Проф. Тагарев: Бях съветник на Министерство на отбраната в Украйна

България очаква да бъде компенсирана с 50-55% от военната помощ за Киев
29 юни 2023 20:38, Йоана Цонева
135

България очаква да бъде компенсирана с 50-55% от това, което ще изпрати като втори транш военна помощ за Украйна. Това обяви в парламента министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той отново заяви, че страната ни няма да изпраща нито български военни, нито авиация на Украйна. Изслушването му не премина без напрежение.

"Никога не е ставало въпрос за изпращане на български формирования за участие в конфликта в Украйна. След обсъждане с украинската страна в България ще се обучават военни украински санитари. Обучението ще бъде във ВМА", увери Тагарев, предаде Bulgaria ON AIR.

Освен това страната ни ще се присъедини към европроекта за производство на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна, за което се очаква да получим финансиране.

"Присъединяването ни към проекта ще създаде благоприятна основа за достъп до финансовите стимули за производителите от държавите членки. Бюджетът е 500 млн. евро до средата на 2025 г. България ще се присъедини след съгласуване", добави още министърът на отбраната.

Кой, кога и как е изпращал оръжия за Украйна стана повод за размяна на остри реплики.

"Тъжната истина е, че БСП подписваше износа на оръжия", каза Йордан Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Вие лъжете от трибуната на НС. Аз знам къде се целите, но ви е крив мерникът. Няма да закриваме заседанието, българските граждани трябва да знаят какво правят българските политици. Вие искате да изнасяте, българските граждани да не знаят и някой да ви благодари", настоя Георги Свиленски от БСП.

"Г-жа "нито патрон" е подписвала износ за държави, които помагаха на Украйна. И иронията на съдбата е, че го правеше точно лидерът на БСП в подкрепа на Украйна срещу Русия", добави Йордан Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Интересът на депутатите обаче предизвика нова тема. Предишната длъжност на Тагарев, за която се разбра едва сега.

"Да аз съм работил като съветник в Министерство на отбраната в Украйна от 2005 до 2013 година, често ходех в Киев", уточни още Тагарев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Тагарев в НС: "Бил съм съветник в МО на Украйна, но не съм получил и една гривна." Но това е равнозначно на: "Сега съм старши съветник в МО на Украйна и получавам долари" . Каква е длъжността и валутата са нюанси.
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 66...И да се чудиш , никой няма да ти каже.Защото сам си отговори на въпроса защо няма да научиш....В место да се чудиш , научи какво е военна тайна.
65
0
 
4
 
! Отговори
Давай Za преди 11 месеца
А ракерите свършиха още миналия април - англечаните така казаха... Сега им останаха само лопатки а свръх модерните оръжия на Запада нещо запецнаха .... Мдаа с лопатки срещу нато и после откъсани били, нямали стратегия
64
0
 
13
 
! Отговори
SS преди 11 месеца
Чудно ми е по какво е бил съветник във Военното министерство на Украйна ?
63
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 62...Путин никъде не е разчитал на войската си.Той води война с ракети.Не с 350 000 .Ами и с милион армия да е , без ракети той е нищо.
62
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Путинопоклонниците трябва да разберат най важното....Хитлер е побеждавал с конвенционални средства.Като танкове и самолети.Нещо , което Путин не разполага.Хитлер , освен Англия , никъде не е прилагал стратегията на унищожение.Което прави Путин .Разрушавайки цивилни обекти и сгради.Ско Путин и а успехи , то е само благодарение хилядите ракети .От армията му и стратегията нищо не струват.
61
1
 
9
 
! Отговори
Давай Za преди 11 месеца
А защо Сащ и Отан се намесиха, заради сините очи на украйнките, може би?
60
3
 
5
 
! Отговори
Давай Za преди 11 месеца
Пълни глупости пишете сега. Първоначалната инвазия беше с 150 000 души... А армията на на Украйна 350 000. Няма как да стане, даже и руското ръководсво, колкото и да е некомпетентно го разбира това. И в началото бяха едни новообранци, дето си мислеха, че са на учение. Танковете след 100км. им свърши горивото. Та питам аз ако искаше да завзема Европа, дали така щеше да тръгне
59
0
 
6
 
! Отговори
Сталинист преди 11 месеца
Този и той ще си отиде.... И друг ще дойде.... И след последният продажник ще се намери по-голям.... Явно сме такива.... Нас другарят Живков не можа да ни оправи.... Само Йосиф Висарионович ни трябва на нас.... Позор.
58
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русия използва етническия конфликт в Донбас , за да повтори случващото се преди това в Грузия и Абхазия.Тя Русия и Путин се подведоха от сериозността с която се захващат.Украйна е близо до Европа.Освен това украинците да далеч по организирани и добре подготвени за война Това обърка плановете му за бърза победа и завладяване поне половината Украйна.Другото което е САЩ сега и НАТО категорично се намесиха .А Путин въобще не е готов за такава война.
57
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ко става?Причината е, че министърът в момента води дело срещу Министерството на отбраната за 50 000 лева! Информацията сочи, че настоящият натовски орел съди МО от 2017-а.А пък стана министър ,а?
56
0
 
6
 
! Отговори
Давай Za преди 11 месеца
Уж за Украйна говорим пък само СаЩ и Отан споменаваме. Май е имало намеса в суверенна Украйна още преди конфликта. И едни чичковци са давали пари и са викали вземи тая пръчка и отивай да ръчкаш етническите руснаци в Донбас. А пук Путин не го мисли, ако се възпали ние ще му набием шамарите да си седне на ***
55
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Стана ясно защо Магарев го набутаха на този пост от ПОСОЛСТВОТО. Ами той освен прозападен натегач, се оказва, че им е бил активист - прислужник и маша в Украйна. Но защо чужд лакей е сложен да оглави отбраната на България? То ще е една отбрана тури му пепел.
54
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 52...Апетита идва с яденето...Путин нападна Крим , и си помисли , че Светът е в коленете му .Верно е твърдението, че висши генерали са подвели Путин за нереалната картина на войската му.И Путин реши да превзема Европа.Начиная от Украйна.Видя се , че руската армия е пълна трагедия.Това е разликата му с Хитлер.Хитлер направи една фатална грешка .Че допусна Япония да нападне САЩ.
53
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Българите не са украинци Татарев, само това ще ти кажа. Това че искаш да направиш тук както там няма да стане.
52
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
И какво ги посъветва, като си бил съветник в чужда държава?
51
14
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русия загуби войната и то логично.Тя ,сега , беше на мястото на Хитлер.А Украйна на мястото на нападнатия СССР.Ако вземем недоказаната теза от и вземем за истина сравнението , че била имала вина.Щом СССР имаше вина , нима не и помагаха всички Включително и САЩ и Великобритания.Кой тогава си помисли да остави СССР на Хитлер.Никой.Защо сега нашите ,,путинофили" искат Украйна да бъде оставена на произвола.Лицемерци...
50
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 11 месеца
ало,малката със ВСВ,събитията,които предизвика Хитлер по света нямат нищо общо с тоя орташки лобут,който си разменят укрите и рашъните !..Хитлер имаше налудничавата идея да покори ЦЕЛИЯ свят,негови цели бяха и САЩ и Англия...След като беше завзел цяла Европа !..Така че нещата са съвършено различни и по-добре не се упражнявай в тъпословоредене,защото дразниш !
49
0
 
1
 
! Отговори
до 48 преди 11 месеца
мнOго ама много си KUH
48
0
 
8
 
! Отговори
Давай Za преди 11 месеца
А от САЩ, бяла дупка ли ще остане. За сега СВО, върви добре за Путин и не му трябва да бърза за никъде, защото се превърна във война на изтощение. Така, че "поживьом увидим кто-кто"