов: Украйна има някакъв проявен интерес за оборудването за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

От Украйна има някакъв проявен интерес за оборудването за АЕЦ "Белене", но няма конкретика, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в предаването "Защо, г-н министър?" по bTV.

На въпрос защо няма да дадем оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна, той каза, че най-малкото няма решение на Народното събрание. Второ, за момента от Украйна имаме някакъв проявен основен интерес, но няма конкретика, така че сме много далече от даване на оборудването на Украйна или на когото и да било, допълни Христов. Според него за "Белене" трябва да се вземе решение след пълен анализ на всички възможни опции.

Енергийният министър каза, че няма предложение от Украйна. Това, което обсъдих на срещата с министъра на енергетиката на Украйна, е, че те има проект в напреднала фаза на изграждане на атомна електрическа централа, който по принцип е предвиден да работи с такова оборудване. Попитаха дали, евентуално ако няма да го използваме, бихме помислили за продажба, посочи Христов. Той допълни, че за момента, след като няма пълната информация, не може да препоръча нищо.

Енергийният министър каза, че ще искаме дерогации за части за ремонт на атомната ни централа, ако има такива санкции срещу Русия. За момента в ЕК не се обсъждат санкции срещу ядрената енергетика на Русия, посочи той. Ако се поискат санкции, които засягат България и ядрената енергетика, и не можем да ги блокираме, тогава ще поискаме дерогация, каза Христов. Приоритет естествено ни е да не се налагат такива санкции, докато държавите, които са все още зависими от доставки от Русия за части и услуги, не постигнем достатъчно ниво на независимост, допълни той.

Относно проверката на Европейската прокуратура на топлоелектрически централи у нас, министър Христов каза, че няма информация тези обекти да са свързани персонално с Христо Ковачки. Нямам и директна информация от Европейската прокуратура, посочи той. Това, което получаваме като информация също от медиите, е, че проверките са свързани с неспазване на правилата за отчитане на въглеродни емисии, допълни Росен Христов. По официални данни Христо Ковачки е консултант на няколко дружества, свързани с топлофикации, каза още министърът.

На въпрос защо АЕЦ "Козлодуй" е обезщетил фирми, свързани с Ковачки, с 25 млн. лева, Росен Христов обясни, че става въпрос за съдебно споразумение относно взаимни претенции, свързани с търговия на електроенергия. След като АЕЦ "Козлодуй" загуби на първа инстанция делата, на втора инстанция се стигна до съдебно споразумение, което няколко юридически кантори препоръчаха, за да се избегнат още по-големи разходи, допълни той.

Христов съобщи, че ТЕЦ "Варна" не работи, тъй като има неизплатени задължения към "Булгаргаз", но са пред споразумение, което да осигури пълното плащане на задълженията, включително и всички лихви.

Росен Христов каза, че момента не предвиждат финансова подкрепа и няма такова искане от ТЕЦ "Марица Изток 2". За момента работи на печалба, следим резултатите, допълни той.

Енергийният министър съобщи, че според Търговския регистър от фирмите, които работят с АЕЦ "Козлодуй", няма такива, които са собственост на лица в списъка "Магнитски".

Смених ръководството на АЕЦ "Козлодуй" буквално първите седмици след като станах министър, именно на базата на доклади от службите за потенциални връзки на тези хора и с Русия, и с корупционни схеми, заяви още Росен Христов.

"Булгаргаз" не е завел арбитражно дело срещу "Газпром", каза още министърът. Той посочи, че в момента се прави анализ на всички опции и очакват в началото на април да имат пълен доклад от една от най-добрите международни кантори, на база на който да вземат правилното решение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
17
 
3
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯ.. преди 1 година
...ПРИКЛЮЧИ С РУСКИЯ АТОМЕН ШАНТАЖ---НЯМА КОЙ ДА РАБОТИ С ТОЯ РУСКИ ЧАЙНИК!!ШЕ ГО ДАДЕМЕ НА СКРАП...ИЛИ ГО ПРОДАВАМЕ НА ТУРЦИЯ ...ИЛИ НА УКРАЙНА!!!!!
61
12
 
3
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 1 година
АМИ НЯМА ПОЛЕЗЕН ХОД С ТОЯ РУСКИ САМОВАР---САНКЦИИТЕ КЪМ РУСИЯ ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ОЩЕ ПОНЕ 8-10г....ИЛИ ГО ПРОДАВАМЕ ...ИЛИ ГО ДАВАМЕ ЗА СКРАП.....!ВИЕ КВО ИЗБИРАТЕ....???!!
60
0
 
18
 
! Отговори
Строите Белене преди 1 година
Само от износ на ток тази година България спечели 3 милиарда, ти ли Байно, като изключите Козлодуй и изтровите земята и народа с некачествено гориво на Уестинг ще ми лекуваш децата, ТИ ЛИ. Юди Искариотски, Бог ще ви накже. Колко народ трябва да загине от студ в домовете си, колко живота лежат на липсващата ви съвест. Тази година не ползвах СКЪПОТО ВИ ПАРНО и пак ще плащам ДАНЪК *** на зъби. Поне индивидуален отказ от сградна да бяхте направили.
59
0
 
17
 
! Отговори
Строите Белене преди 1 година
Как подарявате народна пара. Българският НАРОД плати 2-та реактора, лиценза на Площадката, частичното оборуване, че и осъденият ББ арбитраж в Париж, заради отказа да вземе реакторите пак Българският народ плати над МИЛИАРД и 200 милиона. Ти ли Байно ги изкара от джоба си тези милиарди. Преди това ББ нарочно бави Белене, за да изтече лиценза на площадката, който Българският Народ плати. Кой си ти Байно, че повтаряш номерата на Костов, от джоба си ли изкара тези пари, че вредиш на Б-я. Докога????
58
0
 
20
 
! Отговори
Myзиkaлeн noзgpaв преди 1 година
Пoлerнaлa e Бълrapия зa вcичkи, koитo я noжeлaxa...
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Подигравка с българите, а те съгласни! Струва ми се, че 80%-те са повече от 100%, което математически е оксиморон, но вече е факт! Барабар с министрите! Карат ме насила да избирам Възраждане, което вече семейно е затвърдено!
56
0
 
17
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
Украйна за разлика от нас няма проблем с руските технологи, те и газ трансферират за ЕС а и Русия им плаща за това. Ние кво, стаханме по евро атлантици от атлантическите държави - *** му се вика на това
55
0
 
9
 
! Отговори
Неразбрал преди 1 година
А от още нещо да се интересуват?
54
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това наистина вече е подигравка с българите
53
0
 
13
 
! Отговори
Христо преди 1 година
Света полудя ,слагачеството също.За *** ли и е ...
52
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що да нема интерес... Нали ще е безплатно.... Укрите на харизан кон не гледат зъбите.
51
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна взе трилион долара заеми вече. Чакайте да ни "платят" за квото и да е. Украйна е ВЪВ ВОЙНА В МОМЕНТА, какви реактори им трябват? В момента в Европа искат да обърнат всичко на електричество - автомобили, отопление - и в този момент СЕ ОТКАЗВАМЕ ОТ ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛАТА? Абе какво се случва, имам чувството че съм се побъркал, не може наистина да ги пишат тия безумия денонощно?
50
1
 
15
 
! Отговори
Арести за бандити преди 1 година
РОСЕН ХРИСТОВ Д АПОСИА ДОКЛАД КЪДЕ ЩЕ ГИ ТУРНЕ ДВАТА СУПЕРСКЪПИ НЕЗАКОННИ РЕАКТОРИ ПЛАТЕНИ ОТ БОРИСОВ И ТИМИНУЖКА НАГЛО КОРУПЦИОННО..Същите блокираха изграждането на АЕЦ БЕЛЕНЕ по договор за само 4 000 000 000 Евра щото немало мъните за джеба на Борисов /според публикации..Сега трябваше д а имаме два работещи реактора по 1200 мегавата всеки.само за 4 000 000 000 ЕВра платени от МОсква съгласно тяхно предложение след2003
49
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те във война ли са, бягат да се подслоняват или строят атомни централи? Че става объркващо.
48
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е ли време да избесим 6okлyцитe.
47
0
 
17
 
! Отговори
Екопитек преди 1 година
Абе да не стане като във Франция наскоро? Евробюрократите ги возят на електрички, ама понеже няма къде да ги зареждат, си носят дизел генератори. Иначе сме еколози.
46
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американците ги е страх че все пак може да построим централата и да сме независими, затова е тази игра с Украйна.
45
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна не иска ли да и отстъпим Слънчев бряг? Не, ще спрем да им плащаме хотелите.
44
1
 
30
 
! Отговори
нн преди 1 година
Г-н Министър стига с този магарешки инат, започвайте незабавно и на момента АЕЦ Белене, има реактори, има площадка. Престъпление е да не я пуснем. Не виждате ли че тока става 1, всичко ще мине на ток. Ако се похабят реакторите и площадката, въжето ви е малко. Руски били, няма значение, ток ще трябва не го ли проумявате. Стига с оправданието руски били, е и какво като са руски, важното е има площадка, има реактори, но няма политик с акъл, това е.
43
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ти цензурираш ли бе?