Украйна поискала оборудването на АЕЦ "Белене" още през януари

Решението е прибързано, каза бившит енергиен министър Росен Христов
11 юли 2023 09:50, Стела Стоянова
90
Украйна поискала оборудването на АЕЦ "Белене" още през януари
Снимка БГНЕС

Украйна е изявила желание да купи оборудването на АЕЦ "Белене" още през януари, съобщи бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов пред БНТ. Тогава той се е срещнал с украинския министър на енергетиката в Швеция, в рамките на европредседателството на Стокхолм.

Преговорите обаче не са продължили, тъй като Министерството на енергетиката е започнало преговори с френската компания EDF с цел тя да направи проектно проучване за евентуално завършване на строежа на централата у нас.

"Със сигурност продажба е една от опциите, които трябва да се анализират, но считам, че сегашното решение е прибързано", каза Христо.

Преговорите са били на финален етап, но при встъпването на редовното правителство не е бил сключен договор с EDF и анализът за довършване на централата така и не е започнал.

Христов коментира, че проектът за АЕЦ "Белене" от години страда от спонтанните решения за продължаване и спиране на строежа.

"Цената трябва да бъде определена от експерти. Трябва да се направят технически и икономически анализи, след това политиците да решат какво да правят. Трябва първо да гледаме българските интереси", допълни той.

"Можем да помогнем на Украйна с ток. Обсъждахме го още преди месеци, когато тяхната инфраструктура пострада от войната. За щастие нямат нужда, но имахме готовност заедно с Румъния да доставяме електроенергия до Украйна", каза още Христов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: украйнаАЕЦАЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ще строим ли АЕЦ Белене с френски компании, или ще мечтаем за АЕЦ САЩ-Козлодуй? Да помечтаем още малко? Украйна ще купува тока на АЕЦ Белене.
77
1
 
0
 
! Отговори
гого преди 9 месеца
Това оборудване стои вече години опаковано, под навеси на площадката в Белене. Не се използва в България и няма изгледи да се използва. Още прди години се търсеше клиент да го купува, говореше се за Иран, но се разсъхна работата. Сега се намерили украинци да го искат, но нашите копейковци реват с пълно гърло "Не, сакън!". Искат оборудването да продължи да ръждясва и гние. Не че имат идея нещо да се прави с него
76
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Попитали Просто Киро, Боко и Пеевски от Коалиция "Сглобката": Ще строим ли ядрени централи по Зелената сделка, или ще мечтаем?.........................Просто Киро, Боко и Пеевски отговорили: Ще мечтаем, защото мечтите са безплатни, а скоро Турция ще пусне ток на България и ние сме в посредниците.
75
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ние, Просто Киро, Боко и Пеевски можем да продаваме ток на Украйна от построената АЕЦ Белене в България от френска компания, но тогава няма да сме ние и няма да сме Продажниците. Осигурихме си клиент за тока на АЕЦ Белене, но пак няма да работим за интересите на България, защото работим срещу интересите на България, за интересите на Украйна, защото сме Продажниците.
74
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Украйна иска да ни вкара във война,а ние сме благодарни, че ни посети Негово Клоунско Величие Зеленчук. Пъдарят България дава НАТО и реакторите на Белене, царят САЩ и Германия не дават НАТО и американски реактори.
73
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Пиленцата от Киев" и "Пиленцата от София" имат големи планове. Можем да им кажем: Стига глупости!
72
2
 
0
 
! Отговори
toti преди 9 месеца
Ако беше станало Белене,сега щяхме да сме Втора Украйна!!Що е Руско е бомба с закъснител /даже и за Руска жена да се ожениш си мъртав/
71
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Когато нещо е в полза и интерес на Бг като АЕЦ, няма значение кой го е произвел и чия технология използва. Нищо не е подарено, а е платено с парите на българите и е собственост на България. Какво ще прави със собствеността си и с кого ще я стопанисва решава България.
70
1
 
6
 
! Отговори
Твърдо Не. преди 9 месеца
Против сме тази нагла крадлива държава Украйна изобщо за влезе в ЕС . Никакви подаръци повече.
69
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нали искат в ЕС? Как тогава ще ползват Руско оборудване? Нали има забрана за продажба на стоки с руски произход? Да се обърнат към Уестингхаус, те ще им помогнат за изграждането на демократични нови ядрени мощности, както и с Подръжката и складирането на отработените ядрени отпадъци
68
1
 
4
 
! Отговори
Евроджендърмерист преди 9 месеца
Срамота! Украйна ги е поискала още през януари, а вие ще им ги подарите чак сега. Веднага да се потърси отговорност за забавянето.
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако не бяха спрели проекта до сега щеше да има доходи 10 милиарда, като извадите цената на проекта 4,5 милиарда, сега щяхме да сме на печалба 5,5 милиарда.
66
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако имахме прокуратура и съд, сега АЕЦ Белене щеше да работи, а хората спъвали и спирали проекта щяха да са в затвора. Да ама нямаме
65
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Мазните продажници всеки ден ли ще *** за чужда страна и ще се обясняват.Айде тръгвайте да просите и не се обяснявайте,а там където не ви вървят номерата не се натискайте да не ви омекнат главите.
64
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Вчера, днес, утре и всеки ден ли трябва да ни натрапвате гълъбите на Радев, мазни рублажии!!!
63
0
 
3
 
! Отговори
АЕЦ се строи до вода преди 9 месеца
AEЦ Flamanville 3 - на Ла Манш, т.е. до морето директно. АЕЦ Cattenom - до голямата река Мозел. AЕЦ Belleville - до река Лоара. За този имат проблем, защото Лоара напоследък рязко пресъхва. АЕЦ Marcoule - до река Рона. AEЦ Grohnde - река Елба, кажи-речи почти е в морето. АЕЦ Würgassen - до река Везер и няколко големи баража наблизо. АЕЦ EnBW - река Некар. АЕЦ Щаде - река Елба. АЕЦ Карлсруе - река Рейн. АЕЦ RWE Westfalen - река Липе и допълнително за всеки случай наблизо Datteln-Hamm канал.
62
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Илариев ,я кажи бе уркопитек кога в България е имало валута рубла и копейка бе комплексар.В България валутата винаги е била българския лев.Обаче токова са ти големи комплексите, че не можеш да ги забравиш тия копейки нали Тук не е Украйната ти.
61
1
 
3
 
! Отговори
Аве преди 9 месеца
Украинците кво ле го правят това оборудване все пак. За резервни части или за нови ядрени блокове
60
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Да го продадем и после евентуално ще търсим 10 пъти по-скъп,обаче слугите трябва да угаждат на чужди интереси.
59
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Илариев Парите на ЕС за Украйна отива за бг и АЕЦ е готов без пари. Ерозона не е нужна.