БСП vs ГЕРБ: 4,5% бюджетен дефицит, без износ на оръжия за Украйна

Нинова не отговори на Габриел дали левицата ще я подкрепи за премиер
Обновена: 15 май 2023 10:48 | 15 май 2023 10:05, Камелия Цветанова
76

Снимка: Димитър Кьосемарилев, Dnes.bg

Размерът на бюджетния дефицит, износът на оръжия за Украйна, джендър идеологията. Това са различията между БСП и ГЕРБ, очертани от соцлидерката Корнелия Нинова по време на срещата с ГЕРБ и номинираната от най-голямата партия за премиер Мария Габриел.
Още по темата
"Сбъркахте подхода още от самото начало. Не биваше да се предлага партиен премиер и се загуби доста време, трябваше да търсим формат на надпартийно правителство и в този ред на мисли първо задачи, срокове и след това кабинет. Нашата представа беше да е експертен, не толкова политически", обърна се тя към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.  

Нинова обаче беше категорична, че трябва да има работещо правителство и парламент. Като първа задача тя очерта приемането на бюджета.

"Не споделяме виждането ви, че дефицитът трябва да е под 3% с цел влизането в еврозоата. При тези нива на инфлацията няма как да приемем еврото, тази фиксация сега и веднага означава да мъчим хората. Според нас дефицитът трябва да е около 4,5%", каза Нинова. ГЕРБ предлагат дефицитът да е 3%.

Тя отново посочи, че БСП държи на социалната програма.

"Важна задача е и приемането на законите свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Съдебната реформа е важна,  но не само да се смени един човек", отбеляза Нинова.

"Основното ни различие е доставката на оръжия за Украйна. Ние няма да отстъпим от това, нашата партия се бори за мир през цялата си история и ние тук сме на различни позиции и не знам как ще решим този въпрос", призна червената шефка.

Като друго различие с ГЕРБ тя посочи позицията по Истанбулската конвенция.

"Дали да участваме в правителство, ще го вземат нашите членове. Днес не можем да ги отговорим, утре ще свикаме Национален съвет", каза тя.

"Месец и половина загубиха на България и сега не могат да очакват от нас за два часа да им  дадем отговор", коментира след срещата Нинова.

"Това, че сме седнали на една маса е търсене на правителство. Резултат от този разговор обаче няма да има докато нашите членове не се произнесат", отсече тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хара хири докато се докопаме до власта , па после ние си знаем според много,, честната госпожа Нинова ,,
44
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как ще борите *** идеологията след като Гаргамел иска да прокара истамбулската конвенция??
43
1
 
4
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 година
БорбЪтЪ е: др0гарката Импексова да прибере военните заводи както е заповядал таваришЧ Решетников! Панимали!
42
13
 
9
 
! Отговори
Малко за политика преди 1 година
До Анонимен 41: Нашият интерес е в това, войната да спре колкото се може по-скоро. И затова позицията на БСП за отказ от изпращане на оръжие е правилна. С изпращането на оръжие на Украйна само се продължава войната, която Украйна не може да спечели.
41
3
 
3
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 1 година
До Анонимен 42: И след като синът на Нинова работи в САЩ, тя ще прави това, което кажат от САЩ? Хайде де. По-голяма г'лупост не можа ли да измислиш.
40
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Нинова сина и е в САЩ на заплата 20-30хил. долара на месец , ще прави това което и каже е ЦРУ. Война на Русия ще обяви
39
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Помощта за Украйна е по-скоро защото имаме икономическа полза да спечелят, конфликтът да свърши и санкциите да паднат. Бизнесът да процъфти и инфлацията да намалее и пак да има евтина енергия. И разбира се, да не пробва някой друг да нападне съседа си. Нека бъдем обективни и честни, а не да говорим за хуманизъм и други приказки. Преди в Ирак/Сирия/Либия не бяхте загрижени. Тук просто интересите ни съвпадат често с тези на ЕС. Не получаваме пари от другите, така че...
38
6
 
7
 
! Отговори
Петата партия преди 1 година
поставя на първата условия за дефицита и бюджета като настоява само ако се състави правителство да бъде да се приеме бюджета. Заявява ,че без бюджет загива държавата,няма да може да плаща пенсии и да прави социални плащания. Това значи Народът да излезе на улиците. Демагогия и наглост комунистическа. Да не се дава оръжие на Украйна за да победи АГРЕСОРА.
37
1
 
17
 
! Отговори
ок преди 1 година
нема бе нинова , оръжието ше го пращаме в Полша като кога ти беше министър :)
36
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лустрация на ДБ.
35
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лустрация на сателитните партии на мафията от ченгета ВМРО, Атака, Възраждане.
34
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лустрация на БСП ГЕРБ ДПС.
33
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На Украйна трябва да се даде оръжие за да могат да се защитят от руските убийци на деца. Изглежда това e в природата на червената хунта властвала десетилетия с помощта на Кремъл. Те също издевателстваха и прогониха не само децата, но и техните родители от България. Други държава в нищета за да могат ТЕ или КОЙ да влстват и да си строят хотели и палати, и да обикялат по средиземноморските крайбрежия и Дубай. Източиха държавата и гласувайки за същите партии на статуквото им помгате да продължават!
32
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 6 Само една страна има договореност още с влизането си в ЕС ..швеция . България и всички останали 25 имат подписана договореност с договора си да ЕС да го приемат еврото До сега 19 от 26 са го приели .Чехия полша унгария румъния не са все още защотоНЕ ОТГОВАРЯТ НА КРИТЕРИИТЕ имат твърде високи дефицити. В момента и ние имаме такъв Но много по нисък от този на тези 4 страни
31
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БСП са стари соц. ***, и единствено смислено, което казват, е че не сме готови за евро. Инфлацията е висока и икономиката нестабилна. Не отричайте всичко, което ви казва някой на база какъв е той. Все едно да не пиете вода защото и серийните убийци я пият. Доста тъпо, нали? Все по-малко хора мислят, повечето просто слагат елементарни етикети на всичко. Съветът ми към такива хора е да си сложат въжето. Политиката е далеч по-сложна и не се поддава на кръчмарски анализи.
30
8
 
17
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Абе, Лелче, как ги мислиш тези 4,5%? Да имаш да харчиш на версия, после някой друг да връща кинтите!
29
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво ще помислите, ако ви кажа, че има хора, които прсто искат финансова стабилност и не искат евро заради определени негативи които носи? Какво ще помислите, ако ви кажа, че доста членки на ЕС имат договорено изключение да не приемат евро? Защо има толкова *** виждащи света в черно-бяло, когато той е цветен... Да не искаш еврото не те прави никакъв, това е финансова политика. Има доста минуси - инфлацияз общ дълг, няма валутен борд - нямаш контрол върху печатането или лихвите...
28
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не искат еврото като копейкин.Бранят руския интерес Да не се отвържем окончателно от русия с приемането на еврото. Но го правят по предпазливо По този въпрос обаче няма да успеят да надделеят срещу герб дпс Итн. По оръжията за украйна ще успеят
27
4
 
16
 
! Отговори
Скептик преди 1 година
" Нашата партия се бори за мир. През цялата си история". Сталин и той така.
26
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нинова пак няма да дава един патрон на Украйна, докато се окаже, че е изнасяла оръжие за Украйна. Тоя филм вече сме го гледали.