Кирил Петков да е кандидатът за еврокомисар на България?

Самият той имал желание да играе все по-видимо на европейска сцена
14 юни 2023 07:00, Елка Василева
269
Кирил Петков да е кандидатът за еврокомисар на България?
Снимка: архив, БГНЕС

Кирил Петков е вероятният български кандидат за еврокомисар.

Новината за тази номинация неофициално обикаля кабинетите на най-висшия състав в Еврокомисията в Брюксел. Първоначалната идея на “Продължаваме промяната” била Мария Габриел да бъде заменена в Брюксел от Даниел Лорер. И на това се отдаваше отсъствието на бившия министър на иновациите в правителството на акад. Николай Денков, пише „24 часа“.

Още по темата
Появиха се обаче неочаквани бариери за този пост пред Лорер, който е един от тримата лидери в ПП заедно с Асен Василев и Кирил Петков. Основната пречка е изискването на председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен постът на Мария Габриел отново да бъде зает от жена, за да се запази половото равенство в ЕК. Допълнително от ГЕРБ настояват или да запазят “квотата” си в комисията, или поне кандидатурата да е непартийна.

На този фон във вторник се появи друга новина - че Виолета Лорер, съпругата на Даниел Лорер, е предложена от Асен Василев за представител на България в борда на Европейската инвестиционна банка в Люксембург. Часове по-късно финансовият министър оттегли кандидатурата ѝ след кратка, нервна, но ползотворна среща между “Промяната” и ГЕРБ в кабинета на премиера Николай Денков.

Самият Петков още след изборите пред своите е споделял желание да играе все по-видимо на европейска сцена.

В първоначалния състав на кабинета “Денков” бившият премиер е имал намерение да е вицепремиер с портфейл Шенген и еврозоната. В тези посоки Петков настоявал и парламентарната комисия по въпросите на ЕС да смени името си и да стане комисия по присъединяването към Шенген и еврото.

В партията на Борисов не са обсъждани конкретни имена за еврокомисар, но е категорично мнението, че ГЕРБ трябва да го излъчи. След телефонния разговор между Фон дер Лайен и акад. Денков, в който тя съобщила, че ще иска от България кандидатура за член на комисията, сега в ГЕРБ очаквали официално писмо от Брюксел, за да предложат своята кандидатура за еврокомисар.

Те се позовават и на ЕНП, от чието семейство е ГЕРБ, която не желае да намаляват еврокомисарите от десния политически спектър. Има и очаквания, че осемте премиери от ЕНП в Европейския съвет могат да спрат новия български еврокомисар, ако не е от ГЕРБ. А за да бъде назначен нов комисар, е нужно единодушно одобрение от съвета.

Както е известно, ПП още не принадлежи към нито едно от европейските политически семейства, но амбицията е да станат част от либералите, където са ДПС и съпартийците на френския президент Макрон.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


269
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
171
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Киро *** е идеалният избор, покрива всички критерии даже и изискването да е жена!
170
3
 
17
 
! Отговори
Хахаххаааа преди 11 месеца
Да излага България, то друго и без това не може
169
2
 
18
 
! Отговори
....... преди 11 месеца
Няма нужда да ни излага толкова неук човек.
168
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Правилно решение, добър избор !
167
10
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 11 месеца
Киро, пък и Асен са много силни квотни кандидатури за ЕК.
166
3
 
13
 
! Отговори
СтаниШеф преди 11 месеца
Идвай баце... Тука е Рая. Вземи и Ленка . Тя ще ти бъде ПОДкомисар... тоест, ще лежи под тебе .... Женати я остави в България да продава тортички и локум ... Айде идвай. Тъкмо има едно имение дето се продава на далавера точно до моето в Швейцария .
165
3
 
13
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 11 месеца
Най продажния затова ще го "изберат"!
164
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Българското стадо е търпеливо, търпяло е турците да ни таковат 500 години, добре че България се е намирала на пътя на руснаците по време на кримските воини та да ни освободят. За съжаление няма кой да ни освободи от политическата мафия.
163
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това е цялата ни работа от поне 75 - 80 години, семейни/приятелски и всякакви други назначения и в държавата, а както се вижда и отвъд нея. И така едни хора влизат за да се облагодетелстват, докато останалите лапат мухи. Проблема си е и в нас - за дет не може да излезнем всички и да ги ометем, белким се стреснат малко.
162
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И аз имам желание да играя на европейската сцена и да получавам огромни приходи.
161
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Трябва да пращат за еврокомисари хора, чийто живот е преминал в България и то не под сребърен похлупак както беше М.Кунева например. Добре образован човек, който винаги е живял в България и знае какви са проблемите и на обикновените хора тук, и на държавата като цяло.
160
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Синекурна службица с другите планктончета в ес. Рада Дълбоката, Лоената топка йорданов и вся осталная свoлочь.
159
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нали искаха да работят за България? А при първа възможност тръгват към добре платени чиновнически постове в ЕС. И кака Лорер гледа да се върне в Европата. 2-3 годинки в България и пак навън.
158
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Не, не не! Когато си взимал важни решения за държавата, трябва да нямаш право да я напускаш поне 20 години напред! Един вид стимул - да знаеш, че каквото надробиш после ще го сърбаш лично
157
4
 
13
 
! Отговори
Сандо преди 11 месеца
е като се поака със записите в Европа ще го пращат, тука вече е умирисал пейзажа
156
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Къв Киро, бе, Доган трябва да е, или Карадайъ :) хаха, може и Митьо Очите или Черепа!
155
4
 
18
 
! Отговори
1950 преди 11 месеца
Е ТОВА -К. ПЕТКОВ ЗА ЕВРО КОМИСАР -МИ ИДВА МНОГО В ПОВЕЧЕ !!!!
154
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Урсула няма търпение да го вкара в Европарламента през задния вход!
153
4
 
15
 
! Отговори
666 преди 11 месеца
Аз нещо не разбрах....той ще попълни квотата на жените,или какво?:))
152
3
 
7
 
! Отговори
баба мара преди 11 месеца
баща му да го лекува защото момчето не е читаво никакъв ес само това нитрябва да бръщолеви прос-то-тии и там да се маха от политиката и да не нирезили повече