Украйна поискала оборудването на АЕЦ "Белене" още през януари

Решението е прибързано, каза бившит енергиен министър Росен Христов
11 юли 2023 09:50, Стела Стоянова
90
Украйна поискала оборудването на АЕЦ "Белене" още през януари
Снимка БГНЕС

Украйна е изявила желание да купи оборудването на АЕЦ "Белене" още през януари, съобщи бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов пред БНТ. Тогава той се е срещнал с украинския министър на енергетиката в Швеция, в рамките на европредседателството на Стокхолм.

Преговорите обаче не са продължили, тъй като Министерството на енергетиката е започнало преговори с френската компания EDF с цел тя да направи проектно проучване за евентуално завършване на строежа на централата у нас.

"Със сигурност продажба е една от опциите, които трябва да се анализират, но считам, че сегашното решение е прибързано", каза Христо.

Преговорите са били на финален етап, но при встъпването на редовното правителство не е бил сключен договор с EDF и анализът за довършване на централата така и не е започнал.

Христов коментира, че проектът за АЕЦ "Белене" от години страда от спонтанните решения за продължаване и спиране на строежа.

"Цената трябва да бъде определена от експерти. Трябва да се направят технически и икономически анализи, след това политиците да решат какво да правят. Трябва първо да гледаме българските интереси", допълни той.

"Можем да помогнем на Украйна с ток. Обсъждахме го още преди месеци, когато тяхната инфраструктура пострада от войната. За щастие нямат нужда, но имахме готовност заедно с Румъния да доставяме електроенергия до Украйна", каза още Христов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: украйнаАЕЦАЕЦ Белене
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 59Те не продават, направо ще им подарят и праните ни га щи :)))
57
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Украйна в какви отношения е с Русия а строи руска АЕЦ.
56
14
 
2
 
! Отговори
Илариев преди 10 месеца
Копейковците да си направят един джойнт венчър и да купят реакторите, да си направят аец и да продават ток на държавата. Тогава те ще диктуват правилата.
55
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен Отноенията ги съсипа Лойко и Пепе. Не ги е съсипа Путин. С турция отлични отнощения и имат АЕЦ.
54
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
евалата браво продавайте и тва е
53
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
естествено, че е пребързано.. може да стои там още няколко десетилетия докато стане напълно неизползваемо
52
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До r3v0lv3r АЕЦ е за бг не е за Сърбия и Румъния. Румъния има нейна АЕц във Вранца
51
12
 
3
 
! Отговори
да помогнем на УКР преди 10 месеца
Не смятам че е морално да им го продаваме, редно е да им го подарим, хората са в нужда и са нападнати от фашистки режим
50
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не е ли предателство да лазиш пред измислените като народ урки, все едно да се кланяш на северните макета :)))
49
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 50 лудос е преательо, лудос е ... както и факта че мислиш на глас по въпроси над твоята ниска компетентност
48
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
AEЦ ще има, просто няма да е руски. Това оборудване в момента не може да се ползва без участието на Русия, а тя в момента е световен парий и вместо да ръждясва докато чакаме 50+ години отношенията евентуално да се затоплят отново и да може да работим с тях, ние подменяме оборудването с такова, което можем да използваме сега и веднага.
47
5
 
4
 
! Отговори
r3v0lv3r преди 10 месеца
Давайте, трошете милиарди, за да продаваме евтин ток на Сърбия и Румъния, те ще инвестират в заводи и ще ви продават коли и машини. Така ще станеме много богати, юнак централи прави, ахмак коли продава.
46
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заради някаква съмнителна ерозона България не може да строи АЕЦ а ЕС дава парите на Украйна която е война да строи и не е член ааже на ЕС. Е това не е ли лудос на наште управници. България ще има спад на БВП и ще обеднее още повече но ще влезне в евозона.
45
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А тоя само му липсва ватенката и е готов за компилация "руски ***"
44
2
 
9
 
! Отговори
Смях! преди 10 месеца
За Укритата може Руски реактори, но за нас не може ? Къде е логиката? И защо да даваме наще реактори като можем дори да ги ползваме??? Тока ли ви е ефтин??
43
7
 
8
 
! Отговори
какво се чудим преди 10 месеца
Зеленски иска реакторите защото те са разаботка на украински конструкторски бюра и те имат идея как да ги приспособят и ползват.Забровяте че голяма част от ядрената ,военна и самолетна индустрия на съветския съюз бе в украйна.Там е констркторскот бюро на антонов построило най-големия самолет в света. там произвеждат бетеери и затова веднага направиха нови конструкции въоръжени с миномети.
42
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Ти пък..щото се охлаждали с вода!Хаха!Защото водата е основното необходимо нещо за ядрена централа!Водата се загрява и става на пара която върти турбините на генераторите бе!Без вода няма пара,няма и ток!" - АХАХАХАХАХА! Абе, приятел, всички ТЕЦ-ове могат да се намират до една обикновена рекичка и са пак с турбини, а можеш ли да ми кажеш дори само за един АЕЦ, който да не е до голям водоизточник? Дунав и Днепър са огромни реки. Това да не ти е охлаждането за ТЕЦ Гълъбово в гьола Розов Кладенец.
41
4
 
10
 
! Отговори
Рундьо преди 10 месеца
Ама Смърфът министър си траел по нареждане на Зеления чорап...
40
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Много плямпат някой всезнайковци ама 1/3 от ядреното гориво което сащ купуват и ползват за техните си нужди е от Русия така че вместо да гледате нашите смешни телевизии и простотията фб се научете че всяка монета има 2 страни. Гледайте и западни новини и там е страшна пропаганда но не е като в бг
39
5
 
10
 
! Отговори
бг преди 10 месеца
Хубаво че се намери клиент за старите руски самовари ,които не могат да се позлват в Белене защото е земетръсен район. Първанката плати на Ппутин за тях няколко милиарда та да може с комисионните синът му да си купи хотел 18 годишно хлапе стана собстеник на хотел да десетина милиона в центъра на Кюстендил. Вот тебя голямшлем