Радев: Поканата на Зеленски трябваше да се съгласува с мен

Винаги съм защитавал българските интереси, а не тези на други държави
Обновена: 10 юли 2023 10:41 | 10 юли 2023 10:39, Стела Стоянова
733
Радев: Поканата на Зеленски трябваше да се съгласува с мен
Снимка БГНЕС

"Когато министър-председател реши да покани президент, институционалният диалог изисква поне това да бъде съгласувано с мен, преди тази покана, а не да бъда уведомяван за вече предприети стъпки". Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти по повод визитата на украинския президент Володимир Зеленски в България.

"В тази ситуация, разбира се,  най-лесното беше да не провеждам такава среща, но това не е добър сигнал за България. Особено за 300 000 българи в Украйна. Надявам се МС да спазва елементарните правила на протокола", добави Радев.

"Аз винаги съм защитавал българските интереси, а не интереса на други държави. Въпросът е чии интереси защитават политици от парламента и от правителството. Очевидно, в много случаи - не българските. Кое задава тяхната политика?", каза президентът.

Още по темата
"Миналият октомври един от президентите от Източна Европа изпрати проект на декларация за незабавна подкрепа на членството на Украйна в НАТО от всички държави в Източна Европа. Тогава отказах да подпиша, защото приемането на Украйна в НАТО преди установяването на траен мир там означава пряк конфликт НАТО-Русия. И тогава се надигна един вой срещу това и сега същите тези яростни критици изведнъж промениха мнението си и приеха моята теза.

Въпросът е имат ли собствено мнение и позиция? Защото те безпрекословно следват мнението на големите държави, което в случая е добре, защото те имат разумна позиция, но всъщност нашите управляващи нямат свое мнение и позиция и това е големият проблем. А национално отговорното поведение изисква да имаш собствено мнение", коментира президентът.

Ясно е едно - наливането на повече оръжия увеличава риска в тази война и то риск за всички ни, колкото и далече да ни изглежда тя", подчерта Радев.

"В момента явно текат скоростни процеси на препланиране, на промяна на критериите, така че да се освободят определени въоръжени боеприпаси и да се обявят за излишни. Призовавам управляващите да бъдат много внимателни, защото това засяга националната ни сигурност", каза президентът, цитиран от БГНЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


733
Още по темата: Румен РадевЗеленски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
21
 
44
 
! Отговори
Вяра преди 10 месеца
Някой май съвсем се самозабрави. Или е в паника
4
25
 
34
 
! Отговори
ГМО Правителство преди 10 месеца
Ние слушаме нашия отвъд океана брат.
3
32
 
41
 
! Отговори
клепоушко матрьошка преди 10 месеца
Много е смешен
2
28
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тоз така и не си научи правомощията...
1
31
 
40
 
! Отговори
КВО СЪГЛАСУВАНЕ преди 10 месеца
Нали те уведомиха че Зеленски ша дойде.....стига мрънка