МОСВ: Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море

Министерството продължава да следи постоянно ситуацията
Обновена: 14 юни 2023 13:22 | 14 юни 2023 13:00, Красимир Ангелов
39
МОСВ: Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море
Снимка: БГНЕС

Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море след разрушаването на язовирната стена на "Нова Каховка" в Украйна, съобщи Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на сайта си.

Още по темата
Министерството обменя информация всеки ден с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море. Басейнова дирекция "Черноморски район" (БДЧР) и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) следят и допълнителни показатели за потенциалното въздействие след инцидента.

Сателитните наблюдения и математическото моделиране на водните течения в Черно море към момента не дават повод за притеснение, като при установен потенциален риск ще бъдат предприети превантивни действия и населението ще бъде информирано, уверяват от МОСВ.

От Министерство на туризма съобщиха, че са в готовност за действия при необходимост във връзка с разрушения язовир в Украйна.

Както е известно, преди седмица стана известно, че стената на големия язовир "Нова Каховка" в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна е била разрушена.

Двете воюващи страни се обвиняват взаимно за случилото се, като след наводненията по поречието на река Днепър има опасения от хуманитарна и екологична катастрофа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
те и за чернобил така казваха.......вече никой не им вярва.
11
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нашата ивица на Черно море се отличава с изключителен блясък и е най-чиста по време на туристическия сезон. Всичките отпадъци просто ни заобикалят, подобно на сирийски бежанци, и продължават директно към Турция и Гърция.
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе нашето Черно море си е най-чистото от всички морета на света бе! Ние сме за пример, ето и банките още дават ипотеки за по 2.5%, а на държавния дълг на 6% никой шаран не кълве, сигурно щото панелката на бай Пешо и самия бай Пешо са по-надеждни от държавата. Та и морето е от чисто по-чисто, особено ако си във водолазен костюм за дълбоководно гмуркане. Хубаво би било да забранят и гайгеровите броячи, токувиш някой изпиюкал нещо от някоя песечинка довята от Сахара.
9
0
 
5
 
! Отговори
Оцеляващ преди 11 месеца
До коментар 1 Какъв сезон е загубен , много години напред ще са загубени , ако не искаш да рискуваш разбира се и не се довериш на ;институциите;
8
0
 
7
 
! Отговори
681 преди 11 месеца
хотелите в Сл. Бряг като пуснат тръбите от канализацията и ще избутат с екскрементите всичко което идва от Украйна обратно, спокойно...
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тия, ако искат да обменят информация с Армения, която няма излаз на Черно море за Черно море.
6
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
то така и при Чернобил нямаше
5
1
 
9
 
! Отговори
вв преди 11 месеца
каква информация обменят с Молдова, при положение че тя няма излаз на Черно Море?
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Нямаме данни за замърсяване, това ми звучи като измиване на ръцете. Това, че нямат данни не значи, че замърсяване няма и е безопасно за плуване.
3
1
 
8
 
! Отговори
Рапунцел преди 11 месеца
От какво да се замърси? Че Днепър е започнал от няколко дни да се влива в Черно море ли?
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Че то по-замърсено има ли как да стане? При всеки дъжд, а този сезон е доста дъждовен, в нашето моренце се изливат едни кафяви овални неща по едни тръби, докато плажуващите се къпят до тези тръби. Сега най-многото някоя умряла кpaва да доплува до брега.
1
2
 
6
 
! Отговори
българина преди 11 месеца
ще има ще има, летния сезон на кино.... още помощ ще даваме ли