Въпреки страховете за отлив: 76% от подръжниците на ПП и ГЕРБ ги подкрепят

48% от хората казват, че това не е най-идеалното правителство
29 юни 2023 09:31, Нели Христова
99
Въпреки страховете за отлив: 76% от подръжниците на ПП и ГЕРБ ги подкрепят
Снимка: БГНЕС

Виждаме една рационална позиция в българското общество по отношение на възприятията за управлението на двете най-големи политически сили - ГЕРБ и ПП-ДБ. При предходни изследвания на служебните кабинети тогава водещото бе, че хората искат да имат редовно правителство. 48% от хората казват, че това не е най-идеалното правителство, но предвид ситуацията, възможностите и реалностите, то получава одобрение.

Това сочи проучване на "Алфа рисърч", проведено в периода 20-26 юни сред 1000 пълнолетни граждани.

Срещу правителство между двете водещи сили изпъкват две версии: че това е предателство спрямо избирателите на двете коалиции, и втората - че е вредно за страната. Тези тези получават значително по-малка подкрепа в обществото.

77% от хората, които са подкрепили ГЕРБ-СДС, приемат тази теза, че това правителство е най-приемливият вариант, а 76% от симпатизантите на ПП-ДБ са също на тази теза.

Конкретните измерения на нагласите в проучването са:

Стартово доверие към кабинета от 20%, все още висок дял неутрални оценки (43%) и 37% недоверие. По-добър, но също поляризиран начален личен рейтинг на премиера Н. Денков (26% доверие, 30% недоверие, 44% неутрално отношение).

Одобрение за дейността на 49-то НС на „санитарния“ минимум от 8 на сто, срещу 53% неодобрение и 39% неутрално мнение.

Прогресивен спад в доверието и първа по рода си поляризация в отношението към президента Р. Радев, отразяваща разделителните линии в обществото: 33% положително, 32% отрицателно и 35% неутрално отношение към него.

Очаквани електорални щети за водещите политически формации, но запазване на цялостните рамки на последния вот. ГЕРБ получава подкрепата на 25.1% от решените да гласуват  (около 2 пункта по-малко от април), а ПП-ДБ – 20.2% (спад от около 5 пункта). Без промяна в подкрепата за останалите партии през последните два месеца: трета позиция за Възраждане с 15.4%, следвани от ДПС (12.6%), БСП (8.8%), ИТН (4.1%).

Настоящото изследване е проведено в периода 20 – 26 юни 2023г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дори не вярвам да има спад в доверието към ПП/ДБ! Социолозите винаги са им давали с 4-5% по-малко, отколкото получават на избори! Това че на копейките не ви харесва, си е чисто ваш проблем - ккато съм казвал неведнъж - границите са отворени (за разлика от комунизма) и можете да поемете за Маскве когато вие решите
33
7
 
5
 
! Отговори
d преди 10 месеца
Хора, престанете да се изказвате по теми от които не разбирате. Аз като не разбирам от ядрена физика не се мъча да давам мнение за атомни реактори. Всички които смятат, че 1000 човека били малко, си нямат никакво понятие от науката статистика. Ами отворете няколко книжки поне, прочетете 5 изречения, поне да има смисъл да коментирате. Невежи
32
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Do 27 Има голяма разлика дали ще питаш 1000 човека от една община на ДПС или на ГЕРБ примерно, ще получиш коренно различни резултати. Такива проучвания нищо не означават. За референдум защо не искат 1000 подписа като казваш че е достатъчно? За една партия за да се регистрира в съда искат 2500 подписа.
31
4
 
7
 
! Отговори
Проучването преди 10 месеца
Е синхронизирано с Посолството!
30
5
 
3
 
! Отговори
Do 27 преди 10 месеца
Принципно за нашата малка като население страна данните от 1000 човека са абсолютно достатъчни за да се даде ясна картинка на ситуацията. В Германия където са 85 милиона правят проучванията с около 2500-3000 човека и резултатите им са винаги абсолютно точни. Тук въпроса не е в методологията, а в това кой, как и защо обработва резултатите. В България нарочно не се дават правилните резултати, а се вадят манипулиращи обществото данни.
29
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Допитването е до хиляда човека на форум на ППДБ хахахаха
28
4
 
5
 
! Отговори
Нагласени статистики преди 10 месеца
Стъгмистика отвсякъде. 1000 човека от цялата страна не значи нищо. Вземете хиляда човека от центъра на София, центъра на Варна и центъра на Пловдив и получавате процента одобрение по-горе. Докато не обявите официална процентна разбивка на социално икономическите извадки може да си скриете с нагласените си стъгмистики.
27
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това е платено политическо проучване което има за цел да влияе над общественото мнение, иначе казано да изкривява нагласите. Защо да ги изкривява ли? Зами защото искат 1000 човека да влияят над всички останали избиратели и другото е че такива допитвания не се публикуват ако не са в желаната от поръчителя посока.
26
0
 
4
 
! Отговори
От зайчарника преди 10 месеца
Смених шкафчето със гардероб. Където е текло,пак ще тече.
25
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Математика за 5 клас Допитването е от 1000 човека. Смешно малко.
24
2
 
4
 
! Отговори
Снимката къса преди 10 месеца
Контраст на Жълти павета? СлОчаЕност?
23
3
 
5
 
! Отговори
Просто Кирчо преди 10 месеца
В момента перем Батко.
22
2
 
7
 
! Отговори
Математика за 5 клас преди 10 месеца
Колко е 76% от 20% от 35% от общия брой имащи право на глас? Отговор - мизерно малко!
21
2
 
8
 
! Отговори
Баба Радка преди 10 месеца
Статията и проучването са платени от чекмеджето.
20
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Цялата политическа нестабилност я докараха ДБ и ПП, дори арестуваха незаконно Борисов и накрая правят правителство с него и дори говорят тайно че щели да го изпират. Тези лъжи струват не просто скъпо, а потапят кораба.
19
8
 
3
 
! Отговори
Deutschland преди 10 месеца
Правителството тръгна учудващо добре. За това и повечето трезво мислещи хора го виждат и оценят . А и алтернативата на тази коалиция е страховита за модерно мислещите българи .... Три руски партии ...Едната от които иска дори открито да отклони страната от Европейско развитие!!! ПП ДБ Герб трябва обаче да подпишат някакъв документ за управление С който ще си гарантират дългосрочно управление.
18
2
 
11
 
! Отговори
До Свобода преди 10 месеца
Значи,от ГЕРБ 23% е отлива,а от ПП 26%. А останалите си запазват същото ниво,значи тия проценти или са умрели или повече ,няма да гласуват (малко вероятно) има и трети вариант - някой си е платил за това проучване,да се нагласи според предпочитанията на платеца
17
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
От ЛГБТ ги е страх само тези които имат притеснения за собствената си ориентация
16
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Още преди 3 г. се говореше, че зад Кирчо стоят други мутри - червени и дубайски дето бяха извън софрата. Тогава никой не вярваше, не било така завършил Харвард и т.н. глупости. После се видя,че го завършил онлайн с курсове по опростен инглиш и социална програма. Бай Асан само не се е наиграл. Как няма да ги подкрепят та те имат толкова платени хора да пишат по медиите. Ей сега се включват:))
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не очаквахте про-НАТО и про-ЕС гласуващите от веднъж да минат към Възраждане и БСП, нали?