Костов: Правителството беше почти сглобено, вече не може да се избере

Преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ са върнати в началната им точка
Обновена: 28 май 2023 14:31 | 28 май 2023 12:00, Камелия Цветанова
208
Костов: Правителството беше почти сглобено, вече не може да се избере
Снимка: БГНЕС

Стана невъзможно да се избере правителството, което беше представено пред обществеността. Този шанс беше пропилян заради това, че се случи рискът да бъдат допуснати политически грешки - да стане известно, че политиците се поддават на излишни емоции, че се изхвърлят в думите си, че говорят нелепости, клюкарстват за съпруга на Мария Габриел. Вярно е, че политиците правят това в частни разговори, но няма оправдание за водачите, когато проявяват слабост и неспособност да приведат аргументи в полза на това, което искат да се вземе като решение, и вместо факти и доказателства - да се позовават на Урсула фон дер Лайен или на Шарл Мишел". 
Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България 1997-2001 г.

Според него преговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ не са само замразени, а са върнати в началната им точка, като допусна да остане евентуално договореността за ротационно председателство.

Той смята, че най-голямата нелепост в коментарите от записа на Националния съвет на "Продължаваме промяната" е твърдението за изпиране на Бойко Борисов.

"Този груб израз означава гражданска реабилитация на Борисов, защото това е невъзможно да го направи която и да е партия за който и да било. Ако някой е направил престъпление и има работеща правосъдна власт, този някой е в ръцете на съдебната власт, не е на политическия терен. Удивлявам се как такива неща могат така леко да се говори, при положение, че самият ти искаш да правиш съдебна реформа. Съдебната реформа точно това означава, че политиците не могат да решават кой е невинен и кой е за затвора", коментира Костов.

Той беше категоричен, че депутатите сами трябва да се отказват от имунитета си, когато той им бъде поискан от прокуратурата.

Още по темата

"Всички в Народното събрание трябва да знаят, че са на разположение и като има съмнение - ще бъдат проверявани", посочи Костов.

По думите му политиците трябва да минимизират щетите от това, че рискът се е случил и е провален опитът да се избере правителство, "което бяха почти сглобили".

"Категоричен съм, че трябва да има правителство в страната заради бюджет с 3% дефицит, ПВУ, заради съдебна и конституционна реформа, Шенген, еврозона, за да може икономиката да направи голям технологичен скок", каза той.
Иван Костов  припомни, че след катастрофата на страната в 1996-97 г. политиците са потърсили национално съгласие.
"Успяхме да постигнем консенсус по ключови за страната теми и не допуснахме да има насилие, защото бяха до такава степен силни противоречията. Тръгнахме по консенсуса за НАТО и ЕС. ... По-късно в политиката големите неща се плащат винаги. Не е уникален случаят някоя политическа партия да плати заради напредъка на страната", отбеляза той.

Като груба политическа грешка той определи това, че ключовото решение дали да се прави правителство с ГЕРБ се взема отделно от всяка да от партиите в коалицията ПП-ДБ.

"Ако бяха направили общо заседание на ПГ на "ПП-ДБ" нямаше да се изговорят тези приказки, нямаше да говорят неща, които подразниха цялото общество. ... Заедно трябва да преценяват и да решават", посочи той.

Костов подчерта, че "още когато президентът Румен Радев се възползва от позицията си - чрез своето правителство да предложи ръководители на службите и след това да си ги назначи с указ, тези специални служби от този момент нямат връзка с българската многопартийна политическа система".


208
Още по темата: Иван Костов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
0
 
! Отговори
... преди 3 месеца
Този човек е класи над останалите ни политици...А Кирчо се видя отдавна, че е въздух под налягане...Още с поведения разговор с американския президент продължил няколко секунди...Не осъзнава ли каква отговорност има пред родината си?????
181
0
 
0
 
! Отговори
Един Българин преди 3 месеца
Съгласен съм че е хубаво да има правителство, но не на всяка цена и с нищо повече от казаното. Политиците си ги били говорели ама по между си...ЗАЩО?! Ако сте слуги на някого, включително и на банкянския пожарникар е добре всички да го знаем, а не после да правите правителство с него!!! Алчен за власт и шкафчета той не може да седи и да гледа. Най-безболезненото за Тулпи щеше да е да подкрепи правителство на мацинството на ПП и щеше да управлява от зад кулисите като Доган, но той все да е отпред
180
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не в началната, а в крайната си точка са преговорите )))
179
2
 
8
 
! Отговори
НиковаПовечеСДС-Чума преди 3 месеца
Защо непрекъснато ни натрапвате тук, мнението на ДрагалЪФския гърбат Ай дук !?Какво разбира Ай дука, освен да краде, пардон - да "прЕватизира"!?
178
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Досега един положителен коментар не виждам за ***, да се радва че не е при бай Ставри. Не мърси повече пространството и си седи в къщи !
177
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Този защо не е в затвора ,колко пари изпра във фондацията на жена си !
176
2
 
6
 
! Отговори
Костовица преди 3 месеца
Имаме си правителство,имаме си парламент и въобще не знаем какви ги вършат докато публично се разиграват сценки с компромати.
175
2
 
7
 
! Отговори
Teo преди 3 месеца
Това е ... това е все едно Маман да коментира, че някоя жрица не си върши добре работата!
174
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
...ами да изберем теб. Още има за крадене...
173
3
 
10
 
! Отговори
Тази гръцка преди 3 месеца
Орда затвори 4 блока на АЕЦ-Козлодуй които имат 80 годишен полезен експлоатационен живот с най-чистата електро-енергия.
172
1
 
14
 
! Отговори
Този византиец преди 3 месеца
Още ли е на свобода.
171
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
този ромски българин излезе от мише дупката да ни лъже пак кирил петков взе пример от него
170
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Другаря Костов излезна от пещерата...явно е гладен:)
169
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
костов защо спря безплатните лекаства за деца през 1992г?
168
3
 
9
 
! Отговори
Продалият преди 3 месеца
икономиката на БГ на безценица(е,безценицата е била за държавата,за него е имало добри комисионни,милионер е,живее в Бояна,сигурно си е купил и място в нейния ВИП гробищен парк)продължава да ни дава акъл и се опитва да манипулира.Дори книга е написал,но за разлика от "Времеубежище",превърнала се в световен бестселър,неговата играе роля на прахосмукачка,събира прах по книжарниците, допуснали грешката да я вземат.Колко ли дървета са загинали напразно за хартията и? А,не,ще я претопят.
167
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
е нямаше как и заврения зет Пепеляшко да не се изкаже. Правителство ще има, но ще отпаднат някои протежета на Пепеляшко и Прокопов, като Асан на първо място, Кицата се къса да се извинява, Кокорчо не съм прочел да се е извинил
166
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Къде ще вадите, какво ще вадите? Психически болни хора са заблуждавани от фашизоиди, че извън ЕС и НАТО ще имаме някаква независимост. Ваденето от ЕС и НАТО ще докара един десен фашистки режим, като този в Беларус. Един крадлив психопат ще бъде сложен от чужди сили на власт за безкрайно време, ще ни скара с ЕС и НАТО, ще изпълни желанието и заповедта на чужди сили за санкции срещу България, спиране на търговията с ЕС и света, затваряне на България.
165
4
 
18
 
! Отговори
Гошо преди 3 месеца
Иване, от партогенос се превърна в унищожител на България, по точно но икономиката и. Парите ли свърши та се изявяваш като всезнайко? Хората помнят колко струваш и какъв предател си.
164
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Костов пак нищо не казва. Не се разбира какво мисли. На вътрешния разговор на ПП се разбра истината, направи се анализ на обстановката, която е много вярна и точна. Стилът е разговорен и неофициален на разговора. Разбира се логичният анализ на последствията от клякането на Борисов от нововъзникналия му страх от Гешев. Разбира се работата за влизане в Шенген и Еврозоната. Разбира се желанието на Боко да не прави избори до смяната на Гешев. Разбира се очистването от герберските мафиотски калинки.
163
3
 
16
 
! Отговори
Кирчо преди 3 месеца
Чували ли сте за СОРОС-КОСТОВ ? Ето го !