Добавки за Великден ще има - по 70 лв., но само за най-бедните пенсионери

Това са възрастните хора с доходи до 504 лева
Обновена: 6 апр 2023 11:40 | 6 апр 2023 11:39, Камелия Цветанова
354

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

70 лв. добавка за Великден ще получат възрастните хора, чиито пенсии без добавките и компенсациите към тях, са под линията на бедност - 504 лв., съобщи служебният премиер Гълъб Донев.

По думите му това е заложено в бюджета.

Още по темата
"Депутатите от 48-ото Народно събрание ограничиха възможностите за финансиране на извънредни разходи от служебното правителство, което е основната причина да сме затруднени при намирането на нормативна възможност за осигуряване на необходимия ресурс от бюджета за великденски добавки към пенсиите. Разбираме, че голяма част от пенсионерите се намират в затруднено финансово състояние.

Добавката към пенсията е вид социална подкрепа за най-уязвимите. Не е част от пенсията и не зависи от осигурителния принос. Принципът в ЕС е социалните мерки да бъдат насочени към най-уязвимите групи в обществото. Без съмнение това за възрастните с пенсия под линията на бедност, което е повече от половинтата от пенсионерите у нас", заяви Гълъб Донев.

За добавките са отделени 72 млн. лв.

Пенсионерите, които отговарят на условията за получаване на добавки, са около 1 милион и 200 000 души, каза той.

Добавките ще бъдат изплатени по банков път или чрез пощенските станции на страната следващата седмица.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
10
 
27
 
! Отговори
Деди преди 1 година
Гавра със заслужилите и честни пенсионери!. Стига с тази "дъвка" - най-бедни пенсионери. Болшинството "най-бедни" са най-голените тарикати, мързеливци, реститути и лъжци. Това е Великден - празник за всички пенсионери - не ги делете! Всекиму според заслуженото, а най-заслужили са не "най-бедните"
214
2
 
28
 
! Отговори
Хмм преди 1 година
Това е голяма гавра, защото някои за 1-2 лева няма да могат да влязат в тази схема. Вместо да кажат, че ще се дадат 70 лв ама само на най-бедните, формулата трябва да е, че минималната пенсия за Великден ще бъде Х пари. И така да се доплати на всеки според зависи колко му е пенсията. Т.е. ако един взима 400 лв пенсия а друг 430. На единия да му се дадат 70 лв а на другия 40 лв. защото иначе първия ще вземе 470 а втория нищо.... толкова ли е сложно за измисляне???
213
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
парите се крадат отдавна за пенсиите няма нещо ново
212
0
 
23
 
! Отговори
Чичо преди 1 година
Земята на Ботев и Левски-земя на крадци и разбойници.Еххх Ботев и Левски жалко е,че сте си дали младия живот напразно.Днешните родоотстъпници,крадци и предатели не заслужават вашата саможертва.Жалко за хубавата ни родина.
211
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма такъв филм като данъчна ревизия защото си имал имот. Даже сега го промениха, че дори и да имаш имот в центъра на витошка за 2 милиона, ако ти е единствен и нямаш доходи ти се полагат социални помощи.
210
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минималната пенсия за стаж и възраст е 470 лева и с техните глупости направиха така , че половината хора стана с еднаква минимална пенсия, затова и са над милион хората с пенсии под 500 лева.
209
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До МНЕНИЕ . . .И каква е разликата нали пак от бюджета излизат парите за социалните ти грижи. За тази година казаха, че НОИ е на дефицит от милиарди. Тоест осигуровките не покриват разходите и парите идват от бюджета. В чужбина всеки без значение дали е работил и един ден или не, получава пари до линията на бедност. Затова всички бежанци тичат на там и се записват за помощи без значение колко е работил, на колко години е и така. 200 евро се дава за всяко дете и 500 евро за всеки възрастен
208
8
 
26
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 1 година
България трябва да синхронизира формулата за Пенсия с ЕС . В ЕС Няма минимална пенсия за трудов стаж и възраст - колко си платил толкова получаваш , другото го поема Социални Грижи . В България дават пенсия на хора които упорито са отказвали да се осигуряват в НОИ и са взимали пари под масата , сега реват че са им ниски пенсиите .Пример - старите артисти и певци НЕ са внасяли нищо , хонорар на ръка , и сега ХОП - 700 лева пенсия на Лили Иванова и куп други милионери .
207
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да питат Кокорчо , той беше казал, че вече нямало нито един пенсионер под линията на бедност. Продължаваме Поскъпването хич не лъжат, само 1 200 000 човека били. Това е за тях нито един.
206
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 59 По- интересното е защо в ЕС има минимална пенсия под линията на бедност? Всяка една пенсия за стаж и възраст трябва да изпреварва линията на бедност. Защо още от 01.01.2023 г. не повишиха пенсиите, та минималната да е над линията на бедност???
205
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що бря дайте и на тия с по 3000 лв ,депутати министърчета генерали
204
1
 
34
 
! Отговори
Това е мерилото преди 1 година
Нека се види колко сме мизерни и нешастни,щом като след 30-40 години работа си получил пенсия с която не можеш да преживяваш за какво говори това?как е по света г-да Политици?Какъв процент от заплата си,когато са били трудоспособни получават хората като пенсия?Разровете се и вижте,има данни да Ви избодат очите,ама не искате да ги видите.Всеки ще се пенсионира един ден живот и здраве.И нека да бъде достойно,а не с тези мижави подаяния!
203
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
само на най бедните ама другите техни превъзходителства не са ли хора швейцарското правило БЕ ДЕ нема правило
202
4
 
14
 
! Отговори
Народ преди 1 година
Всичко, което се случва в държавата вече е персонална отговорност на президента!Всички пенсионери ще запомним главния румен радев Великден!
201
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Почти милион и половина пенсионери получават под 500лева.Толкова ли е бедна държавата ни.Една шепа хора изяждат всичко.
200
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Румен ***, сър!!!
199
1
 
25
 
! Отговори
ТоБ РъП преди 1 година
До Анонимен 217: Значи, казваш, че старшинката, дето си е чесъл Г.З. по цял ден и не е направил нищо за БВП на страната е работил ПОВЕЧЕ от работник в тежката промишленост или в селското стопанство?! ЖЕЛЯЗНА ЛОГИКА, явно си фен на Емили Тротинетката или Чеченеца!!!
198
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом взимат ниски пенсии значи не са работили, има пенсионери с по 1500лв пенсии
197
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А нещо за работещите бедни?Работещ със 800-900лв,който плаща наем и/или отглежда деца по-богат ли е?
196
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На отделни пенсионери по 70лв, на останалите - нищо, но от сърце. На "бедните" украинци - настаняване в петзвездни хотели с ол инклузив, джакузита, сауни, безплатно здравеопазване....