Бретон посети оръжейните заводи у нас, ще увеличим ли производството на боеприпаси?

Комисарят по въпросите на промишлеността не е притеснен от политическата обстановка
16 мар 2023 18:16, Нели Христова
98
Бретон посети оръжейните заводи у нас, ще увеличим ли производството на боеприпаси?
Снимка: БГНЕС

Комисарят по въпросите на промишлеността Тиери Бретон посети оръжейните заводите в България. Той провери възможностите за мащабно увеличаване на производството на боеприпаси за Украйна. В разговор за Политико от България в сряда Бретон заяви, че е време да се премине от планове към действия, да се определят фабриките, които биха могли бързо да увеличат производството, техните нужди и капацитет, както и да се предвидят потенциалните затруднения по веригата за доставки.

"Познавате ме, трябва да бъдем бързи - така че това е, което правя. Миналата седмица [ръководителят на външните работи на ЕС] Жозеп Борел и аз предложихме този план за увеличаване на производството, а сега съм на място." Бретон заяви, че е посетил три засекретени производствени обекта - един от тях е държавният ВМЗ. "България има добър капацитет за значително увеличаване на производството, в рамките на срок, който може да бъде съвместим с това, което търсим", каза Бретон.

Политико и "Велт" вече съобщиха как боеприпаси от България може би са спасили Украйна, докато тя устояваше на руското нашествие, като според сведенията София е доставяла до една трета от боеприпасите на Киев.

Откакто прозападното правителство на министър-председателя Кирил Петков беше принудено да подаде оставка през юни миналата година, България е в неяснота, а нови избори трябва да се проведат след няколко седмици. Междувременно президентът на страната, Румен Радев, е критикуван за прокремълска реторика.

Запитан за потенциалния риск да се разчита на страна с известни като приятелски настроени към Русия елити, Бретон настоя, че е окуражен от положителните сигнали от действащото правителство на България и не се притеснява за надеждността на страната, когато става въпрос за попълване на запасите от боеприпаси на страните от ЕС. Но какво да кажем за проруската позиция на Радев? "Не виждам особени политически рискове", настоя Бретон. "Министърът на отбраната, който е много близък до настоящия президент, ме покани на това посещение днес".

Българските фирми "имат възможност да увеличат доставките към настоящите си клиенти, които са членове на ЕС", каза Бретон. "Страните, които имат запаси, ще могат да ги предоставят на Украйна, а производителите ще могат да увеличат производството си, за да попълнят тези запаси. За мен беше много важно да имам тази гаранция."

След това Бретон ще посети Словакия, Чешката република, Полша, Франция и Румъния в рамките на "отбранителна обиколка" на страните, които имат потенциал да увеличат производството на боеприпаси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
9
 
22
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
путин, бащице, идвай скоро и ни освобождавай за трети път - сега от американските фашисти!
32
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Долу в коментарите пълно с шизoта. Кой в ква война ни вкарва? Всичко е обикновен бизнес. Продаваме си оръжията и толкова. Русия, ако искат оръжия и те да заповядат.
31
7
 
16
 
! Отговори
lll преди 1 година
за укрофашисти само смърт и никакви оръжия и боеприпаси киевска фашистка хунта..
30
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези се сещат за нас само когато искат да даваме нещо. За отмяна на дискриминационните визи на САЩ не ни подкрепиха, за ветото за Македония даже се съюзиха против нас.
29
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия-Украйна, все тая. Да вадят кинтите и правим всичко за всички!
28
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ние сме фалирали каза финансовия министър назначен от президента,какво още искате от нас?
27
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И от какъв " зор" се интересуват от нашето военно производство? Я Бегай бе ръб! България си изпълни " квотата" към УкроФашистите в Киев! Ще ядете Хурката Ейййй! Те ще я " хапнат" първо " политиците" " кандидати"! На тези избори,българина Ще " пресее" " партиите" Гласували оръжие за Укрия! И ще гласуват за Този който държеше България да е Неутрална в тази война! Ама не Чувате и на своя глава пратихте оръжие! Аз ще гласувам за 1 път за Възраждане!
26
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Същият този Бретон идваше по време на ковида да лобира за национално ваксиниране
25
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
държавата е една бухалка на мафията, крупният капитал
24
11
 
33
 
! Отговори
Бай Х преди 1 година
САЩ, НАТО и ЕС .... Империя на злото. Колкото и оръжие и пари да наливат в Украйна, тя ще умре. Въпросът е докато САЩ разграбва като бандит света и Европа, какво ще се случи с нас. Заели сме грешната страна на историята и не искам да съм прав за пред тези които не мислят така. Искам просто да избегнем задаващата се национална катастрофа. ЕС и НАТО си отиват, време да решим бъдещето си.
23
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Германец - отивай за "бустер" бе врунгел НПО пропаганден фалшив
22
17
 
8
 
! Отговори
Германец преди 1 година
Ще козирувате и ще произвеждате толкова и ще пращате там, колкото и където ви кажем ние. Явно на вашите чугунени ти.кви не може да се разчита да се държите адекватно.
21
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Познавате ме, трябва да бъдем бързи - така че това е, което правя."--------------Никой не те знае кой си, нито си избиран пряко от населението.
20
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ок дано да ги използваме за ссмозащита а не да ги даваме на когото ни кажат
19
8
 
32
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
сега убедихте ли че трябва референдум за нато и ес сулъо и пу-лъо ще се въртииз заводите ни и ще предава информация на нар=ко=мана порноография отвсякъде
18
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези в ЕК са се самозабравили. Уж е икономически съюз, а пращат този клоун да преговаря за изпращане на оръжия в държава извън съюза.
17
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бретон ли е перчем ли е да си ходи у тях и там да произвежда каквото си иска!
16
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За Шенген си правим оглушки,а ни пращат на мушки,
15
4
 
39
 
! Отговори
Lina преди 1 година
Ще го увеличим , ако денонощието е 48 часа. Там отдавна има нощна смяна. А защо бертон не си произвежда боеприпаси у тях? Голяма цел да ни бутнат в чужда война.
14
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каквото има Бретон ако иска ще го дава. Бг е отделна държава и неутрална.