Кирил Петков да е кандидатът за еврокомисар на България?

Самият той имал желание да играе все по-видимо на европейска сцена
14 юни 2023 07:00, Елка Василева
269
Кирил Петков да е кандидатът за еврокомисар на България?
Снимка: архив, БГНЕС

Кирил Петков е вероятният български кандидат за еврокомисар.

Новината за тази номинация неофициално обикаля кабинетите на най-висшия състав в Еврокомисията в Брюксел. Първоначалната идея на “Продължаваме промяната” била Мария Габриел да бъде заменена в Брюксел от Даниел Лорер. И на това се отдаваше отсъствието на бившия министър на иновациите в правителството на акад. Николай Денков, пише „24 часа“.

Още по темата
Появиха се обаче неочаквани бариери за този пост пред Лорер, който е един от тримата лидери в ПП заедно с Асен Василев и Кирил Петков. Основната пречка е изискването на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен постът на Мария Габриел отново да бъде зает от жена, за да се запази половото равенство в ЕК. Допълнително от ГЕРБ настояват или да запазят “квотата” си в комисията, или поне кандидатурата да е непартийна.

На този фон във вторник се появи друга новина - че Виолета Лорер, съпругата на Даниел Лорер, е предложена от Асен Василев за представител на България в борда на Европейската инвестиционна банка в Люксембург. Часове по-късно финансовият министър оттегли кандидатурата ѝ след кратка, нервна, но ползотворна среща между “Промяната” и ГЕРБ в кабинета на премиера Николай Денков.

Самият Петков още след изборите пред своите е споделял желание да играе все по-видимо на европейска сцена.

В първоначалния състав на кабинета “Денков” бившият премиер е имал намерение да е вицепремиер с портфейл Шенген и еврозоната. В тези посоки Петков настоявал и парламентарната комисия по въпросите на ЕС да смени името си и да стане комисия по присъединяването към Шенген и еврото.

В партията на Борисов не са обсъждани конкретни имена за еврокомисар, но е категорично мнението, че ГЕРБ трябва да го излъчи. След телефонния разговор между Фон дер Лайен и акад. Денков, в който тя съобщила, че ще иска от България кандидатура за член на комисията, сега в ГЕРБ очаквали официално писмо от Брюксел, за да предложат своята кандидатура за еврокомисар.

Те се позовават и на ЕНП, от чието семейство е ГЕРБ, която не желае да намаляват еврокомисарите от десния политически спектър. Има и очаквания, че осемте премиери от ЕНП в Европейския съвет могат да спрат новия български еврокомисар, ако не е от ГЕРБ. А за да бъде назначен нов комисар, е нужно единодушно одобрение от съвета.

Както е известно, ПП още не принадлежи към нито едно от европейските политически семейства, но амбицията е да станат част от либералите, където са ДПС и съпартийците на френския президент Макрон.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
25
 
! Отговори
До Kiffla преди 11 месеца
Заменят Даниел Лорер с Кирил Петков, защото Урсула иска жена. Какво не разбра?
10
3
 
21
 
! Отговори
ааа - не! преди 11 месеца
кирчо канадски е нашия талисман! пък и тука има много работа - ще ремонтира танкове за украинците, ще събира заплатите на хората пак за тях, ще раздава боб чорба по курортите на нещастните бежанци......
9
1
 
26
 
! Отговори
Гошо тъпото преди 11 месеца
Да заминава ,идеален е Киро Тъпиро....те и без това там не блестят с интелект, така че ще попадне в свои води
8
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тоя откъде се взе? До преди 3 години и по-малко никой не го знаеше- А какво стана с пушача Слабаков? Въобще стъпвал ли е в европарламента и каква полза от него?
7
4
 
24
 
! Отговори
Бай Ставри преди 11 месеца
Моля ви се,вие от Европа не се пререждайте, Кирчо съм му запазил място в централния Софийски затвор, обещал съм го за булка и пари съм взел.
6
2
 
23
 
! Отговори
Kiffla преди 11 месеца
Аз пак не разбрах. Пише: "изискването на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен постът на Мария Габриел отново да бъде зает от жена" и затова не можело да е Лидер. А Кирил Петков може? Объркано ми звучи.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Остави на Василев да се разправя в територията, канадката ще бъде доволна Кирчо :))) Освен ако не ти изневери отново :)))
4
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Още една зелка при брюкселските родственици? Може, след като полежи в затвора за държавна измяна.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Е те тва е! Не мащеха България(за него , щото на него явно не му е майка) ,а поста у Европата му е целта. Бравос, кът прецака Марето сеги може да се наредИ. Хахахахаха
2
4
 
18
 
! Отговори
Той преди 11 месеца
Троянския кон на САЩ в Европа.
1
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Браво, подходящ е.