Въпреки страховете за отлив: 76% от подръжниците на ПП и ГЕРБ ги подкрепят

48% от хората казват, че това не е най-идеалното правителство
29 юни 2023 09:31, Нели Христова
99
Въпреки страховете за отлив: 76% от подръжниците на ПП и ГЕРБ ги подкрепят
Снимка: БГНЕС

Виждаме една рационална позиция в българското общество по отношение на възприятията за управлението на двете най-големи политически сили - ГЕРБ и ПП-ДБ. При предходни изследвания на служебните кабинети тогава водещото бе, че хората искат да имат редовно правителство. 48% от хората казват, че това не е най-идеалното правителство, но предвид ситуацията, възможностите и реалностите, то получава одобрение.

Това сочи проучване на "Алфа рисърч", проведено в периода 20-26 юни сред 1000 пълнолетни граждани.

Срещу правителство между двете водещи сили изпъкват две версии: че това е предателство спрямо избирателите на двете коалиции, и втората - че е вредно за страната. Тези тези получават значително по-малка подкрепа в обществото.

77% от хората, които са подкрепили ГЕРБ-СДС, приемат тази теза, че това правителство е най-приемливият вариант, а 76% от симпатизантите на ПП-ДБ са също на тази теза.

Конкретните измерения на нагласите в проучването са:

Стартово доверие към кабинета от 20%, все още висок дял неутрални оценки (43%) и 37% недоверие. По-добър, но също поляризиран начален личен рейтинг на премиера Н. Денков (26% доверие, 30% недоверие, 44% неутрално отношение).

Одобрение за дейността на 49-то НС на „санитарния“ минимум от 8 на сто, срещу 53% неодобрение и 39% неутрално мнение.

Прогресивен спад в доверието и първа по рода си поляризация в отношението към президента Р. Радев, отразяваща разделителните линии в обществото: 33% положително, 32% отрицателно и 35% неутрално отношение към него.

Очаквани електорални щети за водещите политически формации, но запазване на цялостните рамки на последния вот. ГЕРБ получава подкрепата на 25.1% от решените да гласуват  (около 2 пункта по-малко от април), а ПП-ДБ – 20.2% (спад от около 5 пункта). Без промяна в подкрепата за останалите партии през последните два месеца: трета позиция за Възраждане с 15.4%, следвани от ДПС (12.6%), БСП (8.8%), ИТН (4.1%).

Настоящото изследване е проведено в периода 20 – 26 юни 2023г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Още много повече ще ги подкрепят, когато започнат да работят все по-гладко! Дерзайте!
53
1
 
1
 
! Отговори
жоржета преди 10 месеца
Абе на Боки в червеното дупе
52
1
 
1
 
! Отговори
жорето преди 10 месеца
Щом Боки го кажува е верно, он не мой лъже
51
1
 
2
 
! Отговори
gogo преди 10 месеца
Кой е по-, по-,най-*** - тия 67% ли ....
50
5
 
3
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 10 месеца
До до 38 - Човече, ще ти го кажа с цитат от любим филм: Let's agree to disagree! Българите винаги сме живяли сред други етноси и народи - арменци, турци, евреи. Малка нация като нашата няма корени и заложби в националистически идеи. Ние сме мултикултурна нация. Не мразим света и другите. Има една просройка хора живещи в миналото си - главно възрастни хора, раздаващи морални поучения, които обаче са уплашени ит новото и неразбиращи света днес. Има и маргинали мразещи битието си. Но, не са много.
49
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Искам Русия да спечели войната, за да видя как всичките тези евроатлантици ще се наредят на опашка пред руското посолство, за да молят Митрофанова за прошка. То ще случи, въпросът е кога, че нямам безгранично търпение да се насладя на гледката и неизбежната смяна на риториката по медиите. Само се опасявам тогава да не ни пуснат само руски телевизии. Понеже имаме природната нагласа да сме крайни и сервилни.
48
2
 
4
 
! Отговори
Муахаха преди 10 месеца
Машините - Броихте ли ги?! те са Основните Гласуващи за Споменатите!
47
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
76% т.е. 10к човека
46
0
 
6
 
! Отговори
Лъжа Поредна Лъжа преди 10 месеца
Аз за Издигащите Децата и Внуците на Генерали от ДС - Повече Никога Няма да Гласувам!
45
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какви страхове, това са измишльотини на медиите плюс мокрите сънища на разни копейки, *** и подобна сгганн. България отдавна е заявила европейско бъдеще и все още мнозинството от хората това искат.
44
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Социологическите *** перат образа на надупените към Посолството, срещу заплащане. Реалната цифра всъщност е 7, 6 %. Никой не е гламав да иска роднините му да ходят на война , да закриват въглищните ни централи, да източват природните ни богатства на безценица и т.н. благи работи, които получихме от евроатлантическите ни сутеньори.
43
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нормално е Костадинов с хулиганските си прояви да има най-голямо неодобрение! Народа не харесва *** и хулигани, това че на неговите маргинали им харесва такова поведение, не значи че някой друг го одобрява! Даже имам чувството че го прави нарочно, за да не качва твърде много доверие, защото неговата партия не е предвидена да управлява (и той го знае), а да бъде креслива опозоиция
42
6
 
2
 
! Отговори
Спасиха Боко преди 10 месеца
При следващи избори че гласувам за Хаджигенов. Боко трябва да влезе в затвора
41
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Евала на правителството Тръгнаха мощно в борбата срещу русофилите в парламента и радев. Министрите пипат професионално Показват и компетентност . ББ беше прав като държеше на ПП и ДБ и отново показа че неговия политически нюх е убийствен. Комунистите копейката и радев, не очакваха тази развръзка. За това са още в шок и не могат да се ориентират къде са какво става .
40
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи искат да кажат че Алфа Рисърч прави допитвания на свои разноски така ли? Какво значи със собствени средства? Кажете кой е поръчителя на проучването. Какво е това тайнство? Значи политиците искат да управляват бюджет за милиарди а ги е срам да се покажат кой поръчва едно проучване.
39
3
 
2
 
! Отговори
до 38 преди 10 месеца
До Лаврентий Берия,грешиш много,няма по-големи фашисти от българите,ккаво да очаквш от народ,който казва,само ние заслужаваме да живеем,и ако зависи от нас ще избием целия свят(добре,че не зависи),мразят всичко и всички
38
13
 
6
 
! Отговори
Напред с ЕС преди 10 месеца
Това правителство къса с руската зависимост на България!
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До d В политиката участват всички граждани и всеки може да има мнение. В ядрената физика не участват всички и там е нормално да не се обажда някой който не разбира от материята.
36
11
 
6
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 10 месеца
Кучетата /путинистките/ си лаят, кервана си върви! Истината е, че българина се отвращава от *** идеологии на Костадинов и ко! Българина никога не е обичал крайните националисти и крайните идеологии. Затова и българите спасяват българските евреи - не поради някакъв особен фетиш, но защото се отвращават от националсоциализма и присъщата му агресия и жестокост. Затова и каузата на Костадиновците няма бъдеще в България! Българина не иска кафява чума, който и да е носителя и!
35
4
 
9
 
! Отговори
Значи преди 10 месеца
От 7% преди, сега 5% оже ги подкрепят!