Кристалина Георгиева: Не искам дъщеря ми и внучката ми да работят повече от мъжете

Тя казва, че винаги е работила двойно повече
8 мар 2023 14:01, Нели Христова
185
Кристалина Георгиева: Не искам дъщеря ми и внучката ми да работят повече от мъжете
Снимка: БГНЕС

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви пред CNN по повод днешния Международен ден на жената, че винаги е работила два пъти повече, за да бъде равна на своите колеги мъже.

Не искам дъщеря ми и внучката ми да работят повече от мъжете, "за да бъдат равни", допълни Георгиева. "Искам да са равни, просто защото са".

Георгиева беше назначена за управляващ директор на МВФ през 2019 г. и е втората жена (първата е Кристин Лагард, настоящ президент на ЕЦБ, бел. ред), която заема поста. Докато фокусът допреди време бе обърна към ролите на жените, в последните година има крачка назад в равенството между половете, каза още шефът на МВФ.

Пандемията, след това войната, след това кризата с цената на живота - те оказват своето негативно влияние върху всички, но най-много това се отнася за жените, каза Георгиева.

Проблемите, които спъват жените, засягат най-различни аспекти на икономиката, добави тя. Например глобалният БВП би бил почти 20 на сто по-висок, ако различията в заетостта между половете бъдат премахнати, според данни на Световната банка.

Държавите в регионите на Близкия изток, Северна Африка и Южна Азия биха могли да видят увеличение на своя БВП с до 80 на сто, ако жените бяха в състояние да участват пълноценно на пазара на труда, според проучването, цитирано от Георигиева.

Това е силното и ясно послание, което отправяме от МВФ, извеждаме жените напред заради тях самите, но и заради всички, каза Георгиева.

Най-новите оценки показват, че ще са необходими 130 години със сегашната скорост, за да се постигне равенство между половете. Не мисля, че можем да си позволим това време. Имаме нужда от жизнена икономика, жизнено общество. Затова имаме нужда жените да бъдат равни на мъжете навсякъде, каза тя, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тая на 69 г. и нищо не е разбрала за живота
115
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижда се докъде ни докараха "лидерките" Кристалинчето и акушерката Урсула, бедни работещи целия ЕС.
114
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви пред CNN по повод днешния Международен ден на жената, че винаги е работила два пъти повече, за да бъде равна на своите колеги мъже."-----------------Пълни глупости. Тая и един ден не е работила нещо. Цял живот с връзки се урежда на позиции и топли стола пред някое бюрце.
113
0
 
17
 
! Отговори
Трайчо бетонджията преди 1 година
Търся работници жени за леене на плочи, нямаме 130 години време да чакаме, трябват ми за петък !!!
112
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Осигурителният стаж преди пенсиониране при мъжете е по-висок с 3 години, такава е и разликата при възрастта за пенсиониране. Ако искаш равенство, равенство да бъде.
111
0
 
12
 
! Отговори
Анализатор преди 1 година
Тая освен да Яде какво друго е правила в Световната Банка- май и там са почнали да имат тежък работен ден щом вече не искат да работят.
110
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако са безработни, няма да работят повече.
109
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България все още си е ориенталски к0чина... жените се третират като по-низши от мъжете. особено когато на власт е комунистическо правителство, както в момента..
108
1
 
22
 
! Отговори
преди 1 година
Преработила се е като я гледам. Баба ми - бог да я прости, деца е раждала, на нивата е работила, градина е гледала и никога не се е оплаквала! До последно съжалавяше, че не може да ми помага ! Такива са българите по дух ! Западните жени деца не раждат, не искат да работят, голяма им е устата и все някой друг им е длъжен ! Кристалина е станала същата ! Пази боже сляпо да прогледне !
107
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Таз кога е работила ? Нали от комунизма още лъска бюрата с гъ.зо си . Точно пък тя да се оплаква .
106
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И аз искам да се пенсионирам когато жените се пенсионират, сега мъжете трябва да работят повече. Полова дискриминация!
105
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Твоите колеги мъже крадат ли кремове за лице от безмитните магазини в летищата или само ти работиш два пъти повече от тях?
104
1
 
12
 
! Отговори
Сталинка преди 1 година
Тая пък комунистическа *** и протеже на Боко, дето ближе дирници за постове какво се обяснява. Няма да работят нейните, Сталинка толкова много е откраднала, че има за няколко поколения напред. ***.
103
0
 
14
 
! Отговори
fd преди 1 година
Споко няма, ти толкова мангизи си спастрила
102
2
 
20
 
! Отговори
Руси преди 1 година
Я кажи ти, кога наготви на мъжа си една хубава българска манджа ? Какво да кажат мъжете, които вече бъдат потъпкани и бъдат жертви на западна пропаганда. Аз ли съм виновен на някои жени, че са материалисти и някой чичковци ги използват и малтретират за някакви почивки насреща. Тази жена работи за чужди интереси и иска да навреди на нашата държава. Трябва да има мъж и жена. Разделението не е на ниво полове,религия или цвят на кожата според мен ,а на нива класи!
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Са ама не са.
100
0
 
12
 
! Отговори
119 преди 1 година
Данните показват друг. Народа измира.
99
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чета коментарите с усмивка. Имам вила на 25км от София. Отивам там, гледат ме местните с 2 чисто нови автомобила, цъкат с език. Цяло село функционално неграмотни бедняци говори как продавам наркотици. Аз- обикновен програмист. Съседите ми във вилната зона- до един заможни софиянци се смеят как и за тях така говорели. Та и в коментарите така- бачкери без 2лв. в джоба, тотално, ама тотално неграмотни седят и плямпат кой какъв бил... Да бяхте заможни и образовани като мен да коментирате- ок.
98
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При нас на строежа търсят постоянно общаци. Шефа е склонен и жени да вземе вече, че хора няма. И ние с колегите, не сме против
97
2
 
7
 
! Отговори
Гаро преди 1 година
Искаш,не искаш,ти си за 20год. трудов лагер...