Гечев: Вече има реакция на пазара след предприетите мерки

Държавата няма да води битки и войни с търговските вериги
8 мар 2023 09:47, Нели Христова
27
Гечев: Вече има реакция на пазара след предприетите мерки
Снимка: БГНЕС

Вече има реакция на пазара след предприетите от държавата мерки за цените на храните, заяви пред БНТ министърът на земеделието Явор Гечев.

По думите му огромна част от цените при хранителните продукти са започнали да влизат в промоции до 25%.

"Ние обаче не искаме тази история да е епизодична - искаме да е траен подход, който да не е за сметка на производителите. При тези цени ние смятаме, че има достатъчно пространство да се помогне и на самите производители, вдигайки изкупните цени, защото ако правиш промоция - намаляване на цените на доставчиците за сметка на производителите - това е особен вид натиск".

Той увери, че държавата няма да води битки и войни с търговските вериги, което обаче не значи, че държавата не разполага с инструменти, с които да си върши работата.

Почти е завършена информационната платформа за цените на продуктите, готова е и първата наредба за контрола на хранителната верига от внос до щанд. Работи се и по още една наредба, която забранява т.нар. нелоялни търговски практики, чрез които търговците качват цените, уточни Явор Гечев.

Министърът заяви, че държавата може да въведе различни видове мерки, включително електронни етикети за основни продукти в магазините.

Електронният етикет е малък компютър. В редица държави това е етикетът, който има фискална памет и е свързан с редица платформи, които проследяват цените онлайн. Можем да въведем подобни етикети за редица продукти, които проследяваме.

Ще поканим веригите да съдействат на този процес, няма да водим войни и отново напомни, че държавата разполага с още много ресурс, който може да бъде използван.

Благоразумието едва ли ще свали цените - коментира Гечев - трябва да се води разумна политика и ако обществото взима повече блага, правителството също ще е по-благосклонно спрямо търговците.

Още отсега започваме да прилагаме нормативна рамка, няма да чакаме Народно събрание.

Надценката на продуктите в магазините не трябва да надвишава 20%.

"Надценката, която на щанда, съдържа в себе си n брой такси, включително реклами, позициониране на цена, табелка, етикет, допълнителни такси на оборот. Това ние смятаме, а и не само ние, това са добрите търговски практики, че трябва да е елемент от цената и да е включено в надценката".

Той заяви, че на сайта на Министерството на земеделието от години има информация за събирането на цени.

"Всички данни, които ползваме, са публични, за да ги направим по-приложими, правим допълнителна електронна платформа, която медиите и гражданите всеки ден ще могат всеки ден да виждат. Ние стъпваме на истински данни, това не са измислени данни, те се подават и в Евростат".

И Явор Гечев увери, че българският хляб се прави само от българска пшеница хлебопроизводителите сами са готови да се подложат на проверки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 18 Ядеш продукт за 18 лв., не е кашкавал.
19
0
 
1
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 1 година
Служебните колко пари наляхте в таканаречените бизнеси в БГ.
18
0
 
8
 
! Отговори
Има резултат, преди 1 година
всички цени са още нагоре
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато банките започнат да дават положителни лихви , това ще успокои пазара . Целия свят го направи , тук още тормозят хората
16
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние се организирахме и не влизахме във вериги през целия февруари , Сега се уговаряме да удължим и март месец .Не сме голяма група около 48 човека , но все е нещо
15
1
 
6
 
! Отговори
До Зозо 13 преди 1 година
Със семейството ми си купуваме млечни продукти от фирмен магазин на млекарница. Кашкавалът е 18-19 лв/кг. Сиренето също е в пъти по-евтино от останалите магазини, че и по-хубаво. Също не е евтино и най-вероятно и там има схемички с разреждане и прочие, но си остава по-хубаво и по-евтино, особено от веригите. Трябва просто да спре да ни мързи като народ (включвам и себе си тук) и да си търсим местни производители, които не са тарикати (по-дребните риби). Тогава всичко ще си дойде на мястото.
14
4
 
7
 
! Отговори
Morski преди 1 година
Работата на държавата е да регулира пазара според иконимиката и инфлацията!Сега е абсолютно наложително ДЪРЖАВАТА ДА СИ ВЛЕЗЕ В ЗАДЪЛЖЕНИЯТА,а не да ми говорят радевите мишоци ,че"повече промоции "щяло да има!АБЕ ЛЕВЧО,А КАТО НЯМА ПРОМОЦИИ КАКВО ЩЕ ПРАВИМ?РАДЕФ МНОГО НЕКАДЪРНОСТ И КОРУПЦИЯ НИ ДОКАРА ТВОЕТО ЮМРУЧЕ!Всички гласували за този изтребител на България са виновни за състоянието сега.Децата и внуците ни ще плащат заемите вземани всяка седмица от радевите служебници,службогонци!
13
1
 
7
 
! Отговори
Има ефект преди 1 година
Имае ефект, но да не е временен. Вижте каталога на Кауфланд за тази седмица - има прясно мляко 3 за 2 - излиза 1.30 лв., леща на -50%, Олио на 2.99. Още натиск им трябва за троайно сваляне на цените.
12
2
 
4
 
! Отговори
профи преди 1 година
Държавата нямало да води битки със спекулантите. Държавата - това са хората в нея. Като са некачествени и държавата е скапана. Слава Богу, България все още е нормална страна , а не зомбирана.
11
2
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Има таратанци. Кашкавала е 36лв. килото :)))))))))))))))))))))))))))
10
1
 
13
 
! Отговори
До8 преди 1 година
Абе да те питам,след като държавата наля десетима милиарда лева субсидия на бизнеса,ти какво разбра от това?Нещо да са понамалили с щавенето на потребителите или......?България е с процент инфлация какъвто не се наблюдава в ЕС,хранителните стоки които ни се предлага вече започнаха да превишават по цени техните аналози е ЕС!
9
1
 
15
 
! Отговори
Да, има преди 1 година
Да, цените са си пак високи, но е отчетена дейност.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Въпреки мерките
7
2
 
6
 
! Отговори
Хипер мерки преди 1 година
Когато не са взети необходимите мерки преди 20 години или преди три години, последствията са непредотвратими.
6
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз само да припомня, че в края на този месец изтича компенсацията за промишления ток на предприятията и от следващия месец токът за тях ще скочи между 2 и 3 ПЪТИ!!! В момента компенсацията е за ток над 200 лв/MWh, а той реално се движи между 400 и 600... Тъй като медиите явно не ги интересува това, искам да кажа, че заради това ни очаква много сериозна допълнителна инфлация след 1-2 месеца!!!!
5
2
 
1
 
! Отговори
Що мълчите преди 1 година
Изтезават Българи в град Бобов дол чрез полицаи и роми!
4
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не че пазарувам често по обикновени магазини (ядем отбрана фермерска храна и почти всичко поръчваме онлайн или собствено производство), но се налага чат-пат да се вземе нещо. Цените наиситна са много надолу. Например- немско масло 3.50. Олио първа преса- 3.10.
3
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ама вие не разбрахте ли че по-високи цени = по-високо ддс
2
1
 
13
 
! Отговори
Айде! Засичам с преди 1 година
колко ще скочат цените докато ги борите!
1
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има дръжки...