БСП vs ГЕРБ: 4,5% бюджетен дефицит, без износ на оръжия за Украйна

Нинова не отговори на Габриел дали левицата ще я подкрепи за премиер
Обновена: 15 май 2023 10:48 | 15 май 2023 10:05, Камелия Цветанова
76

Снимка: Димитър Кьосемарилев, Dnes.bg

Размерът на бюджетния дефицит, износът на оръжия за Украйна, джендър идеологията. Това са различията между БСП и ГЕРБ, очертани от соцлидерката Корнелия Нинова по време на срещата с ГЕРБ и номинираната от най-голямата партия за премиер Мария Габриел.
Още по темата
"Сбъркахте подхода още от самото начало. Не биваше да се предлага партиен премиер и се загуби доста време, трябваше да търсим формат на надпартийно правителство и в този ред на мисли първо задачи, срокове и след това кабинет. Нашата представа беше да е експертен, не толкова политически", обърна се тя към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.  

Нинова обаче беше категорична, че трябва да има работещо правителство и парламент. Като първа задача тя очерта приемането на бюджета.

"Не споделяме виждането ви, че дефицитът трябва да е под 3% с цел влизането в еврозоата. При тези нива на инфлацията няма как да приемем еврото, тази фиксация сега и веднага означава да мъчим хората. Според нас дефицитът трябва да е около 4,5%", каза Нинова. ГЕРБ предлагат дефицитът да е 3%.

Тя отново посочи, че БСП държи на социалната програма.

"Важна задача е и приемането на законите свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Съдебната реформа е важна,  но не само да се смени един човек", отбеляза Нинова.

"Основното ни различие е доставката на оръжия за Украйна. Ние няма да отстъпим от това, нашата партия се бори за мир през цялата си история и ние тук сме на различни позиции и не знам как ще решим този въпрос", призна червената шефка.

Като друго различие с ГЕРБ тя посочи позицията по Истанбулската конвенция.

"Дали да участваме в правителство, ще го вземат нашите членове. Днес не можем да ги отговорим, утре ще свикаме Национален съвет", каза тя.

"Месец и половина загубиха на България и сега не могат да очакват от нас за два часа да им  дадем отговор", коментира след срещата Нинова.

"Това, че сме седнали на една маса е търсене на правителство. Резултат от този разговор обаче няма да има докато нашите членове не се произнесат", отсече тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аман от лицемерие.Защитава Русия,но е пратила Рафаело да учи и работи в САЩ.Що така,бе Нинче,що не го прати в Русия?!!!
24
5
 
6
 
! Отговори
до 25 преди 1 година
предатели сте вие гладкомозъчни ***,на хранилка на хамерика за БЪлгария
23
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
баби оставка, махай се в пенсия,, дайте всички снаряди на украинците да спрат кремълските нацисти, бсп сте предатели
22
8
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 година
Износ на оръжия за Украйна ще има.
21
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДОБРОТО ЧЕНГЕ ГЕРБ И ЛОШОТО ЧЕНГЕ БСП
20
6
 
8
 
! Отговори
леля Пена преди 1 година
Тунингованата лелка пак се изказа,но както винаги неподготвена.
19
15
 
10
 
! Отговори
само Възраждане преди 1 година
е спасението
18
2
 
18
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
БСП ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ КАТО ПАРТИЯ АКО ПОДКРЕПИ ГЕРБ КОЕТО ВЕРОЯТНО Е ДОБРЕ!!! НО ПОДОБНО РЕШЕНИЕ НЕ МОЖЕ ДА ВЗЕМЕ НИНОВА! ТРЯБВА ДА СЕ СЪБЕРЕ ПЛЕНОМА НА БСП И ДА ГЛАСУВАТ ДА ПОДКРЕПЯТ ЛИ ГЕРБ ИЛИ НЕ!
17
3
 
6
 
! Отговори
ох,горките преди 1 година
хора,щели да се мъчат,така са се замъчили,не си знаят парите и имотите,къпят се в мляко,голяма мъка,ееех,дай боже всекиму такова мъчене,отивам много да плача за горките несметно богати българи,живи да ги ожалиш,защо всички хора по света нямат такива управници дето да им треперят като над писано яйце,с какво българина е заслужил този райски живот
16
3
 
10
 
! Отговори
Черноризец Хлабав преди 1 година
Пък на Корни мъжа и митничар и шефче в Лукойл - много социални професии.
15
4
 
13
 
! Отговори
Фен на Ники Джъстис преди 1 година
Корнелке, имаш специална благодарност от Кулеба за износа на оръжия по време на твоето министерстване в икономиката. Тогава стотици рашистки танкове бяха взривени с наши РПГ-та под Киев. Явно не искаш никой да друг освен теб да бъде хвален?!
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Откъде тази наглост и безочие у комунистите? 5-та пария, има-няма 20ина депутати , а искат да определят политиката на страната ???
13
7
 
13
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
ОТВРАТИТЕЛНА ТРАВ Е НИНОВА! ХОРАТА ВКЛЮЧИТЕЛНО И АЗ ГЛАСУВАХМЕ ЗА БСП ЗА ДА НЕ Е ГЕРБ НА ВЛАСТ А НИНОВА Е НА ПЪТ ДА ПРЕДАДЕ ПО-ГОЛЯМАТА ЧАСТ ОТ ЕЛЕКТОРАТА СИ! НИЕ НЕ СМЕ ГЛАСУВАЛИ ЗА БСП ЩОТО СМЕ КОМУНИСТИ А ЩОТО НЕ ИСКАМЕ ГЕРБ НА ВЛАСТ! АКО НИНОВА ПРИСТАНЕ НА ГЕРБ ЩЕ БЪДА ПРИНУДЕН ДА ГЛАСУВАМ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ! ЗА ПП-ДБ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ , ЗАЩОТО ПРЕДАДОХА БЪЛГАРИТЕ В СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ СЪС ГЛАСУВАНЕТО НА ФРЕНСКАТА ИЗМАМА
12
7
 
8
 
! Отговори
Мут Лабен преди 1 година
1. Защо да не изнасяме оръжие за Украйна? Украинците нямат ли право да се защитят от ударите на агресора?2. Докато тази лелка беше на власт самата тя продаваше оръжие на Украйна. Кога говори истината? "Но що е истина?" както е възкликнал Понтий Пилат измивайки ръцете си в легена с вода.
11
9
 
14
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 година
НИНОВА Е ЕДНО ПОСМЕШИЩЕ ЩОМ ПРЕГОВАРЯ С ГЕРБ !! БОРИСОВ ВИНАГИ Е ПЛЮЛ ПО БСП И Е КАЗВАЛ НИКОГА С БСП! БОРИСОВ И ГЕРБ СА ЕДНО И СЪЩО НЕЩО!
10
8
 
9
 
! Отговори
Поздравявам преди 1 година
...ГЛАВНИЯ ПОКУРОР ИВАН ГЕШЕВ!!! ПОДКРЕПЯМ ГО ОТКРИТО!!!НАРОДЪТ.
9
4
 
27
 
! Отговори
Бойко съм преди 1 година
Няма да дадем на Украйна оръжия,ще ги дадем на Полша а те да правят каквото искат с тях Корни
8
8
 
19
 
! Отговори
хубавото е.. преди 1 година
хубавото е ,че на всеки следващи избори бесепатата губят средно по 3%. Вече са пета политическа сила. За тия гласуват 80 годишни сенилни старчоци ,които ден след ден остават все по-малко.
7
2
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Гешев твори голямо шоу. Напада Боко открито
6
13
 
14
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 1 година
Нашата партия се бори за мир през цялата си история.... Аууу ! Защо тогава сте на страната на Сатаната уб-и-ц от Кремъл ? Той разруши световния мир.