Украйна поискала оборудването на АЕЦ "Белене" още през януари

Решението е прибързано, каза бившит енергиен министър Росен Христов
11 юли 2023 09:50, Стела Стоянова
90
Украйна поискала оборудването на АЕЦ "Белене" още през януари
Снимка БГНЕС

Украйна е изявила желание да купи оборудването на АЕЦ "Белене" още през януари, съобщи бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов пред БНТ. Тогава той се е срещнал с украинския министър на енергетиката в Швеция, в рамките на европредседателството на Стокхолм.

Преговорите обаче не са продължили, тъй като Министерството на енергетиката е започнало преговори с френската компания EDF с цел тя да направи проектно проучване за евентуално завършване на строежа на централата у нас.

"Със сигурност продажба е една от опциите, които трябва да се анализират, но считам, че сегашното решение е прибързано", каза Христо.

Преговорите са били на финален етап, но при встъпването на редовното правителство не е бил сключен договор с EDF и анализът за довършване на централата така и не е започнал.

Христов коментира, че проектът за АЕЦ "Белене" от години страда от спонтанните решения за продължаване и спиране на строежа.

"Цената трябва да бъде определена от експерти. Трябва да се направят технически и икономически анализи, след това политиците да решат какво да правят. Трябва първо да гледаме българските интереси", допълни той.

"Можем да помогнем на Украйна с ток. Обсъждахме го още преди месеци, когато тяхната инфраструктура пострада от войната. За щастие нямат нужда, но имахме готовност заедно с Румъния да доставяме електроенергия до Украйна", каза още Христов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: УкрайнаАЕЦАЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
6
 
! Отговори
ТОЯ ЛИ Е ОНЯ преди 10 месеца
Тоя на снимката колко ми е противен... добре че се махна. Най-гадния.
37
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Водят ни към пълна зависимост." - Ти в момента си в пълна зависимост от Русия. Не те виждам да си се трогнал.
36
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен Ама под робство на СССР страната ни фалира 3 пъти, защото постоянно взимаше заеми, които не може да изплати.
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Водят ни към пълна зависимост.
34
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Американците разглобиха чешките реактори и пак не можаха да разберат как работят. Достигат до 65% от мощността и това е, повече не могат щото са много добри.
33
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Няма такива продажници като тия дето я набутват тая Украйна.
32
2
 
7
 
! Отговори
ХХХ преди 10 месеца
Хмммм да вземат реакторите ! Зеленски иска ли 30 000 войници да му пратим за източния фронт ? То не знам толкова имаме ли ама колкото имаме иска ли ги ? Вчера слушам изказване на някакъв си хрантутник че пращаме стари снаряди ...по ли е добре да даваме пари после да ги унищожаваме ? Значи по добре да се избиват украинци и руснаци от колкото да даваме пари за да ги унищожим вместо тия пари да си ги поделят !?
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До жорето: Жорка, пусни запитване по ЗДОИ до Министерство на енергетиката, задължени са в 14 дневен срок да ти отговорят. Питай ги дали в последните години не е внасян ток от Украйна. Ще се изненадаш, че всъщност Украйна са помагали на нас, да не студуваме зимата, като са ни давали ток и то твърде евтино.
30
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Под руско робство строяхме централи, под амерканско разпродаваме реактори.
29
1
 
2
 
! Отговори
До 26 преди 10 месеца
Ти пък..щото се охлаждали с вода!Хаха!Защото водата е основното необходимо нещо за ядрена централа!Водата се загрява и става на пара която върти турбините на генераторите бе!Без вода няма пара,няма и ток!
28
4
 
8
 
! Отговори
Реалист преди 10 месеца
Значи Зеленски може да поиска да такова евроатлантиците, ще дадете ли? Ейй само еничари в тая власт 34 години!
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И това е пазено в тайна, зщаото?
26
0
 
7
 
! Отговори
жорето преди 10 месеца
Е хубаво, да им помагаме с ток. Ама нашият е мнооого скъп - ще го даряваме ли?
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Ако продължаваш в същия тон то България е загубена. БОГ да я прости!!!!!" От него (от 18) ли зависи бъдещето на България? Ти да видиш!
24
3
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
За България е най-добре евроатлантическа българия да бъде затрита.. ако може още днес.
23
1
 
1
 
! Отговори
До Анонимен №18 преди 10 месеца
Ако продължаваш в същия тон то България е загубена. БОГ да я прости!!!!!
22
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Някога задавали ли сте си въобще въпроса "Защо атомните централи се строят близо до вода?"... Ами, строят се до вода, защото с вода се охлаждат. Хайде сега пак да дойде онзи палячo и да каже, че целта била Украйна да ги купи, а САЩ да ги вземат от Украйна, защото виждаш ли, тайният замисъл бил САЩ да откраднат технологията за охлаждане. Уааааааауууу!!! Титан на мисълта! Сигурно руските реактори са някаква извънземна технология и се охлаждат с мисъл, а не с вода. Едно извънземно ги охлажда.
21
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Значи служебната банда на Рунда начело с Гълъба е водила тайно задкулисно преговори за котлите от гьола в Белене цели 6 месеца? Готско да ти стане кога разбереш, че за Рунда да се лъже се е превърнало в нормативна рутина.
20
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Значи руски реактори в Украйна може. У Турция също може. Само у нас не може." -- Кой ти е казал , че у нас не може? Ето виж, купили сме ги. Това, че не е построена и работеща централата е заради комунистическата крадлива школовка на цял един народ. Българите сами са си виновни да нямат построена централата Белене.
19
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Чакайте, нацистка Украйна иска РУСКИ реактори???" - Това е защото Русия в момента действа като нацистка държава. Кое ти е неясно? АХХАХАХА