Радев: България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна

Произвеждала само за партньорите ни, ако те ги поискат
243
Радев: България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, ако те поискат това, а не за Украйна, отсече президентът Румен Радев преди заседанието на Европейския съвет, който започва днес в Брюксел.
По думите му България е важна част от Европейския механизъм за укрепване на мира, създаден година преди войната в Украйна.

Още по темата

"Затова високо оценяваме визитата на комисар Тиери Бретон, която започна именно от България, като признание за традициите, опита и големия капацитет на отбранителната ни индустрия. С ЕК ще работим за повече инвестиции в отбранителната ни индустрия, но България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна заедно с други 9 държави. Ангажираме се само със снаряди, които могат да отидат при наши партньори, ако те поискат това. Но не и с Украйна", каза Радев.

Президентът заяви още, че България не се е отказала от Плана за справедлив преход.

"Служебното правителство не се е отказало от Плана. Това е някакво недоразумение с еврокомисаря Ферейра. Вчера се чуха с нея, всичко е изчистено. България има да получава тази година 800 млн. Условието е до края на годината да доставим плановете, съгласувани с трите важни области - Стара Загора, Кюстендил и Перник. Разбира се, че ще ги предоставим", каза Радев.

Според него е напълно възможно страната ни да бъде приета в Шенгенското пространство през октомври тази година, ако изпълни всички важни стъпки и направи необходимите законодателни промени.

Президентът коментира и въпроса за българските клубове в РСМ.

Според него решението на властите в Северна Македония да заличат българския клуб в Битоля е израз на безсилие и паника.

"Това отеква много лошо в ЕС. Това решение е израз на паника и безсилие, защото властите в Република Северна Македония трябва най-сетне да признаят, че има македонски българи и българско присъствие в Северна Македония не от сега, а от векове - от 1300 години. И заличаването на имената на българските клубове няма да заличи твърдата решимост на България и нашите европейски партньори Република Северна Македония да впише българите в своята конституция", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'' Радев: България не участва ... '' ....................................... Другарю Радев, наистина ли мислите, че това заявление по някакъв начин ще защити България ?? Напротив, логиката на случващото се показва обратното - путин ударя точно по слабите, колебаещите се звена ... такова заявление ПОСТАВЯ БЪЛГАРИЯ в по-голяма опасност!
100
5
 
4
 
! Отговори
34 години преди 1 година
Без бананов дефицит!
99
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Японското издание "Shu kan Gendai" написа, че Зеленски има всички шансове да повтори съдбата на Осама бин Ладен, който в свое време също беше подкрепян от Съединените щати.
98
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Неее ние си имаме самостоятелна доставка,Корнелия и Радев падат от Марс .Диляна Гайтанджиева ги снима от началото на войната,украински депутат казва,че се перат пари с оръжията от България ,Радев натовското пилот че,се прави на ударен.
97
5
 
9
 
! Отговори
Абе ей преди 1 година
Не ви ли каза Паси като влезнахме, че няма *** ми дойди ми. Илис и с ЕС и НАТО или си с Русия. Дай да точим евросъюза, да ползваме всички придобивки, да караме западни коли, потрошихме рейсовете на турооператорите да обикаляме из Европата, напълнихме по 2ТБ със снимки от Западна Европа, бутаме се в Лидъла като ненормални, в Кината за американски филм чакам с детето 2 пъти салона пълен. И накрая да благововее и по Русия. Е нема как да стане. Няма да ни го простят това ни едните ни другите....
96
1
 
9
 
! Отговори
хаха преди 1 година
да бе Радев , това го чухме , снарядите се доставят в Полша от там в Украйна :) но и ти като нинова не знае за това .
95
8
 
9
 
! Отговори
Светът преди 1 година
Светът се пренарежда, а ние трябва да сме особено внимателни какво правим. Очевидно нашите партньори от Запад губят политическо влияние в определени ключови региони на света. Вчера след срещата СИ и Путин си обещаха многополярност, войната в Украйна е само началото на това, което предстои. В Азия се пренареждат нещата. Онзи ден президентът на Конго направи Макрон за посмешище и каза, че няма да я бъде тая вече тая Африка да е роб на Запада. Латинска Америка е в БРИКС. Трябва да внимаваме много!
94
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мечтата му е путин да ни пороби и раде да му целува подметките! Нищожество!
93
6
 
9
 
! Отговори
Чугунолеяр преди 1 година
Радев ми оправя деня. Ако може всеки ден да праска по някоя подобна реч, в стил ЦК на БКП (КПССС ), ще весели целия свят, защото неговите мисли са като прясно извадена стилистика от "Възхвала на Глупостта, то всички нормални хора по Земята ще са много щастливи. Давай другарю Радев! Весели ни за последно.
92
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При това невежо, наведено недоразумение, България пропадна!
91
6
 
6
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
Демек продължаваме по старата схема. Продаваме снарядите на Полша а поляците ги подаряват на Украйна. Руменчо и ти отиде в отбора на военолюбците. Снаряди за неговите партнъори. Кои са твоите партнъори? На кой му трябват съветски модел снаряди? На Украйна и на никой друг. Пак печелим от съветските технологии и то милиарди. А къде са западните технологии? Защо американци и британци не ни продадат или дадат техни военни технологии? Ще дадат ама друг път. Все едно от катеричка да вземеш лешник.
90
14
 
9
 
! Отговори
жалки и отвратителни преди 1 година
Просяците украинци, 8 години избиваха руско население, сега като ги подпукаха руснаците просят най-нахално и безочливо оръжия и пари, нищо нямат сами нищо не могат да направят, имаха всичко при СССР когато бяха с Русия - световна икономическа сила с икономика сравнима с тази на Германия и Франция, най-мощната армия в Европа след Руската а сега голтаци и просяци
89
8
 
7
 
! Отговори
Споко преди 1 година
Споко, Русия не може да превземе Бахмут вече месеци, Украйна започва пролетната контраофанзива, минава в контранастъпление и и до дни, дори до часове ще влезе в Москва и диктаторът Путин ще бъде изправен пред трибунала в Хага, Русия ще бъде разчленена на малки демократични държава които ще живеят по евроатлантическите правила и ще доставят евтини енергоносители и суровини и всичко ще се върне както си беше по-рано по времето на края на историята по Фукуяма.
88
4
 
12
 
! Отговори
G.I. Joe преди 1 година
Все пак неговия шеф Решетников за това го е сложил там.
87
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжец отвратителен.
86
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако широко обявената пролетна офанзива се окаже неуспешна, каза чешкият президент онзи ден, тогава намирането на средства за нова "офанзива" ще бъде невероятно трудно. Според него въоръжените сили на Украйна ще имат само един опит за провеждане на голямо контранастъпление, тъй като в случай на неуспех ще бъде почти невъзможно да се намерят средства за ново.
85
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Резервите от животи, както в игра, са на изчерпване. Играта ще свърши скоро. Настъплението не може да продължи без мощен втори ешелон. В противен случай веднага ще бъде отсечено. Накратко, цяла Европа вече шепне: скоро иде краят на въоръжените сили на Украйна
84
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В 2022 година министерство на отбранатана Украйна ,чрез предприятието "Прогресс"е закупило снаряди българско производство. Преплатата на тези три договора на стойност 6,7 милиарда гривни 170 милиона евро са отишли в някой джоб. Ние разбираме, че тези пари са отишли в джобпчето ОПГ Ермак и Зеленски", отбеляза украинския депутат Гео Лерос.
83
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво на Президента Радев! Мачкай, Румене, гнусните герберастки крадци. Пощурели са - 2 години не са крали.
82
10
 
7
 
! Отговори
Рундьо пак неразбрал преди 1 година
Кво стана бе Рундьооо, та те Русия този пуст Бахмут не можаха да го превземат, вече се оттеглят след пълен погром. Някой от русороббите ще коментира ли ?? Кат гледам колко е зле руската армия, май наистина единствения им шанс са атомни бомби ама според мен и там ще се провалят.