Росен Христов: Украйна има някакъв проявен интерес за оборудването за АЕЦ "Белене"

България може да поиска дерогация при евентуални санкции за ядрената енергетика
6 мар 2023 07:00, Нели Христова
97
Росен Христов: Украйна има някакъв проявен интерес за оборудването за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

От Украйна има някакъв проявен интерес за оборудването за АЕЦ "Белене", но няма конкретика, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в предаването "Защо, г-н министър?" по bTV.

На въпрос защо няма да дадем оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна, той каза, че най-малкото няма решение на Народното събрание. Второ, за момента от Украйна имаме някакъв проявен основен интерес, но няма конкретика, така че сме много далече от даване на оборудването на Украйна или на когото и да било, допълни Христов. Според него за "Белене" трябва да се вземе решение след пълен анализ на всички възможни опции.

Енергийният министър каза, че няма предложение от Украйна. Това, което обсъдих на срещата с министъра на енергетиката на Украйна, е, че те има проект в напреднала фаза на изграждане на атомна електрическа централа, който по принцип е предвиден да работи с такова оборудване. Попитаха дали, евентуално ако няма да го използваме, бихме помислили за продажба, посочи Христов. Той допълни, че за момента, след като няма пълната информация, не може да препоръча нищо.

Енергийният министър каза, че ще искаме дерогации за части за ремонт на атомната ни централа, ако има такива санкции срещу Русия. За момента в ЕК не се обсъждат санкции срещу ядрената енергетика на Русия, посочи той. Ако се поискат санкции, които засягат България и ядрената енергетика, и не можем да ги блокираме, тогава ще поискаме дерогация, каза Христов. Приоритет естествено ни е да не се налагат такива санкции, докато държавите, които са все още зависими от доставки от Русия за части и услуги, не постигнем достатъчно ниво на независимост, допълни той.

Относно проверката на Европейската прокуратура на топлоелектрически централи у нас, министър Христов каза, че няма информация тези обекти да са свързани персонално с Христо Ковачки. Нямам и директна информация от Европейската прокуратура, посочи той. Това, което получаваме като информация също от медиите, е, че проверките са свързани с неспазване на правилата за отчитане на въглеродни емисии, допълни Росен Христов. По официални данни Христо Ковачки е консултант на няколко дружества, свързани с топлофикации, каза още министърът.

На въпрос защо АЕЦ "Козлодуй" е обезщетил фирми, свързани с Ковачки, с 25 млн. лева, Росен Христов обясни, че става въпрос за съдебно споразумение относно взаимни претенции, свързани с търговия на електроенергия. След като АЕЦ "Козлодуй" загуби на първа инстанция делата, на втора инстанция се стигна до съдебно споразумение, което няколко юридически кантори препоръчаха, за да се избегнат още по-големи разходи, допълни той.

Христов съобщи, че ТЕЦ "Варна" не работи, тъй като има неизплатени задължения към "Булгаргаз", но са пред споразумение, което да осигури пълното плащане на задълженията, включително и всички лихви.

Росен Христов каза, че момента не предвиждат финансова подкрепа и няма такова искане от ТЕЦ "Марица Изток 2". За момента работи на печалба, следим резултатите, допълни той.

Енергийният министър съобщи, че според Търговския регистър от фирмите, които работят с АЕЦ "Козлодуй", няма такива, които са собственост на лица в списъка "Магнитски".

Смених ръководството на АЕЦ "Козлодуй" буквално първите седмици след като станах министър, именно на базата на доклади от службите за потенциални връзки на тези хора и с Русия, и с корупционни схеми, заяви още Росен Христов.

"Булгаргаз" не е завел арбитражно дело срещу "Газпром", каза още министърът. Той посочи, че в момента се прави анализ на всички опции и очакват в началото на април да имат пълен доклад от една от най-добрите международни кантори, на база на който да вземат правилното решение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
14
 
! Отговори
Наблюдател преди 1 година
До Да допълня...Нали друго е да си продадем националния интерес на американските!!!Вецовете тецове и сметки до небето за пренос на ел енергия зелена енергия на Софянски и подобни глупости за да се увеличи сметката ни двойно от производствената цена !!!Е краварите как да получават големи пенсии Българина трябва да им ги плаща!!!Дъндипрешъл изнася златото от Крумовград като за България е 0.002% хахах Крумови закони трябват за националните предатели КОГА ?
21
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Следващия транш от парична помощ за Зеленски ще трябва да бъде разпределен на подходящите БГ политици и си сваляме г.ащите!!! Не Белене, ами и София да взимат! Нали сме натовци, европейци и американски пр.о.с.ти-тутки!!! Време е Байдън да ни закрие като държава. Един указ и дотам!!! Забрана на местния език, смяна на документите и ставаме американци!!! Голяма радост ще е да знаете! И ТОГАВА- 4.07 - национален празниик!!! Не е далече времето, в което ще се случи...
20
3
 
15
 
! Отговори
ББ преди 1 година
ЕЙ ГОЛЯМ МОШЕНИК ТОЗИ
19
4
 
7
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
АЕЦ Белене почина отдавна.Умря. Мъртвец не може да се съживи. Седми и осми блок в Козлодуй , двата реактора да не отидат зян.БСП ни натресе тези москвичи..
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна не мисли да купува. Ако имат интерес то ще е да го получат като помощ
17
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук политиците не обичат да дават, обичат да взимат, да присвояват и най-вече да крадат собствения си народ, украинците да не се надяват.
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никой не вярва на куклите на Радев за абсолютно нищо.
15
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украйна проявява интерес, иска да вземе ядрените реактори , ама да не ги плаща.
14
1
 
5
 
! Отговори
пришълецът преди 1 година
На север от киев да не съм те видял:)))а по принцип юдеите са пробити г*зове:))) нарковойната им идва в повече:)))иншала.....
13
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не само с ядрената си енергетика, България приключи с независимостта си.
12
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България приключи с ядрената енергетика с т.н. "приемане" в ЕС през 2007. Когато свърши живота на останалите два реактора, този сектор се закрива. Началството в Брюксел не дава. Всичко друго са мечти. Ще внасяме скъп ток и това е.
11
20
 
6
 
! Отговори
обаче преди 1 година
Това правителство, назначено от руския агент Радев---не даде старите самолети, и така не получихме безплатно Ф16/ като Словакия/; Няма да даде и това непотребно оборудване за АЕЦ,защото путин не е разрешил и така милиони отново са хвърлени на вятъра; Няма да заведе дело срещу Газпром, защото ще го спечелим./ всички други държави вече заведоха, а финландия има и решение в своя полза. ТОВА Е НАЦИОНАЛ НО ПРЕДАТЕЛСТВО. иначе и Радев и Копейкин СИ СЪХРАНЯВАТ СПЕСТЯВАНИЯТА В ЕВРО и им се плаща в евро.
10
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната глупост е това от сагата "Белене". Украйна отдавна е фалирала държава, която не плаща... плащат и на нея... за да оцелява, за да се бие и да отслабва Руската федерация. Реактори щели да купуват...Те разчитат на Брюксел и световната банка да могат пенсиите за месеца да си платят...
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ужас.
8
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако искате да помогнете на Украйна, подарете им Македония, за да има къде да живеят хората.
7
20
 
5
 
! Отговори
Ханонимен преди 1 година
радев се провали, връщай се Бойко!
6
8
 
21
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Типично за наркоманите е разпродават покъщнината си.Вчера зърно и оръжие,днес си разпродават електроцентралите на части. И тва за кво? За няколко дози и нови халюцинации.Предупреждавам служебният министър,че може да бъде осъден за злоупотреба с имуществото на болни...нелечимо болни индивиди.Да живее Русия !
5
4
 
11
 
! Отговори
към 1 преди 1 година
по-скоро бомбата ще е над българия и ще е руска!
4
1
 
22
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Те просто разиграват хибридни постановки. Един ден че бъдат бити и разстреляни за тия работи.
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ужас