Кристалина Георгиева: Не искам дъщеря ми и внучката ми да работят повече от мъжете

Тя казва, че винаги е работила двойно повече
8 мар 2023 14:01, Нели Христова
185
Кристалина Георгиева: Не искам дъщеря ми и внучката ми да работят повече от мъжете
Снимка: БГНЕС

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви пред CNN по повод днешния Международен ден на жената, че винаги е работила два пъти повече, за да бъде равна на своите колеги мъже.

Не искам дъщеря ми и внучката ми да работят повече от мъжете, "за да бъдат равни", допълни Георгиева. "Искам да са равни, просто защото са".

Георгиева беше назначена за управляващ директор на МВФ през 2019 г. и е втората жена (първата е Кристин Лагард, настоящ президент на ЕЦБ, бел. ред), която заема поста. Докато фокусът допреди време бе обърна към ролите на жените, в последните година има крачка назад в равенството между половете, каза още шефът на МВФ.

Пандемията, след това войната, след това кризата с цената на живота - те оказват своето негативно влияние върху всички, но най-много това се отнася за жените, каза Георгиева.

Проблемите, които спъват жените, засягат най-различни аспекти на икономиката, добави тя. Например глобалният БВП би бил почти 20 на сто по-висок, ако различията в заетостта между половете бъдат премахнати, според данни на Световната банка.

Държавите в регионите на Близкия изток, Северна Африка и Южна Азия биха могли да видят увеличение на своя БВП с до 80 на сто, ако жените бяха в състояние да участват пълноценно на пазара на труда, според проучването, цитирано от Георигиева.

Това е силното и ясно послание, което отправяме от МВФ, извеждаме жените напред заради тях самите, но и заради всички, каза Георгиева.

Най-новите оценки показват, че ще са необходими 130 години със сегашната скорост, за да се постигне равенство между половете. Не мисля, че можем да си позволим това време. Имаме нужда от жизнена икономика, жизнено общество. Затова имаме нужда жените да бъдат равни на мъжете навсякъде, каза тя, предаде БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъже мрасницата, нищо не са работили. Бг пропада заради тях и не може да се оправи..
95
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тая слугиня май преиграва
94
1
 
14
 
! Отговори
МНОГО ДОБРЕ преди 1 година
Ами да ! Нека и жените носят същата съдебна отговорност като мъжете !
93
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки според възможностите си. И аз съм кариерист, и съпругата ми- също. Интелектуален труд. Малко по-млада е от мен (на 31, аз- 34). Взимам малко повече от нея (в пъти над максималния осигурителен праг у нас), а работим по не повече от 3-4 часа на ден.
92
1
 
29
 
! Отговори
мак преди 1 година
Плащат им на такива за говорене на клишета. Същото плямпало е като онази габриел.
91
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом е работила незнайно какво двойно повече то мъжете и колеги нищо не са похващали
90
2
 
22
 
! Отговори
връзкарка и говори преди 1 година
Точно тая никога не е работила, тя е пробила с връзки.
89
4
 
14
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Държава се създава ,брани и обезсмъртява само от Мъжката Бойна Сила,еврейке болна!Не от креватното номадство на некакви лесни жени,които след първият сексуален побой до припадък от османски насилник се превръщат във врагове на Родината си и убийци на Достойните си Български Мъже! Честит празник само на онези жени,които са готови дс умрат за Бранителите си Български -Синовете на Майка България.За потурчилиите се само смерть! ТУРЦИТЕ И КЪРВИТЕ ИМ ВЪН ОТ МАЙКА БЪЛГАРИЯ !
88
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предполагам, че на тази особа от женски пол вече са й пораснали яйца.
87
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ква си ти и защо трябва да ме вълнува какво искаш за тъпата си внучка?!
86
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как жените да са равни на мъжете. Не и редно жени да работят мъжки професии.
85
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
защо пенсионерката работи, да напусне и да си гледа старините в Елена.
84
0
 
19
 
! Отговори
Мда преди 1 година
Пълни глупости. Познавам три сфери - на отбраната, социалната и образователната - и в трите за една длъжност, колкото получават мъжете, толкова получават и мъжете при еднакво работно време. Но мъжете са ощетени - заради днешния празник жените не са на работа, а мъжете са. Какъв е извода?
83
0
 
18
 
! Отговори
Анти Тяло преди 1 година
КриситУ се утепа от работа...кражба колко може!!!!
82
0
 
28
 
! Отговори
Доктор Ху.. преди 1 година
Не бой са Сталинке Георгиева... Това "равенство" дето агитираш за него НЕ ЗАСЯГА ПРОФЕСИИТЕ КЪДЕТО СЕ РАБОТИ а само тези в които се седи по цял ден на бюро, пие се кафенце и се редят пасианси. Точно като ТВОЯТА РАБОТА сега. Факт е че жените мигом се сещат за мъжка и женска работа и забравят за равноправието в момента в който ги накарат ДА РАБОТЯТ наравно с мъжете... Да седи зад бюро всеки знае.....
81
1
 
14
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Но да харчат повече от тях!!!!! - )))) Скъпи Майки, Сестри, Съпруги и Дъщери, бъдете ни живи и здрави, и много, много Щастливи!!!!
80
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те изобщо има ли нужда да работят след грабенето, което си награбила?
79
0
 
11
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Сигурно работят на магистралата денонощно и много им харесва :)
78
0
 
18
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Глупости
77
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2015 е установено че 43.5% от докторската теза на Урсула фон дер Лайен от 1991 съдържа плагиатство и в 23 случая са ползвани цитати които не са потвърдили твърдения за които са дадени. През 2016 след проведено разследване е потвърдено плагиатството но не било доказано намерение за измама. Корупция от където и да го погледнеш! Тази управлява ЕК с фалшива диплома която дори не смеят да й отнемат. И такива като тази говорят че работели повече от мъжете. Срамота.