Нямало нужда от тавани за надценки на храните

Проблеми с грамажите, с промоциите...
53
Нямало нужда от тавани за надценки на храните
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"578 проверки е направила Комисията за защита на потребителите от 15 февруари до 8 март - открити са над 540 нарушения, от които 216 със съмнения за нелоялни търговски практики. Има издадени 138 акта. Основните неща, които се откриват е, че на щанда пише, че има намаление, но като се отиде на касата цената си е същата. Има проблеми с грамажите, както и с промоциите", заяви министърът на икономиката Никола Стоянов пред БНТ.

По думите му всяко от тези нарушения води до сериозно завишаване на цените.

"Има проблем. Не е нормално между цена на вносител или производител и крайната цена да има такава огромна разлика. Има структурни проблеми, нашите земеделски стопани получават по-ниски субсидии от тези в Западна Европа, ще поискаме изравняване", допълни икономическият министър.

Никола Стоянов поясни, че в момента максималната глоба, която КЗП може да наложи, е 50 000 лева.
"Ще предложим законодателни промени да се покачат глобите. При храните не виждам нужда от тавани на надценки", добави той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: ценихрани
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
веригите да спрат с промоциите а да започнат да продават на нормални ценитова с високите цени го правят търговцитетърговците ще останат с пръст в устата народа като намали ходенето по магазините
45
0
 
2
 
! Отговори
Дедо Поп преди 1 година
Докато не бъдат поставени ЦЯЛАТА държавна аднинистрация начело с ПрезидОнта и Народноо събрание НА МИНИМАЛНА българска ЗАПЛАТА без право на допълнителни добавки и без привилегии за да им се даде шанс на "слугите на народа" да изпитат ЛИЧНО и на собствен гръб цените по магазините все ще четем такива неадекватни изказвания на презадоволени кърлежи със свободен достъп до народни пари....
44
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи на лекарствата може таван на цените а на храните не може. Странна логика. Излиза че правителството иска да има надценени храни и хората да са гладни.
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не знам кой им пазарува на тия явно икономите на именията им но те си нямат представа кое колко струва
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Веднага оставка министре ,то мерки по телевизиите не се правят ,оставка
41
0
 
6
 
! Отговори
ПЕНКО преди 1 година
ДА ---НЯМА НУЖДА ОТ ТАВАН НА НАДЦЕНКИТЕ В ГОЛЕМИТЕ МАГАЗИНИ !!! БЪЛГАРИ КУПУВАЙТЕ СИ ХРАНИ ОТ ФЕРМЕРСКИТЕ ПАЗАРИ И МАГАЗИНИ ---ТЕ ЩЕ СТАНАТ НОВИЯТ -- БЪЛГАРСКИ КООПЕРАТИВЕН СЪЮЗ ---КАЧЕСТВО ;ВКУС И ЧИСТО !!
40
0
 
15
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
ЕДНО ПРАВИТЕЛСТВО ЩОМ НЕ МОЖЕ ДА ЗАЩИТИ НАРОДА СИ ОТ СПЕКУЛАТА И НАМИРА 300 ПРОЦЕНТА НАДЦЕНКА ЗА НОРМАЛНА Е ПОДКУПНО
39
0
 
11
 
! Отговори
ъХъ преди 1 година
Проблема на "крепостните", не е проблем на Феодала! -)))
38
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние пак сме по велики от папата в Западна Европа налагат таван у нас Не Що ли?
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Западна Европа нормалната норма на печалба е около 10%,, най-много до 20% а в България искат трицифрена норма на печалба.
36
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Западна Европа нормалната норма на печалба е около 20%, а в България е 50-70-100-200%, че и повече. Така е когато мафията си има държава.
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Западна Европа има таван на надценката или на цените на основни стоки. Защо в България да няма?
34
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да направят като във Франция - национализация, лагери и какво беше третото... аз бих предложил да се използва едно друго френско изобретение от времето на Великата френска революция, за всички, които се отнасят с ирония към случващото се, както и към спекулантите.
33
1
 
5
 
! Отговори
даа преди 1 година
Това е признак за липса на икономическо образование. Защо тогава инфлацията у нас е в пъти по-голяма от страните в западна Европа, където няма такова понятие, като "таван" на надценката? Просто там има истински икономисти и финансисти в правителствата. И спазват плавилата. Създават такъв микро-климат, че да няма условия за виреенето на спекулата. Истината е, че нямаме добри специалисти в управлението на страната.
32
0
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 1 година
Големият проблем са мизерните доходи, от което следва всичко останало. Мизерните доходи водят да намаляване на потреблението и оборота на търговците спада. За да печелят, колкото и преди търговците вдигат цените, което отново намалява потреблението и пак се вдигат цените. Потреблението намалява до определена граница и повече не намалява, което дава възможност за ново вдигане на цените. В България няма закон, който да ограничава това вдигане на цените.
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
См ешник!
30
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Реалист 26 : А защо не и национализация, и изпращане на алчните бизнесмени в лагери? Остави, това беше ирония. Едва ли ще го разбереш.
29
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До наблюдател 27 : Ходи във франция тогава, какво правиш тук?
28
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 28 : Това са приказки за махленската дружинка пред блока, дето си дели стотинките за една двулитровка евтина бира, ама са големи експерти по икономика. Да се чудиш как не е процъфтяла тая държава с такива експерти.
27
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От всеки 100 лева продадени храни на нас, 20 лева взима държавата като ДДС, 50 лева е себестойността на продукцията, 3 лева взима държавата като данък върху печалбата и 27 лева е чистата печалба за търговеца. Числата може да варират малко, но това е картинката. Влага 50 лева, печели 27 лева.