Кристалина Георгиева: Не искам дъщеря ми и внучката ми да работят повече от мъжете

Тя казва, че винаги е работила двойно повече
8 мар 2023 14:01, Нели Христова
185
Кристалина Георгиева: Не искам дъщеря ми и внучката ми да работят повече от мъжете
Снимка: БГНЕС

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви пред CNN по повод днешния Международен ден на жената, че винаги е работила два пъти повече, за да бъде равна на своите колеги мъже.

Не искам дъщеря ми и внучката ми да работят повече от мъжете, "за да бъдат равни", допълни Георгиева. "Искам да са равни, просто защото са".

Георгиева беше назначена за управляващ директор на МВФ през 2019 г. и е втората жена (първата е Кристин Лагард, настоящ президент на ЕЦБ, бел. ред), която заема поста. Докато фокусът допреди време бе обърна към ролите на жените, в последните година има крачка назад в равенството между половете, каза още шефът на МВФ.

Пандемията, след това войната, след това кризата с цената на живота - те оказват своето негативно влияние върху всички, но най-много това се отнася за жените, каза Георгиева.

Проблемите, които спъват жените, засягат най-различни аспекти на икономиката, добави тя. Например глобалният БВП би бил почти 20 на сто по-висок, ако различията в заетостта между половете бъдат премахнати, според данни на Световната банка.

Държавите в регионите на Близкия изток, Северна Африка и Южна Азия биха могли да видят увеличение на своя БВП с до 80 на сто, ако жените бяха в състояние да участват пълноценно на пазара на труда, според проучването, цитирано от Георигиева.

Това е силното и ясно послание, което отправяме от МВФ, извеждаме жените напред заради тях самите, но и заради всички, каза Георгиева.

Най-новите оценки показват, че ще са необходими 130 години със сегашната скорост, за да се постигне равенство между половете. Не мисля, че можем да си позволим това време. Имаме нужда от жизнена икономика, жизнено общество. Затова имаме нужда жените да бъдат равни на мъжете навсякъде, каза тя, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
0
 
4
 
! Отговори
Гръмни са ма преди 1 година
Овца фашистка,махнете ни от този ЕС б.рдак! Ти трябва да работиш в сливенския,ша те...ба в козата деградирала! Колкото фашистки закони си вкараха тук,да те..ба майката и гнусотията,това не е българка,а западен изверг!
135
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Отново напани да изравнят мъжът и жената трето няма.Така да видим немският мъж,Пикае седнал,Служи в кухнята,Чисти трябва да не е мачо,мачо е в Африка.Нямат чувство за кавалер,Тих чете книга в определени дни не мисли за нагон.
134
0
 
7
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Сталинка Георгиева пак проговори-и четейки написаното човек пие вода от извора.А забрави ли миналото си на партиен функционер.Е сега е с други визия, и дори името си смени.Но не трябва да я виним, тя е продукт на новото време.Нагаждачеството е най важното качество на кариериста и тя добре се справя
133
1
 
7
 
! Отговори
Знаещ преди 1 година
Сменят си пола ! Толкова ли е сложно!?
132
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Некомпетентните компенсират с повече труд...
131
3
 
26
 
! Отговори
ФАКТ преди 1 година
Ако една жена е интелигентна, образована и професионалист в професията си ТО ТЯ НЯМА НУЖДА ОТ НИКАКВИ ПИВИЛЕГИИ И КВОТИ при кандидатстване за избраната от нея работа. Тия локуми дето ги разтягат феминистките, как били пренебрегвани и как мъжете ги смятали за робини са за слабоумните но с високо самочувствие и безкрайни претенции ПАТТКИ които гледайки как другите получават големи заплати а тях ги игнорират си фантазират за някакв изгубени привилегии и мераци за равенство с по-образованите от тях.
130
2
 
20
 
! Отговори
Ахил преди 1 година
Ами че трябва ли да работят.Ти си ги осигурила до девето коляно.Какво си ревнала с крокодилски сълзи?
129
3
 
17
 
! Отговори
Сталинка преди 1 година
Искам внучката и дъщеря ми да краднат повече от мъжете и от самата мен.
128
2
 
13
 
! Отговори
Почтен преди 1 година
И аз като мъж искам да получавам 1/10 от заплатата на Кристалина, а да работя 2 пъти повече , но уви не може.
127
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кукувица. Ганка не е свикнала да работи. Само лежи и пърди. Не се тревожи. Няма да се минат да се преработят
126
9
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
Жените имат солидно оправдание за недотам умственото си развитие и това е столетия в най-ниския слугинаж. Последните десетилетия не могат да ги измъкнат от там. Въпрос - какво е оправданието за доста мъже на тяхното ниво? Една е един, защото не може такава безпричастност към пола си, освен ако никой не и обръща внимание. По-долу беше точно описание.
125
8
 
2
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
Много жени носят под.логи за без пари и чистят ....... също за без пари. На миньора поне му плащат. За каквото ставаме, за това. Точка по въпроса за миньорите, дето ги развявате наляво и надясно. При всичките ви вековни привилегии имате доста ниско интелектуално ниво.
124
2
 
3
 
! Отговори
the historian преди 1 година
are you serious? ей сега ще направя напомнянето, Кристал се намира до МинФин, известния Кристал, ... кристалина, впрочем този кристал по вр на 2 световна война има, както и след това, лошата слава на лошо място за жени, и вие точно на този ден, пишете за Кристалина??
123
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е, няма равенство, но не е и само в заплащането и във водещите постове. Колко миньорки на забоя има, колко жени събират ***, колко са жените на фронта, колко са жените моряци, колко са по петролните сондажи. Аз съм ЗА, ако работят същата работа да взимат същата заплата. Така е правилно, но и нека обърнем внимание на тежките, мръсни и зле платени сектори, не само на ръководните.
122
4
 
4
 
! Отговори
Една преди 1 година
Ето, бръкнах в злобата на "колежките". Никой не може да ти измери нито количествата нито качество на изпраните *** или изкопаните градини. Смешно е, щом това ти е постижението. Тук говорим с факти, за резултатите които подлежат на измерване- е айде кажи като години стаж ли работиш повече от мъжете? За това има задължителни квоти за жени на ръководни длъжности, щото уж много работят или щото много им е полезна работата (не се мери в прани ***) Смешна си.
121
17
 
4
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
Всички в този форум си искат древните времена, когато жената им е била роб без никакви права, абсолютно никакви за каквото и да е. Затова пищят, защото имат като техните права и говорят тотални измишльотини. Е, има обаче една новина - робството е отменено отдавна, даже и у нас.
120
3
 
9
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
Ако една изобщо е жена, сама си пллллюе в устата, както казва народът. Или е некъдърница някаква, или е подмазвачка на мъжете, та белким се намери някой да и обърне внимание. То иначе подобни няма да ги плещи, като че ли познава милиони жени по света и у нас.
119
9
 
7
 
! Отговори
анонимна преди 1 година
До Руси - кой ви е потъпкал, стига сте лъгал! Всички мъже, дето познавам, винаги, повтарям винаги наготово сядат на масата, наготово си вземат изпраните и гладени дрехи, почти нищо не вършат в дома си, а жените им работят до една. Защо така неистово плюете жените, има всякакви, но това се отнася и до мъжете, да не би да отричате? И се учудвате, дето не ви искали да се омъжват за такива като вас, то на мен поне ми стана всичко ясно.
118
1
 
9
 
! Отговори
друга една преди 1 година
Зависи от случая. Може жената да работи повече, аз познавам такива, може и да работи само в дома си, може и градини да гледа събота и неделя и т.н. Също познавам и немалко мъже, дето нищо не правят в дома си, вкл. и т. нар. мъжка работа, истината е, че нещата се омесиха доста и обобщенията са израз на откровено мъже - или женомразство.
117
3
 
14
 
! Отговори
Една преди 1 година
Това са ПЪЛНИ глупости. Никоя жена, която познавам не работи повече от мъж. Може би стои повече време на работа в безмислени срещи, може би пише повече безмислени документчета и процеси, но в никакъв случай не работи повече. Още по-малко някоя с 2 отпуски по майчинство. И това е ФАКТ. Жените на високи длъжностти са невротични и в много случаи микромениждъри. На една горе долу компетентна се падат сто малоyмни Божие наказание.