БСП vs ГЕРБ: 4,5% бюджетен дефицит, без износ на оръжия за Украйна

Нинова не отговори на Габриел дали левицата ще я подкрепи за премиер
Обновена: 15 май 2023 10:48 | 15 май 2023 10:05, Камелия Цветанова
76

Снимка: Димитър Кьосемарилев, Dnes.bg

Размерът на бюджетния дефицит, износът на оръжия за Украйна, джендър идеологията. Това са различията между БСП и ГЕРБ, очертани от соцлидерката Корнелия Нинова по време на срещата с ГЕРБ и номинираната от най-голямата партия за премиер Мария Габриел.
Още по темата
"Сбъркахте подхода още от самото начало. Не биваше да се предлага партиен премиер и се загуби доста време, трябваше да търсим формат на надпартийно правителство и в този ред на мисли първо задачи, срокове и след това кабинет. Нашата представа беше да е експертен, не толкова политически", обърна се тя към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.  

Нинова обаче беше категорична, че трябва да има работещо правителство и парламент. Като първа задача тя очерта приемането на бюджета.

"Не споделяме виждането ви, че дефицитът трябва да е под 3% с цел влизането в еврозоата. При тези нива на инфлацията няма как да приемем еврото, тази фиксация сега и веднага означава да мъчим хората. Според нас дефицитът трябва да е около 4,5%", каза Нинова. ГЕРБ предлагат дефицитът да е 3%.

Тя отново посочи, че БСП държи на социалната програма.

"Важна задача е и приемането на законите свързани с Плана за възстановяване и устойчивост. Съдебната реформа е важна,  но не само да се смени един човек", отбеляза Нинова.

"Основното ни различие е доставката на оръжия за Украйна. Ние няма да отстъпим от това, нашата партия се бори за мир през цялата си история и ние тук сме на различни позиции и не знам как ще решим този въпрос", призна червената шефка.

Като друго различие с ГЕРБ тя посочи позицията по Истанбулската конвенция.

"Дали да участваме в правителство, ще го вземат нашите членове. Днес не можем да ги отговорим, утре ще свикаме Национален съвет", каза тя.

"Месец и половина загубиха на България и сега не могат да очакват от нас за два часа да им  дадем отговор", коментира след срещата Нинова.

"Това, че сме седнали на една маса е търсене на правителство. Резултат от този разговор обаче няма да има докато нашите членове не се произнесат", отсече тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
3
 
35
 
! Отговори
Зрител преди 1 година
Директен износ на оръжия НЕ. Но през фирми от Полша ДА. По демократично е.
4
7
 
17
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
Кака ще клекне. Обаче иска тя да изнася оръжието, не "държавата" :))))))))))))))))))) ПП-тата и *** остават извън борда. Боко, Доган и Кака ще властват :))))))))))))))))
3
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лъжливата крадла иска да фалира държжавата!
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нинова иска евродепутат и ще освободи партията от присъствието си! Ще се търгува- за мнооога пара става дума и сладък живот!
1
4
 
5
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 година
Магьосникът от Оз ще видим, магьосника от Оз, невидим