Проф. Тагарев: Бях съветник на Министерство на отбраната в Украйна

България очаква да бъде компенсирана с 50-55% от военната помощ за Киев
29 юни 2023 20:38, Йоана Цонева
135

България очаква да бъде компенсирана с 50-55% от това, което ще изпрати като втори транш военна помощ за Украйна. Това обяви в парламента министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той отново заяви, че страната ни няма да изпраща нито български военни, нито авиация на Украйна. Изслушването му не премина без напрежение.

"Никога не е ставало въпрос за изпращане на български формирования за участие в конфликта в Украйна. След обсъждане с украинската страна в България ще се обучават военни украински санитари. Обучението ще бъде във ВМА", увери Тагарев, предаде Bulgaria ON AIR.

Освен това страната ни ще се присъедини към европроекта за производство на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна, за което се очаква да получим финансиране.

"Присъединяването ни към проекта ще създаде благоприятна основа за достъп до финансовите стимули за производителите от държавите членки. Бюджетът е 500 млн. евро до средата на 2025 г. България ще се присъедини след съгласуване", добави още министърът на отбраната.

Кой, кога и как е изпращал оръжия за Украйна стана повод за размяна на остри реплики.

"Тъжната истина е, че БСП подписваше износа на оръжия", каза Йордан Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Вие лъжете от трибуната на НС. Аз знам къде се целите, но ви е крив мерникът. Няма да закриваме заседанието, българските граждани трябва да знаят какво правят българските политици. Вие искате да изнасяте, българските граждани да не знаят и някой да ви благодари", настоя Георги Свиленски от БСП.

"Г-жа "нито патрон" е подписвала износ за държави, които помагаха на Украйна. И иронията на съдбата е, че го правеше точно лидерът на БСП в подкрепа на Украйна срещу Русия", добави Йордан Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Интересът на депутатите обаче предизвика нова тема. Предишната длъжност на Тагарев, за която се разбра едва сега.

"Да аз съм работил като съветник в Министерство на отбраната в Украйна от 2005 до 2013 година, често ходех в Киев", уточни още Тагарев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
20
 
! Отговори
и какво ги посъветва преди 10 месеца
като си бил съветник?.....да влезнат във война със руснаците, сега и нас ли искаш да вкараш във война господин "съветник" нищо не става от тебе
46
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 41...Путин не успя в Украйна по две причини...Първо той няма армията на Хитлер.И второ , коалицията която се оформи срещу Русия беше на време.И с пъти по силна от Путин.Само едно ще ти напомня След срещата на висшите военни от двете страни, САЩ категорични посочиха.Че ако Русия напредне във войната.От Москва ще остане една черна дупка.Въпреки пораженията които ще понесе Света.От тогава Путин загуби инициатива.И се пренасочи към друга стратегия.Да овладее Донбас .Но и там се оср...
45
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия няма да загуби войната. Ненужно е да се избиват толкова мн украинци.Спрете това подклаждане
44
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е много ясно, затова него избраха от посолството за министър
43
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 41...Путин не успя в Украйна по две причини...Първо тойнямс армията на Хитлер.И второ , коалицията която се оформи срещу Русия беше на време.И с пъти по силна от Путин.Дсмо едно ще ти напомня След срещата на висшите военни от двете страни, САЩ категорични посочиха.Че ако Русия напредне във войната.От Москва ще остане една черна дупка.Въпреки пораженията които ще понесе Света.
42
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А аз съм съветник на Тагарев. Съветвам го незабавно да си подаде оставката докато не са го обстреляли хората с камъни.
41
1
 
14
 
! Отговори
Alex преди 10 месеца
Беше ми преподавател и в СУ. Отвратителрн си!
40
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 35....Кое от това което пиша не е вярно.Посочи...
39
0
 
23
 
! Отговори
Давай Za преди 10 месеца
Ако Путин беше нападнал Украйна, до сега и камък нямаше да е останал. Путин провежда СВО, за освобождение на ДНР и ЛНР, които сами го помолиха и на два пъти го потвърдиха с референдуми
38
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Когато на СССР се помагаше за да победи Хитлер , русофилите не ревяха срещу САЩ.Нали и тогава СССР имаше вина .Сега , понеже са слепи поклонници на нацизма и Путин, първо обвиняват Украйна за вината и А тогава защо не виниха СССР .А всички по целия свят им помагаха , кой с каквото може Лицемерни ехидни
37
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От такива пишман съветници аматьори като Тагарев в момента Украйна е като швейцарско сирене. Големият спец Магаре в!!! Някой знае ли агентурното му име?
36
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Вижте до какво дередже докара Украйна, Магарев.
35
0
 
13
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
Тук долу един всезнайко пише за Втората световна война. Слушай, недей пиши глупости, вземи прочети някой друг учебник по история, някое видео гледай по History, недей се излага като кифладжия, пишеш за неща, които си чувал от Виктор Николаев по нова тв или по бтв. Смени мястото, от където се осведомяваш!
34
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
След компетентните съвети на Украйна, резултатъг е на лице. Сега ще оправи и нас.
33
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този тагарев освен че е номинация на американското и украинското посолство някой знае ли го коя партия го предлага. Мравоядите или шарлатаните ?
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Спрете му заплатата на този щом работи без пари.
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Уркопитеците да си ходят в Украйна! Мислещите не обичаме Путин а обичаме България и оставаме да си я пазим!!!
30
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
През Втората Световна Война ,Великобритания и САЩ се включиха в антихитлеристката коалиция В последствие и други държави .Дори по целия свят Сега, когато Путин нападна Украйна , редно ли е , или не редно на Украйна да се помогне ...А СССР и Сталин не бяха ли виновни.Въпреки вината им за войната , всеки им помагаше
29
1
 
17
 
! Отговори
ПроСоТо преди 10 месеца
при това с гордост !!!!!....Тогава е бил съветник,сега е просто ЧИРАК на укрофашагите...И се гордее с това!.."БЪЛГАРСКИ" министър !!!.???.......Такова ТОТАЛНО ПАДЕНИЕ нашата истария не помни..
28
0
 
9
 
! Отговори
Давай Za преди 10 месеца
Демократите американци не са ли виновни? Знаели са, че Русия се готви да нападне и вместо да стартират някакви преговори са пращали оръжие още преди конфликта. Със сихурност са и подкукоросали украйнците да правят золуми и сега като обстановката почна да се нажежява ще се сметат като пръдня в ***. Както направиха и в Афганистан.