Финасовият министър: Няма риск от фалит на държавата, нито за валутния борд

Служебният кабинет предлага мерки, за да осигури фискална стабилност
Обновена: 16 мар 2023 09:17 | 16 мар 2023 09:14, Елка Василева
244
Финасовият министър: Няма риск от фалит на държавата, нито за валутния борд
Снимка: архив, БГНЕС

Няма риск от фалит на държавата, нито от намеса на Международния валутен фонд и нужда да се тегли нов дълг. Това заяви пред БНТ служебният министър на финансите Росица Велкова. Коментарът ѝ бе по повод изтеклите вчера в медиите два сценария по дългосрочната бюджетна прогноза. Тя увери, че при дефицит от 3% финансите на страната са стабилни.

Още по темата
"Искам да уверя българските граждани, че няма риск от фалит. Държавата не е фалирала и няма риск. Няма риск и за валутния борд“, заяви Велкова.

„При условие, че ние следваме една дългосрочна фискална политика, която е в рамките на 3%, тези рискове не са налице. Не може това да е фалирала държава при условие, че ние си плащаме редовно бюджетните плащания, задълженията, пенсиите. Другата седмица ще платим 3 млрд. дълг. Фискалният резерв, след плащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 милиарда, така че това не е фалирала държава и няма тези рискове“, увери финансовият министър.

„Тези рискове са при един сценарий, който, тъй като сме служебно правителство, ние не трябва да променяме и да правим политика, но в случая предлагаме мерки, за да осигурим фискална стабилност и да се осигурят всички плащания при дефицит от 3%", обясни Росица Велкова.

Тя добави, че не се цели да изпращаме послания към политическите партии, а моментът е дотолкова съобразен с предизборната кампания, че съгласно удължения закон за бюджета до края на април трябва да бъде внесен проект на закон за държавния бюджет за 2023 г. В Брюксел трябва да бъде изпратена 3-годишна бюджетна прогноза за 2024 - 2026 г. С оглед на внасянето на този проектозакон трябва да се поставят на обществено обсъждане данъчните закони. Трябва да се реши какво да е бюджетното салдо и каква да е целта, уточни Велкова.

В доклада са представени два сценария, отбеляза министър Велкова.

"Единият е, ако продължим с тези политики, които са по действащото законодателство както в приходната, така и в разходната част, дефицитите за четирите години - от 2023 до 2026 година, ще се движат в диапазона между 6-7%, което са твърде високи дефицити за такъв дълъг период, който трябва да представим пред ЕК и в Народното събрание. Тогава ще настъпят тези “черни” сценарии, които бяха извадени извън контекста на доклада. Затова ние - министрите, се обединихме да разработваме тригодишната прогноза и проекта за закон за следващата година с дефицит от 3%", уточни тя.

Това е предварително дискутирано с тристранните партньори - синдикати и работодатели, с Националното сдружение на общините в Република България, допълни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


244
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
20
 
! Отговори
В.Горанов преди 1 година
СПОКО и КТБ НЯМАШЕ ДА ФАЛИРА>>>>
150
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е така се прави криза, един рекъл, друг казал, всички се паникьосват и хоп станала кризата.:))
149
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ее 4овека ви каза! Спирайте се!
148
2
 
8
 
! Отговори
Левовете в марки преди 1 година
Сминяйте всичко е в евраци сега че след изборите 5 левчета еврото
147
0
 
19
 
! Отговори
Ангеларий преди 1 година
Тая бабичка смени плочата. Защо ли?
146
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи хипотетично ще фалираме някога ако не направим това и това,не сме разбрали другарката отиваща и повече ролята на продавачка в селски магазин!
145
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази защо още не е подала оставка? Зеленият чорап да не се прави на разсеян, а да заповяда на ЗКПЧ-то Гълъб Гугутков да разкарата тази нелепа жена, обслужваща интересите на мафията.
144
0
 
15
 
! Отговори
ЗАКЛЮЧЕНИЕ преди 1 година
ОТ ТАЯ И *** ЗА ЗЕЛЕ НЕ СТАВА, А ТЕ ЗА МИНИСТЪР Я НАЗНАЧИЛИ!
143
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Г-жа министърът да се пробва в Ергенът. С финансите хич я няма.
142
1
 
25
 
! Отговори
заедно преди 1 година
ГЕРБ и Радев заедно....1. Тезата , че фалираме е явна лъжа. БНБ заявиха,че това е некомпетентно и безотговорно. Има ли право тази женица да бъде на този пост?2. Тези лъжи веднага оскъпиха вземането на заеми, шашнаха чуждите инвеститори и подлудиха българите. 3. Признанието ,че не се събират пари от задлъжнелите фирми---напомня за 12 г. крадене на Борисов. Извод: Докато ГЕРБ,Нинова, Копейкин, Радев и подобните им имат влияние в България--ще сме най-бедните и най-нещастните.
141
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От зарана има опашки пред банките българите да си сменят левовете в евро...
140
1
 
28
 
! Отговори
Сигурна работа преди 1 година
И тая като ББ сутрин- едно,вечер -на180 градуса!
139
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Колко пък да няма риск ? Не можаха да наберат дълг от пазара . Като гледам през следващите 10 години никой няма да им даде заради голяма инфлация . Дори малката 3 милиметрова дупка у бюджета няма да могат да запълнят . Вече не успяха да вземат дълг значи са платили падежа с резерва . По договора за борда за да остане този курс към еврото трябвало да държим резерв в евро . Което е безмислено щото сме вързани за него .Тоест ако не намерят пари от пазара курса евро лев няма да е 2 : 1
138
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
спрете лобистките пет милиарда за подмяна на здрави мантинели и проблемът е решен. ОСТАВКА
137
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Росито Велкова като фурнаджийска лопата вчера едно, днес друго утре трето
136
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тая от деменция ли страда? Вчера разправя че държавата фалира днеска нямало да фалира. Нема ли кой да се прежали и да и отмаа един дебел изотзаде на чисто та да и мине деменцията? Другаря фърчащ откое кръстовище я фана тая?
135
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като чете човек написаното по темата от вчера и от днес, и веднага му се кръстосват очите. Направо "тука има - тука нема". Ама камари пари са това, не е някакво топче.
134
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лела Цоцолана се усети кви ги натвори вчера с исказването си ...........днес отрича ,а каква е истината ?
133
6
 
8
 
! Отговори
айде преди 1 година
айде, вова, айде, бащице, време е да ни освободите трети път от фашисткия запад!
132
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
отстъпките в хеликон не са отстъпки защото вземат касовата бележка от предната ми покупка и смятат че ще съблазнат за толкова кратко време хората пак да си купят нещо защото отстъпката е валидна само в неделята на седмицата когато е купен продуктът на редовна цена