Галъп: При избори днес - ГЕРБ-СДС-26,4%; ПП-ДБ-21,8%, общо 6 партии в НС

Президентът Румен Радев остава най-одобрявания политик
Обновена: 14 юли 2023 15:56 | 14 юли 2023 15:38, Красимир Ангелов
183
Галъп: При избори днес - ГЕРБ-СДС-26,4%; ПП-ДБ-21,8%, общо 6 партии в НС
Снимка: БГНЕС

Ако изборите бяха в началото на юли, ГЕРБ-СДС биха получили 26,4% подкрепа, а ПП-ДБ 21,8 на сто.

Трета политическа сила ще е "Възраждане", а сходна позиция ще има и ДПС - съответно 14,9% и 14,5%. БСП остава на пето място с 9,7%. „Има такъв народ“ с 4,3%, сочат данните от редовното ежемесечно независимо изследване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено чрез интервю „лице в лице“ с таблети в периода 29 юни - 9 юли сред 809 пълнолетни българи.

Сред останалите партии и коалиции личат "Български възход", "Левицата", ВМРО и др.

Тепърва в спонтанни въпроси ще проличава по-ясно и влиянието на политическа формация на Иван Гешев. Изрични въпроси показват ниша от няколко процента, но тепърва ще се виждат резултатите от прякото състезание с останалите партии. Данните не са прогноза за изборен резултат, а редовен мониторинг. Сравненията кой печели и кой губи в електорален план от конструкцията между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ дават възможност да се заключи, че ГЕРБ засега не показва видими щети. Колкото до съотношението ПП и ДБ, то се запазва на ниво от около 3 към 1 декларативна подкрепа, отчитат от „Галъп“.

Нежеланието за предсрочни избори поддържа толерантността към правителството. То обаче започва на практика без обичайния за такива случаи кредит на доверие.

След тримесечна работа доверието в парламента е 15,3%, а недоверието – 77,1%. Правителството пък стартира без обичайния стартов кредит на доверие и след месец работа отчита 16,6% доверие сред пълнолетните българи и 69,7% недоверие. Подобен дял на обществено доверие е в рамките на нормата у нас, а подобно отношение към двете институции имаше и преди последните три динамични за политиката в страната години.

Очаквано, електоратите на партиите в управляващото мнозинство са по-благоразположени, както към правителството, така и към Народното събрание. Привържениците на партиите от опозицията изразяват доста по-сериозна критичност.

Хипотезата за оставка на правителството не събира широка обществена подкрепа – 36% от запитаните са съгласни, че сегашното правителство трябва да подаде оставка. Но пък и тези, които се противопоставят на идеята за оставка, не са много повече – 39,1%. Една четвърт от пълнолетните българи не могат да преценят.

Българите сякаш още се колебаят в отношението си към нестандартната за страната власт, но са склонни да дадат шанс на трудно сформиралото се ново правителство – с известно облекчение, но без видим възторг.

Потвърждение за това са регистрираните от „Галъп интернешънъл болкан“ нагласи по индикатора за нови предсрочни парламентарни избори – 30,1% смятат, че те са необходими, но близо една втора от запитаните у нас са на обратното мнение. За 23,8% е трудно да преценят. Очаквано, отговорите на респондентите силно се различават според електоралните им предпочитания. Най-остро за бърза смяна на властта се обявяват привържениците на „Възраждане“.

Най-популярна политическа фигура в страната по този критерий остава Румен Радев, макар политическата ситуация в последните три години да застраши позициите му. С по-видими нива на доверие в момента на общия фон е и Мария Габриел, като тя вероятно ползва и „бонуса“ доверие, който еврокомисарският пост носи, а доверието на премиера Николай Денков като премиер също не показва обичайния за такъв пост рестарт и не надвишава нивата от последните месеци на служебния премиер Гълъб Донев.

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма на „Галъп интернешънъл болкан“. Изследването е проведено между 29 юни и 9 юли 2023 г. сред 809 души по метода „лице в лице“ с таблети. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
0
 
0
 
! Отговори
Искам да ви кажа... преди 9 месеца
...ако сте забравили, че ПП ДБ имат тоя рейтинг обединени, ДБ ок. 8-9% въпреки няколко годишните напъни+ протестите. ПП са ясни. Хубавото е, че има кабинет и парламент.
145
2
 
2
 
! Отговори
До ГЕРБ и ПП ДБ преди 9 месеца
Президентът Румен Радев остава най-одобрявания политик.Президентът Румен Радев остава най-одобрявания политик.Президентът Румен Радев остава най-одобрявания политик.Какво говорите слабоумни про европейски клакьори.Митов,Тъпарев,Борисов,Петков,Атанасов и т.н,,,, Вие сте предатели на България.
144
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
поредните алабализми,не е възможно да има толкова промити мозъчета да гласуват за недоразуменията и национални предатели киро асен и ристо лодкаря
143
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
до 148 , как мое да има кауни които да не гласуват за Възраждане
142
1
 
2
 
! Отговори
хаджи Ахил преди 9 месеца
А бе радвайте се,че България все още я има!!!
141
2
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 9 месеца
21,8 % за ПП/ДБ-манипулация и измама.Самият Про100 Киро си го каза:10% и до вратата на тоалетната.
140
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Как мое да има кауни, дето да гласуват за Възраждане
139
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Бг агенциите са гнезда на корумпирани псевдо социолози .С едно две изключение до една да ги забранят няма да е грешка.Радев поради каква причина продължава да е първи в класациите им? Всички десни избиратели на герб ПП ДБ са отвратени от него Турските избиратели на дпс също Тези които все още биха го избрали са избирателите на трите руски партии бсп копейкин итн а тези партии са едва 25/26% всички заедно Няма никаква логика радев да е първи по рейтинг Явно още някой плаща за неговия имидж
138
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Надут е копейкин При толкова издънки няма логика да се задържа на 14 % Паднал е с 3/4 % А чалгаря няма да влезе Другите са горе долу верни. Една безпристрастна агенция веднага ще го установи бг галъп и почти всички останали бг агенции Работят по поръчка срещу заплащане.
137
2
 
7
 
! Отговори
абсолютно точно преди 9 месеца
РЕЗУЛТАТИТЕ НЕ СА ВЕРНИ
136
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
След Ала-бала схемите какъв йдиот трябва да си,за да гласуваш за тези джендери ПП.
135
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Доверие в парламента 15 % , биха гласували за управляващите 3 партии 62 %. Това не го разбирам. Сигурно съм ***.
134
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Според мен политик с най-висок рейтинг трябваше да бъде премиерът Денков- най-вече защото и научната му титла се римува - Академик-политик. Но с касетъчните бомби показа че така. Може би, понеже министрите в кабинета са неизвестни и невзрачни. а Тагарев се държи като министър на Зеленски. Ако ПП-ДБ и ГЕРБ продължават със смислената си политика, Възраждането при едни избори ще е пак там. Ама лидер й е Костя Копейкин..
133
1
 
3
 
! Отговори
А ТАКА преди 9 месеца
Другарите пак в пета глуха....
132
4
 
11
 
! Отговори
Хаха преди 9 месеца
ПП-ДБ ще са 7%
131
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До 134. Възраждане са проект на едно друго, вражеско посолство. А ти пишеш глупости.
130
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
На интелекта на Бойко и морала на Киро ли?
129
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
До Васил 123. Да, прав си, Възраждане са реална опозиция на интелекта и морала.
128
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
ПП и ДБ ако се явят самостоятелно, няма да влязат в парламента, а ако се явят заедно, ще съберат максимум 7-8%! От Галъп явно са си купили дипломите от OLX-а, че пишат безумици!
127
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Според мен политик с най-висок рейтинг трябваше да бъде премиерът Денков- най-вече защото и научната му титла се римува - Академик-политик. Но с касетъчните бомби така се оля, че трябва да направи крачка настрана. Може би, понеже министрите в кабинета са неизвестни и невзрачни. а Тагарев се държи като министър на Зеленски, Радев все още държи първото място. Ако ПП-ДБ и ГЕРБ продължават с несмислената си политика, Възраждането при едни избори ще дръпне още напред. Ама лидер й е Костя Копейкин...