Проф. Тагарев: Бях съветник на Министерство на отбраната в Украйна

България очаква да бъде компенсирана с 50-55% от военната помощ за Киев
29 юни 2023 20:38, Йоана Цонева
135

България очаква да бъде компенсирана с 50-55% от това, което ще изпрати като втори транш военна помощ за Украйна. Това обяви в парламента министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той отново заяви, че страната ни няма да изпраща нито български военни, нито авиация на Украйна. Изслушването му не премина без напрежение.

"Никога не е ставало въпрос за изпращане на български формирования за участие в конфликта в Украйна. След обсъждане с украинската страна в България ще се обучават военни украински санитари. Обучението ще бъде във ВМА", увери Тагарев, предаде Bulgaria ON AIR.

Освен това страната ни ще се присъедини към европроекта за производство на 1 млн. боеприпаси и снаряди за Украйна, за което се очаква да получим финансиране.

"Присъединяването ни към проекта ще създаде благоприятна основа за достъп до финансовите стимули за производителите от държавите членки. Бюджетът е 500 млн. евро до средата на 2025 г. България ще се присъедини след съгласуване", добави още министърът на отбраната.

Кой, кога и как е изпращал оръжия за Украйна стана повод за размяна на остри реплики.

"Тъжната истина е, че БСП подписваше износа на оръжия", каза Йордан Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Вие лъжете от трибуната на НС. Аз знам къде се целите, но ви е крив мерникът. Няма да закриваме заседанието, българските граждани трябва да знаят какво правят българските политици. Вие искате да изнасяте, българските граждани да не знаят и някой да ви благодари", настоя Георги Свиленски от БСП.

"Г-жа "нито патрон" е подписвала износ за държави, които помагаха на Украйна. И иронията на съдбата е, че го правеше точно лидерът на БСП в подкрепа на Украйна срещу Русия", добави Йордан Иванов от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Интересът на депутатите обаче предизвика нова тема. Предишната длъжност на Тагарев, за която се разбра едва сега.

"Да аз съм работил като съветник в Министерство на отбраната в Украйна от 2005 до 2013 година, често ходех в Киев", уточни още Тагарев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е нали твоите любими фашисти кръстиха софийски булевард на името на Хитлер и направиха България васал на Германия по онова време. До къде докарахте нещата с преврата и после със своето слагачество и слугинаж към Германия тогава, а сега към САЩ? Тогава стигнахме до национална катастрофа. Дано и сега да не стигнем до такава.
106
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Наши русофили все още търсят причини , защо България не стана част от Русия след Освобождението .Причините са , че в Руската империя положението на обикновения селянин не е било по различно от това на робът в Османската империя.И наши прогресивни дейци и държавници са проумели.Че руския империализъм ще превърнат България в една изостанала имперска колония...Ето го отговора..Проумейте го
105
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 109, не русофили бе, ***! А народни поборници, борили се за свободата от Турско робство. Но те са били и русофили, защото единствено Русия е искала и е дала от себе си всичко, за да сме свободни. Всички останали са подкрепяли Турция и английски и френски съветници са давали акъл как султана да ни избива. Същото правят и сега. По тази причина не е имало народни герои - поборници за свобода, които да са като тебе - англофили, американофили, франкофили и германофили.
104
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ще има съсечени и от днешните отреппки. Няма никакви проблеми.
103
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 105....Стамболов беше съсякан от наши русофили.В това няма съмнение
102
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 99 - просълзих се от пропагандната ти инсинуацийка. Може ли малко повече и по възможност с факти да докажеш лъжата за късането на синджирчета от вратовете на деца??? Не нали? Обаче е много лесно да пишеш измислици.
101
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин има право да закрие украйна като държава -- щом тя си мисли и действа така, че да застрашава сигурността на Русия, всичко е в рамките на правото. Има и прецеденти.
100
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
На русофилите да напомня....Това е война.И който не вярва Да отиде на мястото на Тагарев в Украйна .И да се убеди.А искам да видя русофила.Когато започнат да го стрелят с ракети и бомби Ще умува къде е магазина за бира и цигари ли ...
99
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 101 Дрън, дрън ... пълни глупости! Хабер нямаш от историята на България. Нещо за времето на Стамболов да кажеш? Защо го съсякоха народните поборници - заради предателството му към западни посолства, каквото прави и сегашното ни правителство. Също така моля коментирай булевард "Адолф Хитлер" в София.
98
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 102...Путин не играе по правилата.Защо ние да играем...Путин нарушава международните спогодби.Защо ние да ги спазваме Путин напада Ние да спазваме ли...Какво трябва да спазваме.Хляб и сол не иска ли ..
97
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Проф. Тагарев -- по какво си професор, цървулко ? -- по крадене на държавни средства за украинските нацисти, или по слугинаж на чужда държава. Стадото те е назначило да го пазиш и ти го крадеш.
96
0
 
6
 
! Отговори
СЕВЕРОМАКЕДОНЕЦ преди 10 месеца
Ами то си е направо за военната прокуратура- страната Украйна воюва и нямаме междудържавен договор да урежда военните съветници от българска страна: пиши го наемничество, пиши го поставяне в услуга на чужда държава т.е държавна измяна....Освен ако не е по някое съвместно съглашение по линия на НАТО, но тогава означава че НАТО е страна в конфликтите на Украйна още от 2011 г.....
95
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 98...Руското ,,посолство" никога не си е тръгвало от България от 1989 г.А назначените от руското ,,посолство" са повече от от всички депутати, попове, и ,,индустриалци" в България От колкото може да си помислиш.
94
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ако държавата България дава финансови и други ресурси безплатно или на символични цени на чужда държава -- това да се смята за кражба и срещу държавния служител отговорен за това и политици, които го прикриват да се завежда дело за кражба. От граждани и организации. Те са ограбените. Ако има хора които искат да помагат на украйна -- само по частен път дарения -- никакво участие на държавата.
93
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин плаща на войниците си в тоалетни чинии и перални .Всеки взима нещо на фронта Поне Тагарев не къса синджирчета от мъртви украински дечица.
92
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 88, като си толкова умен, кой от управниците у нас е назначен от Руското посолство? Понеже няма такъв, явно е време да слезеш на земята и да престанеш да пишеш глупости.
91
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Е, перални машини и тоалетни чинии ли да взима .Путин дава заплати на своите войници след грабежи .В тоалетни чинии.Всеки взима на фронта Поне Такарев не къса синджирчета от мъртви украински деца.
90
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Защо трябва тука да му дават заплата след като за украинците работил без пари.
89
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 91...Ние разбрахме от къде са ,,кюлчетата " на Борисоф...И вече прехвърлихме на парите на Тагарев....Големия кораб не виждаме....А се взираме в мушиците в морето.
88
2
 
5
 
! Отговори
Теодоро преди 10 месеца
Съд затвор за тугареф.. Слава на Русия и комунизма