Кирил Петков да е кандидатът за еврокомисар на България?

Самият той имал желание да играе все по-видимо на европейска сцена
14 юни 2023 07:00, Елка Василева
269
Кирил Петков да е кандидатът за еврокомисар на България?
Снимка: архив, БГНЕС

Кирил Петков е вероятният български кандидат за еврокомисар.

Новината за тази номинация неофициално обикаля кабинетите на най-висшия състав в Еврокомисията в Брюксел. Първоначалната идея на “Продължаваме промяната” била Мария Габриел да бъде заменена в Брюксел от Даниел Лорер. И на това се отдаваше отсъствието на бившия министър на иновациите в правителството на акад. Николай Денков, пише „24 часа“.

Още по темата
Появиха се обаче неочаквани бариери за този пост пред Лорер, който е един от тримата лидери в ПП заедно с Асен Василев и Кирил Петков. Основната пречка е изискването на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен постът на Мария Габриел отново да бъде зает от жена, за да се запази половото равенство в ЕК. Допълнително от ГЕРБ настояват или да запазят “квотата” си в комисията, или поне кандидатурата да е непартийна.

На този фон във вторник се появи друга новина - че Виолета Лорер, съпругата на Даниел Лорер, е предложена от Асен Василев за представител на България в борда на Европейската инвестиционна банка в Люксембург. Часове по-късно финансовият министър оттегли кандидатурата ѝ след кратка, нервна, но ползотворна среща между “Промяната” и ГЕРБ в кабинета на премиера Николай Денков.

Самият Петков още след изборите пред своите е споделял желание да играе все по-видимо на европейска сцена.

В първоначалния състав на кабинета “Денков” бившият премиер е имал намерение да е вицепремиер с портфейл Шенген и еврозоната. В тези посоки Петков настоявал и парламентарната комисия по въпросите на ЕС да смени името си и да стане комисия по присъединяването към Шенген и еврото.

В партията на Борисов не са обсъждани конкретни имена за еврокомисар, но е категорично мнението, че ГЕРБ трябва да го излъчи. След телефонния разговор между Фон дер Лайен и акад. Денков, в който тя съобщила, че ще иска от България кандидатура за член на комисията, сега в ГЕРБ очаквали официално писмо от Брюксел, за да предложат своята кандидатура за еврокомисар.

Те се позовават и на ЕНП, от чието семейство е ГЕРБ, която не желае да намаляват еврокомисарите от десния политически спектър. Има и очаквания, че осемте премиери от ЕНП в Европейския съвет могат да спрат новия български еврокомисар, ако не е от ГЕРБ. А за да бъде назначен нов комисар, е нужно единодушно одобрение от съвета.

Както е известно, ПП още не принадлежи към нито едно от европейските политически семейства, но амбицията е да станат част от либералите, където са ДПС и съпартийците на френския президент Макрон.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
231
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Йотова: Правителството работи точно така, както му беше предписано в онзи запис
230
0
 
1
 
! Отговори
:-) преди 10 месеца
УБАВ Е КАТО АКТЬОР ОТ ИНДИЙСКИ СЕРИАЛ... МИСЛЯ ДА СТАНЕ НАПРАВО ШЕФ НА ЕВРОКОМИСИЯТА ЗАЩОТО ВЕЧЕ УСПЯ ДА ДИСКРЕДИТИРА УРСУЛА, ТАКА ДЕ ТОЙ СИ Е ЗАСЛУЖИЛ ПОСТА И, ПОСЛЕ ДА НАПРАВЯТ СРЕЩА НА ВИСОКО НИВО С РИШИ СУНАК...СЛЕД ТОВА ДА ГО НАЗНАЧАТ И ЗА АМЕРИКАНСКИ, РУСКИ И КИТАЙСКИ ПРЕЗИДЕНТ... ДАЖЕ МУ Е МАЛКО ОЩЕ ПОСТОВЕ ДА МУ ДАДАТ... ШЕФ НА ООН, МВФ, ЮНЕСКО, УЕФА, ФИФА, КОНМЕНБОЛ, АВСТРАЛИЙСКИ ПРЕМИЕР И ТАКА НАТАТЪК...
229
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Доколкото разбирам ГЕРБ и ПП са се обединили.
228
0
 
4
 
! Отговори
PS преди 10 месеца
Петков на ротационен принцип да бъде сменен от Пеевски. Резултатът след еднагодина ще е Евроекзит.
227
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абсурд! Ще издигат провален политик. Що за държава сме?
226
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако отиде ще срине авторитета на европейските институции до този на българските.
225
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Абе тия пепйците са по-алчни за власт от сталиниститее..
224
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ПРЕДЛАГАМ ДА ИЗПРАТИМ ПО-КАЧЕСТВЕНИЯ КАНДИДАТ ШКУМБАТА. Пак ще говори глупости, ама поне ще ни е по-весело.
223
0
 
2
 
! Отговори
След преди 10 месеца
Бареков, Слабаков, Станишев що не
222
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
О, не, ако това стане, европейците ще видят какво е некомпетентност, мекоф казано, в действие, с Киро про100. Ще се "хвърли" в устрем да променя ЕС, да строи по 5 моста на година само у нас, да приема 30 европейски държави, да прокопава тунели от Брюксел до Шумен...
221
0
 
9
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Какъв Киро еврокомисар, Урсула повръща само при споменаването на това име. Медиите съвсем изтрещяха.
220
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Той не беше ли кандидат за затвора?
219
1
 
4
 
! Отговори
Lina преди 10 месеца
Защо не ? Идеален е , предател на всички български интереси , какви е защитил ТОВА за Бг, той си има родина - Канада , поне е наясно, че повече Парламент няма да видят. В Евр Парламент ще може официално да предава интересите на страната за $$$. Явно и бизнеса с кисело мляко не върви. 4 дете чака, отново момиче.
218
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ГЕРБ имат законното право, да предложат заместник на Мария Габриел на овакантеното място. Стига компромиси, ГЕРБ да си влязат в ролята! Агенти на САЩ в ЕП не са нужни. Кирил Петков не е подготвен за такъв пост, може само, да опозори България, със своята некадърност и зависимост. Няма и моралното право, отнесе се сексистки и подигравателно, към Габриел, което чуха всички в записа.
217
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Моля ви се, какъв комисар Киро, кой ще му разбере какви ги бръщолеви? И, както ги плещи където каквото му дойде без много, много да мисли....
216
2
 
12
 
! Отговори
Км преди 10 месеца
Неееее.Този го пратете на южния полюс в нашата база на остров Ливингстън.Веднъж годишно Пимпирев ще ходи да го проверява дали е жив?
215
1
 
5
 
! Отговори
no justice преди 10 месеца
бягай докато още можеш Кире, че народът няма да те съди в съд, ами ще има мигновена присъда на площада ;-)
214
1
 
4
 
! Отговори
Гост преди 10 месеца
Щом искат пак жена, веднага пращайте Лена. Тъкмо за нея работа, къде ще ги сравнявате тия наште мижави парапети с европейските!
213
1
 
13
 
! Отговори
Берлиоз преди 10 месеца
Абсолютно подкрепям тази инициатива, защото Петков ще стане за смях на цяла Европа
212
1
 
7
 
! Отговори
Урсула преди 10 месеца
Да идва Киров Брюксела,ама...тук няма парапети...