Украйна поискала оборудването на АЕЦ "Белене" още през януари

Решението е прибързано, каза бившит енергиен министър Росен Христов
11 юли 2023 09:50, Стела Стоянова
90
Украйна поискала оборудването на АЕЦ "Белене" още през януари
Снимка БГНЕС

Украйна е изявила желание да купи оборудването на АЕЦ "Белене" още през януари, съобщи бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов пред БНТ. Тогава той се е срещнал с украинския министър на енергетиката в Швеция, в рамките на европредседателството на Стокхолм.

Преговорите обаче не са продължили, тъй като Министерството на енергетиката е започнало преговори с френската компания EDF с цел тя да направи проектно проучване за евентуално завършване на строежа на централата у нас.

"Със сигурност продажба е една от опциите, които трябва да се анализират, но считам, че сегашното решение е прибързано", каза Христо.

Преговорите са били на финален етап, но при встъпването на редовното правителство не е бил сключен договор с EDF и анализът за довършване на централата така и не е започнал.

Христов коментира, че проектът за АЕЦ "Белене" от години страда от спонтанните решения за продължаване и спиране на строежа.

"Цената трябва да бъде определена от експерти. Трябва да се направят технически и икономически анализи, след това политиците да решат какво да правят. Трябва първо да гледаме българските интереси", допълни той.

"Можем да помогнем на Украйна с ток. Обсъждахме го още преди месеци, когато тяхната инфраструктура пострада от войната. За щастие нямат нужда, но имахме готовност заедно с Румъния да доставяме електроенергия до Украйна", каза още Христов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: украйнаАЕЦАЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи руски реактори в Украйна може. У Турция също може. Само у нас не може. Тия нашите политици защо са ни? Те чий интерес защитават?
17
0
 
11
 
! Отговори
баба мара преди 10 месеца
за да го продаде в африка и с парите да си закупят по още едно имение
16
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Американците ще откраднат руската технология за охлаждане на реакторите." - АХХАХАХАХАХАХ!!!! Американците си имат достатъчно много реактори и ядрени технологии. Повече от Русия имат ядрени технологии. А ако им е притрябвало да "откраднат" технология, то за тая цел им е нужно просто българите да ги пуснат за 1 денонощие да разгледат реакторите. Не им е нужно да чакат да видят дали Украйна ще ги купи, пък после те да дават пари да ги купят от Украйна. Съвземи се малко.
15
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сега можем да правим каквото си искаме. Русия бере душа,а руските агенти са оставени без деньги,а без деньги ти не работят.Немат желание...
14
4
 
24
 
! Отговори
стига бе преди 10 месеца
До Зозо - Затваряй АЕЦ Козлодуй и той е с руски реактори. Нефтохима също е руски, затваряй и него. Аман от юроджендърски недорасляци. За вас интересите на България на кое място са? Те САЩ дават милиарди на година за руско ядрено гориво, защо А???
13
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чакайте, нацистка Украйна иска РУСКИ реактори??? Нали забрани руския език, гори книги от руски автори, събаря паметници на руски хора, от всякакво естество, и най-важното, мрази всичко руско. И как така, питам, иска РУСКИ реактори???
12
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Подарихме си държавата с мълчаливото съдействие на апатичния българин, който проявява будно мислене само вечер, с чаша ракия на масата, гледайки вечерните новини. Как да не си обичам народеца...
11
0
 
16
 
! Отговори
GD преди 10 месеца
Хората които вземат съдбоносни решения за развитието на енергетиката в България, трабва да са персонално отговорни за действията или бездействиата си, а не да се крият зад общи безсмислени фрази ,като политическа отговорност,колективно решение,експертизи,това е най правилното ,сега е момента и т.н. ала-бала. Те трябва да отговарят с цялото си имущество свое , на семейството си и свързаните с тях лица по целия свят вкл. придобито по неведоми пътища и със свободата си!!
10
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Прав е Христов. Украинците не го искат за тях а ще го продадат на САЩ. Американците ще откраднат руската технология за охлаждане на реакторите. А тази технология е защитена с патент от руснаците и затова ние сме се подписали в договора че няма да я предоставяме на чужди страни!!!!! Така че руснаците сега могат да ни съдят.
9
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До ЗозоТо скакалците предимно в Азия ги ядат. В любимата ти Северна Корея считат за съвсем нормално и кучета и котки да се ядат. Във Виетнам, Камбоджа и Тайланд си похапват скорпиони, хлебaрки, гущери, змии. Китайците също не остават по-назад. Тия храни с насекоми, които приписваш на европейците и се пробваш да го кажеш едва ли не с присмех, от хилядолетия са традиционната храна на източните изпаднали общества, по-късно залюбили и прегърнали комунизма поради назадничавостта си.
8
5
 
25
 
! Отговори
Хелоу преди 10 месеца
Много сте смешни. Значи като човека казва да се действа разумно - Руски агент, *** на Митрофанова. Ако даваме каквото поискат, наведени до земята - демократично и правилно. Що за глупост пишете бе хора.
7
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Росенчо защо още не е в затвора тая рожба на любовта между Хвърчилков и Мутрофанова!?
6
8
 
5
 
! Отговори
Прокремълски фашист преди 10 месеца
Да стоят там докато ръждясат и станат за скрап.
5
5
 
18
 
! Отговори
ГМО Правителство преди 10 месеца
Ние не вземаме решенията.Ние ги изпълняваме.
4
15
 
10
 
! Отговори
Смешник преди 10 месеца
Да ни предлагат да закупят скрап от Белене и ние за да не го дадем и да помогнем на Украйна, даваме пари за безсмислен анализ на нещо , което няма да правим. Ето това е престъпление. Както и другото... вместо да обновим военна техника безплатно,ние сега ще я обновяваме с пари...Но и в двата случая...губим пари и помагаме на агресора Путин. Както е тръгнало Радев е с Копейкин на изборите,под строгия взор на мутрофанова...
3
4
 
22
 
! Отговори
Демократ преди 10 месеца
Направо да и дадем - територията с матряла на концесия ще е демократично
2
7
 
5
 
! Отговори
Хелоу преди 10 месеца
Ами така е разумно, а не урдулешката само и само да услужим на господарите.
1
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този московски агент трябва да бъде разследван, разобличен и съден, както и цялата кохорта на руския поцелуйко Радев!