Финасовият министър: Няма риск от фалит на държавата, нито за валутния борд

Служебният кабинет предлага мерки, за да осигури фискална стабилност
Обновена: 16 мар 2023 09:17 | 16 мар 2023 09:14, Елка Василева
244
Финасовият министър: Няма риск от фалит на държавата, нито за валутния борд
Снимка: архив, БГНЕС

Няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на Международния валутен фонд и нужда да се тегли нов дълг. Това заяви пред БНТ служебният министър на финансите Росица Велкова. Коментарът ѝ бе по повод изтеклите вчера в медиите два сценария по дългосрочната бюджетна прогноза. Тя увери, че при дефицит от 3% финансите на страната са стабилни.

Още по темата
"Искам да уверя българските граждани, че няма риск от фалит. Държавата не е фалирала и няма риск. Няма риск и за валутния борд“, заяви Велкова.

„При условие, че ние следваме една дългосрочна фискална политика, която е в рамките на 3%, тези рискове не са налице. Не може това да е фалирала държава при условие, че ние си плащаме редовно бюджетните плащания, задълженията, пенсиите. Другата седмица ще платим 3 млрд. дълг. Фискалният резерв, след плащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 милиарда, така че това не е фалирала държава и няма тези рискове“, увери финансовият министър.

„Тези рискове са при един сценарий, който, тъй като сме служебно правителство, ние не трябва да променяме и да правим политика, но в случая предлагаме мерки, за да осигурим фискална стабилност и да се осигурят всички плащания при дефицит от 3%", обясни Росица Велкова.

Тя добави, че не се цели да изпращаме послания към политическите партии, а моментът е дотолкова съобразен с предизборната кампания, че съгласно удължения закон за бюджета до края на април трябва да бъде внесен проект на закон за държавния бюджет за 2023 г. В Брюксел трябва да бъде изпратена 3-годишна бюджетна прогноза за 2024 - 2026 г. С оглед на внасянето на този проектозакон трябва да се поставят на обществено обсъждане данъчните закони. Трябва да се реши какво да е бюджетното салдо и каква да е целта, уточни Велкова.

В доклада са представени два сценария, отбеляза министър Велкова.

"Единият е, ако продължим с тези политики, които са по действащото законодателство както в приходната, така и в разходната част, дефицитите за четирите години - от 2023 до 2026 година, ще се движат в диапазона между 6-7%, което са твърде високи дефицити за такъв дълъг период, който трябва да представим пред ЕК и в Народното събрание. Тогава ще настъпят тези “черни” сценарии, които бяха извадени извън контекста на доклада. Затова ние - министрите, се обединихме да разработваме тригодишната прогноза и проекта за закон за следващата година с дефицит от 3%", уточни тя.

Това е предварително дискутирано с тристранните партньори - синдикати и работодатели, с Националното сдружение на общините в Република България, допълни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
3
 
6
 
! Отговори
препоръчвам преди 1 година
Спрете да плащате издръжка на украйнските вдовици! Така ще ги накарате да работят!
170
2
 
11
 
! Отговори
ДА ВИ СВЕТНА преди 1 година
Това което не ви го казвт, е факта, че има извънредна вноска към бюджета на ЕС във връзка с подпомагането на украйна! Затова и дефицита стана 7-8 %!
169
1
 
9
 
! Отговори
Подкрепям преди 1 година
До Елементарно Велкова: Бацето раздаде милиарди на мафиоти с обещанието да ви построят магистрали! Половината бяха прехвърлени в офшорки в строящия се град на мечтите в Доминиканската република! От втора половина от парите само половината бяха превърнати в асфалт, а останалото се използваше за строежи на жилищни сгради в София и по морето!
168
8
 
1
 
! Отговори
Елементарно Велкова преди 1 година
Държавата трябва да се отегли от всички инвестиционни проекти и да ги даде на концесия! Това магистрали, тунели, централи всичко трябва да се прави с частни инвестиции! Частника ще си следи качеството и няма да има тези кражби от магистралите! А българина трябва да свиква да си плаща за ползване на качествени пътища! Защото това е в негов интерес!
167
0
 
6
 
! Отговори
До Анонимен 179 преди 1 година
До Анонимен 179 - е те общо взето това предложиха. Резултатът - тези, които взимат помощи, дотации, отстъпки от данъци (които всъщност са за сметка на клиента/хората, но така прибират повече печалба) заплашиха със стачки, ако им вземат хранилката. Държавата да си се оправя, но на тях да осигурява задължително папането! Реват за помощи и няма проблем, че не е "пазарен" механизъм, но мерки против спекулата са "непазарни" :D A партиите, дето даваха НАШИТЕ пари, без да мислят, ревнаха "лъжаат"
166
3
 
0
 
! Отговори
Не-Български партии преди 1 година
Служебното правителство казва и доказва с факти, че: 1. Държавата има пари в момента 2. Ако изпълним гласуваните от парламента и ВАЛИДНИ в момента "мерки", следват кофти последици 3. Има начин да се избегне и всико да е наред 4. Предлагат тези начини-мерки докарващи дефицита (дългът, който трябва да изтеглим, за да покрием разходите, за които нямаме пари) до 3% от БВП - неприятно, но ще сме в търпими рамки. Т.е. Служебното си свърши работата, а партиите си направиха кампания и лъжат на поразия
165
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да спрат с преференциите за бизнеса, да съкратят излишните социални разходи за разни мързеливци и да събират данъците. Тогава няма да сме на червено.
164
1
 
1
 
! Отговори
Медии на амбразурата преди 1 година
Чест прави на Служебното правителство, че каза истината, каквато е. Фактите винаги са просто факти - не добри или лоши. Спрямо нашите очаквания и цели ги оценяваме така. Много по-добре да знаем истината, макар да ни боли от нея, отколкото да живеем с красива лъжа - балон, който ще ни гръмне в лицето. Партиите скочиха като ужилени, медиите скочиха на амбразурата да ги бранят. А хората просто казаха истината на народа и му предложиха избор. Като дойдат партиите в НС, ще се види кой мисли за PR.
163
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези които са чели доклада знаят, че никъде в него не се споменава думата "фалит". Казва се, че сме на червено, което си е самата истина. За фалит разтръбиха псевдо-медиите, чиято цел винаги е била да стресират хората.
162
3
 
9
 
! Отговори
сербезова преди 1 година
Когато казах истината , че намаляват лекарствата в аптеките, ме арестуваха и подведоха под наказателна отговорност. А когато Финансовия министър лъже и всява паника,която ще ни струва пари--- отказ на чуждистранни инвеститори, по високи заеми, паника сред българите--- какво направи Гешев----НИЩО. Гешев, Радев, Боко,Копейкин с Нинова и Доган заедно в труд и в бой.
161
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярно е, аз обърнах в канадски долари, друга валута нямаха. Не че имам много пари на сметка ама доларите са супер на пипане :-)))
160
0
 
7
 
! Отговори
До 171 преди 1 година
Ти си дрънкай, те така ни успокояваха когато настана голямата девалвация, хората нямаха пари да си купят храна. Аз си обърнах спестяванията в долари и евро докато още продаваха банките. Айде кажи като са толкова добре нещата защо банките отказват да продават валута а чендж бюрата, които още продават са сложили марж като за световно а?
159
1
 
7
 
! Отговори
Курса Лев-Марка/Евро преди 1 година
Нашият златен резерв е в Лондон, Милен Велчев го изнесе! Защо!!!
158
1
 
4
 
! Отговори
Курса Лев-Марка/Евро преди 1 година
В БНБ има 30Милиарда за поддържане на ВБорд, Златен Резерв и Валутен резерв около 15 Милиарда(преди обслужване на дълга) и да се говори за Фалит на държавата е СМЕШНО. Какво да кажат горките държави в Еврозоната където над 60 процента от тях са с ДЕФИЦИТ над 100% от Брутния вътрешен продукт а Централната Европейска Банка и Националните банки ПЕЧАТАХА КАТО ЛУДИ ЕВРО БЕЗ ПОКРИТИЕ за да обслужат Ковид,Войната и скъпите Ресурси!Баламосват! Дори Лева е ПОДЦЕНЕН като вързан от 1998г. за МАРКАТА с 25%!
157
2
 
8
 
! Отговори
ОФчо преди 1 година
Абе то и "Титаник" уж беше непотопяем ама взе, че потъна!!! А, ние дори не сме кораб, а Гемия! -)))))
156
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами,да вземе булгарраята да си спомни историята с КТБ,как величаеха стабилността и какъв възторг се изсипа и награди върху нея,и само има няма половин година след това ,банката се сгромоляса и оФФФците пиха по една студена война!Е,същото е и сега.Ако имате познати из банките питайте ги,дали някъде няма бясно теглене на пари - това е най-сигурния сигнал за бъдещия катастрофален фалит!!!Теглят левове,веднага ги превръщат в евро,след което ще връщат обезценени левове!
155
0
 
15
 
! Отговори
Никола Стефанов преди 1 година
Опитва се нещо да замазва тази лелка, но е толкова очевидно, че си е за смях.
154
1
 
15
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Цялото правителство е една голяма излагация...като петорното преди него.
153
0
 
6
 
! Отговори
090 преди 1 година
До Анонимен_____ тая да намали храната, че...
152
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази да подава оставка! Вчера всяваше п а н.ика, днес говори друго.