Въпреки страховете за отлив: 76% от подръжниците на ПП и ГЕРБ ги подкрепят

48% от хората казват, че това не е най-идеалното правителство
29 юни 2023 09:31, Нели Христова
99
Въпреки страховете за отлив: 76% от подръжниците на ПП и ГЕРБ ги подкрепят
Снимка: БГНЕС

Виждаме една рационална позиция в българското общество по отношение на възприятията за управлението на двете най-големи политически сили - ГЕРБ и ПП-ДБ. При предходни изследвания на служебните кабинети тогава водещото бе, че хората искат да имат редовно правителство. 48% от хората казват, че това не е най-идеалното правителство, но предвид ситуацията, възможностите и реалностите, то получава одобрение.

Това сочи проучване на "Алфа рисърч", проведено в периода 20-26 юни сред 1000 пълнолетни граждани.

Срещу правителство между двете водещи сили изпъкват две версии: че това е предателство спрямо избирателите на двете коалиции, и втората - че е вредно за страната. Тези тези получават значително по-малка подкрепа в обществото.

77% от хората, които са подкрепили ГЕРБ-СДС, приемат тази теза, че това правителство е най-приемливият вариант, а 76% от симпатизантите на ПП-ДБ са също на тази теза.

Конкретните измерения на нагласите в проучването са:

Стартово доверие към кабинета от 20%, все още висок дял неутрални оценки (43%) и 37% недоверие. По-добър, но също поляризиран начален личен рейтинг на премиера Н. Денков (26% доверие, 30% недоверие, 44% неутрално отношение).

Одобрение за дейността на 49-то НС на „санитарния“ минимум от 8 на сто, срещу 53% неодобрение и 39% неутрално мнение.

Прогресивен спад в доверието и първа по рода си поляризация в отношението към президента Р. Радев, отразяваща разделителните линии в обществото: 33% положително, 32% отрицателно и 35% неутрално отношение към него.

Очаквани електорални щети за водещите политически формации, но запазване на цялостните рамки на последния вот. ГЕРБ получава подкрепата на 25.1% от решените да гласуват  (около 2 пункта по-малко от април), а ПП-ДБ – 20.2% (спад от около 5 пункта). Без промяна в подкрепата за останалите партии през последните два месеца: трета позиция за Възраждане с 15.4%, следвани от ДПС (12.6%), БСП (8.8%), ИТН (4.1%).

Настоящото изследване е проведено в периода 20 – 26 юни 2023г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
*** и Копейчовците страшно много спомагат за това. Дори Тикквата ми е 100 пъти по-симпатичен от недъгавите продажни копейки
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
правителство радостно забляеха овцете и се запътиха към кошарата, бизнеса от камарите също радостно блееше бе бе бе :)))
72
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Значи слуховете се оказват верни! Инак щеше да ги подкрепят 100% ))
71
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Понеже самите им избиратели страдат от изначални психични затруднения и интелектуална немощ. Тези, на по-високите нива, влизат востаналите 25%. Останалото - за фронта!
70
1
 
8
 
! Отговори
Главанак преди 9 месеца
Надали ли има гражданин на тази държава, който да не вижда как главатаря на мафията пързаля онези празни кратуни от ПП ДБ, които вчера гласуваха" въздържал се" ! Това е най голямото предателство в най- новата история на страната!!
69
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
удобните за управляващите дупедавци новини, от сервилните слуги на днес бг :))))
68
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Подкрепят ги....На следващите избори точно ще се види подкрепата.
67
3
 
6
 
! Отговори
знаем преди 9 месеца
ГЕРБ са ясни. Те имат твърд електорат - безполезните калинки от раздутата администрация, които им е добре да взимат заплати без много зор; бизнесмените, които са зависими от пълнотата на шкафчетата и които си задължават работниците да гласуват "правилно"; онези от махалите, които винаги си продават гласа на баце; онези, които обичат да живеят сред корупция, рушвети, мутреене и онези - късопаметните граждани, които са лесно манипулируеми и помнят не повече от една-две години назад.
66
2
 
4
 
! Отговори
Бе, Лаврентий преди 9 месеца
Би ли описал, ама тако детайлно, а не общо, как Русия ще загуби?
65
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Попитахме случайни хора в централите на двете коалиции!
64
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Вие ще продължите да живеете тук - ерго" - Кой е Ерго?
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Лаврентий Берия - "Малка нация като нашата няма корени и заложби в националистически идеи. Ние сме мултикултурна нация. Не мразим света и другите." - Селски - не за "националистически идеи", а за национални идеали. Мултикутирни сме като нация, ама нанай ... Една войан да изгухне и ще видиш колко мултикултурни сме ...
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
еее и какво да говорим управлявани и взима решение за нова конституция и съдебни закони събрание с 8% одобрение - то това си е жив фашизъм- по време на соца немаше такива из-гъ-зи-ци
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
платена пропаганда - нямат спиране
60
3
 
2
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 9 месеца
До Анонимен 51 - дълбоко се съмнявам, че само за това искаш Русия да спечели! Такива като теб го носят в кръвта си - така са възпитавани от деца. Не, че допускам Русия да спечели. Да, вероятно ще отхапе парче от Украйна. Но това няма да направи руснаците по щастливи. Нито тези като теб. Вие ще продължите да живеете тук - ерго - в ЕС и НАТО, ще продължите да носите в себе си атоагресията и самоунищожителния гняв срещу тези - другите 90% които не ви разбират и ви отбягват. Нищо повече!
59
2
 
4
 
! Отговори
спомен преди 9 месеца
До Анонимен::Професор дисидент,който наскоро се самоуби сподели:пуснаха ме от затвора и аз бързам да отида в посолството на САЩ.Канят ме в една стая и какво да видя?Хората които ме вкараха в затвора,бяха преди мен тук!Та,ако се променат нещата,те първи ще станат пак московци и донски казаци.Весел празник Петров ден!
58
1
 
8
 
! Отговори
goerg преди 9 месеца
Алфаризъърч - по-леко ***, стига толкоз ***, ке те хване грипа
57
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Тя алфаърч боряната си е лека отвсякъде
56
2
 
2
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 9 месеца
До до 38 - идеята ми е, че българина не е заложник на национализма. Живеещите в миналото, мразещите всичко и всички маргинали, хората които се възползват от страховете и агресията които такива типове носят в себе си - това е една прослойка от около 12-15% от българите. И не, те не са българското. Нито - родолюбците. Да си родолюбец, не е като днес да повикаш срещу Македония, утре с байрака да мушнеш три ката наденица и две оки вино на аванта и да пееш две юнашки песни. Трябва да ти е в сърцето.
55
0
 
3
 
! Отговори
жорж преди 9 месеца
Ама и на Алфаризърч