Първата въздушна линейка каца у нас на 15 декември

Цената на медицински хеликоптер е 18 милиона евро
21
Първата въздушна линейка каца у нас на 15 декември
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На 15 декември тази година ще имаме първия медицински хеликоптер, съобщи пред БНТ здравният министър Асен Меджидиев.

Споразумението за покупка е сключено с италианската фирма "Леонардо". В следващите години поетапно ще получим и останалите пет хеликоптера. Една машина струва около 18 млн. евро, каза министърът.

Тази седмица се обявява обществена поръчка за два хеликоптера на лизинг, отново от Италия, които ще дойдат с екипажи и с техници, за да може спасяването по въздух да започне още от лятото.

"Надявам се в края на месец юли да имаме два работещи хеликоптера. Благодарение на това, че работим с Авиоотряд 28, ще ползваме пистите на Военновъздушните сили, които са изключително важни, защото подготовката за изграждането на хангари и площадки изисква по-дълъг процес", обясни министърът.

Определен е националният координационен център в София, както и оперативните бази. Първите два хеликоптера през лятото ще кацат в базите в София и Долна Митрополия, работи се по изграждането на поне още три бази в страната.Освен във вече посочените градове (София, Варна, Плевен, Пловдив и Ямбол), се очаква хеликоптерни площадки да бъдат изградени в Бургас, Русе, Добрич, Балчик, заяви Асен Меджидиев.

Обявени са местата за лекарите и екипите, които ще се обучават, паралелно започва обучението на пилоти и техници за хеликоптерите.

"Във ВМА ще се обучават медиците. Първоначално това ще са анестезиолози реаниматори и медицински сестри, като те задължително първо ще минат през катедрата по авиационна медицина на ВМА, за да се види дали са годни за летене, физическото им състояние. Ген. Мутафчийски дори изгражда макет на хеликоптер, на който ще се извършва обучението", каза здравният министър.

Помощта по въздух задължително ще бъде безплатна, всичко се поема от държавата и министерството на финансите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А дано
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я кацне, а не....
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
СЛЕД ТОВА ОТЛИТА ЗА КИПЪР...
13
1
 
2
 
! Отговори
Хора преди 1 година
Не гласувайте за бога за да може за си отидат със мир сегашните политици иначе сме обречени на пагуба
12
0
 
3
 
! Отговори
Браво преди 1 година
Забравили сте да напишете годината 2050 може и малко по късно
11
0
 
7
 
! Отговори
Рая преди 1 година
Дори Македония има въздушна линейка, а нашите правителства не могат цяла година да решат ще имаме или не.Толкова калпави политици имаме ,че не си струва да ги избираме.Милиони за олигарси има, а за нуждите на българите които са главния источник на приходите за държавата няма.Тъжно,срамно и обидно.
10
0
 
4
 
! Отговори
А за ваксините преди 1 година
Кога каца Баце при Бай Ставри?
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я у нас, я у Киев като евроатлантическа помощ...
8
0
 
3
 
! Отговори
до тогава преди 1 година
никой да не смей да зарита...
7
0
 
3
 
! Отговори
Rеее преди 1 година
долу горе по същото време и Мъск ще кацне на Марс
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На война като на война
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какви въртолети бре?! Бойчето 12 години теглеше все по-големи заеми, които сега няма той или внуците му да връщат. Ние ще ги връщаме. Държавата е тотално фалирала. Новият данък "свръхпечалба" на практика е данък "рекет, продънена каца". Ако си имал печалба 100лв за 2022г ще дойдат и ще ти вземат 43лв. Това ли е свръхпечалба? 100лв?! Ако си имал 50,000,000 печалба - ще я скриеш в офшорки и ще платиш 0. Тия въртолети са на гол корем чифте пищови!
4
2
 
3
 
! Отговори
Ихууууу!!! преди 1 година
Предизборна лъжа, която е в полза на Радевите управници.
3
0
 
5
 
! Отговори
Ученика преди 1 година
Не, че нещо съм черноглед, но като знам какаа е корупцията в държавата ни съм убеден, че няма начин баш на 15 Декември да имаме готов за поемане на дежурство подобен хеликоптер. Сега идват избори - след тях ще се размие тази процедура. Ще я върнат от слесаащия кабинет като незаконосъобразна. Ще стартират нова с оправданието, че видите ли предишните...После нови избори Септември - Октомври. Там вече тотално ще се смени политическата конюктура в България... и така до безкрай!
2
0
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Асен Меджидиев е всъщност Хасан Ахмед(Меди е галеното на Ахмед) .Турски фекал!Е те тва беше възродителният процес.Наплякаха си мимикрийни кодифицирани имена.А тази линейка ще циркулира между България и Турция.Българите-жертви на умишленно предизвикани от турци катастрофи ще бъдат старателно изтърбушвани за органи от жизнено значение.Нищо повече от това!
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия някакво лего ли купуват? Или е шега за първи април? Как декември месец? Самото "първият медицински хеликоптер" ме кара да си мисля, че живея някъде в Африка. И после пак се почва.. ама няма пилоти, ама няма гориво, ама няка къде да кацне. Пак старите песнички.