Росен Христов: Украйна има някакъв проявен интерес за оборудването за АЕЦ "Белене"

България може да поиска дерогация при евентуални санкции за ядрената енергетика
6 мар 2023 07:00, Нели Христова
97
Росен Христов: Украйна има някакъв проявен интерес за оборудването за АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

От Украйна има някакъв проявен интерес за оборудването за АЕЦ "Белене", но няма конкретика, заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов в предаването "Защо, г-н министър?" по bTV.

На въпрос защо няма да дадем оборудването за АЕЦ "Белене" на Украйна, той каза, че най-малкото няма решение на Народното събрание. Второ, за момента от Украйна имаме някакъв проявен основен интерес, но няма конкретика, така че сме много далече от даване на оборудването на Украйна или на когото и да било, допълни Христов. Според него за "Белене" трябва да се вземе решение след пълен анализ на всички възможни опции.

Енергийният министър каза, че няма предложение от Украйна. Това, което обсъдих на срещата с министъра на енергетиката на Украйна, е, че те има проект в напреднала фаза на изграждане на атомна електрическа централа, който по принцип е предвиден да работи с такова оборудване. Попитаха дали, евентуално ако няма да го използваме, бихме помислили за продажба, посочи Христов. Той допълни, че за момента, след като няма пълната информация, не може да препоръча нищо.

Енергийният министър каза, че ще искаме дерогации за части за ремонт на атомната ни централа, ако има такива санкции срещу Русия. За момента в ЕК не се обсъждат санкции срещу ядрената енергетика на Русия, посочи той. Ако се поискат санкции, които засягат България и ядрената енергетика, и не можем да ги блокираме, тогава ще поискаме дерогация, каза Христов. Приоритет естествено ни е да не се налагат такива санкции, докато държавите, които са все още зависими от доставки от Русия за части и услуги, не постигнем достатъчно ниво на независимост, допълни той.

Относно проверката на Европейската прокуратура на топлоелектрически централи у нас, министър Христов каза, че няма информация тези обекти да са свързани персонално с Христо Ковачки. Нямам и директна информация от Европейската прокуратура, посочи той. Това, което получаваме като информация също от медиите, е, че проверките са свързани с неспазване на правилата за отчитане на въглеродни емисии, допълни Росен Христов. По официални данни Христо Ковачки е консултант на няколко дружества, свързани с топлофикации, каза още министърът.

На въпрос защо АЕЦ "Козлодуй" е обезщетил фирми, свързани с Ковачки, с 25 млн. лева, Росен Христов обясни, че става въпрос за съдебно споразумение относно взаимни претенции, свързани с търговия на електроенергия. След като АЕЦ "Козлодуй" загуби на първа инстанция делата, на втора инстанция се стигна до съдебно споразумение, което няколко юридически кантори препоръчаха, за да се избегнат още по-големи разходи, допълни той.

Христов съобщи, че ТЕЦ "Варна" не работи, тъй като има неизплатени задължения към "Булгаргаз", но са пред споразумение, което да осигури пълното плащане на задълженията, включително и всички лихви.

Росен Христов каза, че момента не предвиждат финансова подкрепа и няма такова искане от ТЕЦ "Марица Изток 2". За момента работи на печалба, следим резултатите, допълни той.

Енергийният министър съобщи, че според Търговския регистър от фирмите, които работят с АЕЦ "Козлодуй", няма такива, които са собственост на лица в списъка "Магнитски".

Смених ръководството на АЕЦ "Козлодуй" буквално първите седмици след като станах министър, именно на базата на доклади от службите за потенциални връзки на тези хора и с Русия, и с корупционни схеми, заяви още Росен Христов.

"Булгаргаз" не е завел арбитражно дело срещу "Газпром", каза още министърът. Той посочи, че в момента се прави анализ на всички опции и очакват в началото на април да имат пълен доклад от една от най-добрите международни кантори, на база на който да вземат правилното решение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
24
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
реват на уммрело рубляците хахаа. Продълкжавайте, кефите ме! Вие си ритнахте канчето! Никой не ви е виновен!
41
0
 
14
 
! Отговори
Black River преди 1 година
Я по-добре проверете, дали пък няма някакъв интерес от страна на Етиопия и Сомалия за реакторите. А, сетих се - изпратете запитвания също и до Ангола и Хондурас. Тази последната държава, се римува с една думичка, дето подхожда на Умното Министрото...
40
4
 
21
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
И в каква валуута Укропитеците ще ги платят тези реактори?Краварите да им построят една АЕЦ и да им я подарят ако желаят.По всичко изглежда,че ще ползуваме електричество,когато е слънчево,духа вятър и реките са пълноводни.Цената в микса няма да ни хареса.Закупуване на генератор с въженце ще е препоръчително ако некадърници ръководят енергетиката.
39
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До А бе дайте и Що бе, какво страшно има, едно време Тодор Живков я даде на СССР даже без да му я искат. Вие нали за това време си мечтаете?
38
6
 
18
 
! Отговори
Антинатовец преди 1 година
Бългаарино събуди се , опомни се и избери Възраждане за да изгонят всички евроатлантически *** от страната и да има живот вече. Че не се търпи във военна Русия са само с 5 процента инфлация и се борят за 4 а ние с 30 % европодлогите на САЩ в България.Ако ви харесва така даа живеете гласувайте за Петковци и Василевци и Мутри..
37
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинска партенка. Щели да платят. Тези са научени само да им дават и да взимат. Ако ги питате, да, ще строят заводи, централи, чудеса, после ще намерят някой за виновен, че ги е провалил. Вече 30+ години не са съградили камък в/у камък, само рушат. В Лвов и Киев все едно времето е застинало. Направиха 1 стадион и хотел в Донецк, толкова. Е, разрушиха ги. А, да, смениха имена на улици и села, махнаха паметници. Цъфнаха и вързаха!
36
2
 
20
 
! Отговори
Лаков преди 1 година
Ясно вече е обещано и сега лекичко ни подготвят !!!!
35
1
 
19
 
! Отговори
А бе дайте и преди 1 година
държавата на укропитеците,национални предатели и пр0дажни п0длоги! То нищо не остана вече от територията!!! Да ви *** безгръбначна!!!
34
1
 
9
 
! Отговори
Мъка преди 1 година
До Анонимен 37 И преди и сега все наведени на някого. Чак кръста ни заболя. Съдба. Кво да праиш..?
33
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 40 Те никога не са монтирани, че да ги "демонтират". И да не стане като историите с оръжието, дето ще си го пазим, щото си нямаме друго по-старо, докато страните от бившия Блок цялото го разкараха като бартер за по-модерно натовско?
32
3
 
18
 
! Отговори
Стела преди 1 година
Нали до сега ни говореха че за нищо не стават .А сега да ги подарим на Украинците .Нагли американски ***...
31
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Заявила е интерес към кинтите. Там е пълна анархия в момента, краде се и се продава каквото се получи, било като военни, било като граждански помощи. Преди 1-2 месеца имаше интервю с английски наемник офицер, който разказваше как се краде и препродава оръжието което получават. Изнасят се камиони с боеприпаси и стрелково оръжие. Тяхното отровно жито още стои по нашите складове. На хо хли не се вярва това е правило.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 37 Значи .... никъде?
29
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 36 АнонименХа ! Че то днешните наведени евроатлантически беге политици изадника си дават по заповед на демосратите от Козяк та реакторите ли няма да подарят
28
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 34 А къде пише, че става дума за "подаръци"?
27
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То като е за подаръци и аз съм силно заинтересован
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога ще *** зелките най-накрая, явно държава от евнуси някак да свърши необходимото..
25
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 30 Ние досега на украинците от държавата не сме "дали" едно копче за риза, тъй че постоянните ревове, как сме им "давали" са само да се създават негативни настроения към Украйна. Ясно е кой го иска това и кой го организира в България. Неслучайно Радев и хората му водят такава реторика. Все пак, трябва да обслужат шефовете си в Кремъл.
24
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проявен интерес, нашите ду п ед авци да им го подарят това оборудване, след телефонно обаждане от USA посолството?
23
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пич, окраина не е държава!