Славов призова за независимост на съдийската колегия

Срещна се с представители на общността
17 юли 2023 18:45, Росен Стойчев
12
Славов призова за независимост на съдийската колегия
Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Атанас Славов се срещна с представители на юридическата общност в Стара Загора.

Още по темата
На срещата бяха обсъдени актуални въпроси по предстоящите законодателни инициативи на мнозинството, както и теми, свързани с функционирането на съдебната власт, съобщават от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Министър Славов запозна присъстващите с идеите за конституционна реформа, най-вече за гарантиране на съдийската независимост чрез създаването на отделен съдийски  съвет, доминиран от членове, избрани от съдии.

"Трябва да се гарантира независимост и самоуправление на Съдийската колегия и това е европейският стандарт, към който се стремим. В управляващото мнозинство е постигнато съгласие да не се правят компромиси по този въпрос”, заяви Атанас Славов, като уточни, че впоследствие това ще доведе и до промени при формирането на бюджета на съдебната власт. “С промените в Конституцията ще бъдат адресирани теми и идеи, които от години са част от обществения разговор. Предстои да бъдат реализирани в следващите месеци", добави той.

По отношение на идеята за въвеждане на пряка конституционна жалба, министърът поясни, че все още има два варианта за реализирането ѝ. Доц. Славов припомни, че още при промените в Конституцията през 2015 г. е залегнала идеята всеки съд да има право на конституционна жалба, но тогава опонентите ѝ са възразили, че съдиите ще станат много независими.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Та нали властите са независими една от друга и няма кой да им пречи да си гледат задължения,а правата са известни независимост и не преповтаряне на дейностите за изпълнение не само м/у тях,но и в самите тях,които са описани в главните документи от Конституция,основни закони,подзаконови актове,административни закони до разделение на задълженията и правата,отговорност на длъжностите с оценки при изпълнение с атестационни изисквания и разпореждания относно икономически структури,показатели финанси.
10
1
 
2
 
! Отговори
слушател преди 9 месеца
Не спряха да разправят стари, изтъркани и безсмислени вицове.
9
0
 
5
 
! Отговори
Майора преди 9 месеца
Жалко , правосъдният министър даиска независимост *** съдийската колегия! Та нали спред Конституцията отделните власти са независими?
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Кои са тези, които явно държат на зависимостта на съдиите?
7
3
 
3
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 9 месеца
В държавата където са на власт новоизлюпените алхимик или изкукуригал старец , " девойка " , която е разтворила краката си или джендуромислеща мома е логично да има в противоречие на съществуваща държава такова изискване или такъв призив . Изборът е ваш уважаеми български избиратели .
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Махнете плъхчето Борислаф Сарафов за да се изчисти прокуратурата!!
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Heзaвиcимa и oт Пocoлcтвoтo ли? Xи-xи...
4
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Що не им проверите парите? Толкова ли са недосегаеми? Или пак искат разрушителна революция?
3
1
 
12
 
! Отговори
Независимост? преди 9 месеца
От пачките под масата ли? Ами че те изкупиха, Халкидики, Италия, Испания, Лазурния бряг колко по-независими от това? Никой не пита откъде забогатяха!
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нещо много Им изби по Челата на " Управляващите" тази " Съдебна реформа"??? А?-:(( ВСС постъпи както е според Закона в РБ,след Падане на позицията Глав прокурор! Какво Усетихме обаче Българските граждани!-:( Рестарт към " нова опция",Такава каквато Им се иска на " Управляващите" в момента! Та ще е " Грехота" да Не попитам! Този " Политически министър на Правосъдието" " Пионка на партиите Откраднали властта в България,чрез Политически Преврат ли е? Щото като гледам,Не е Реален " Министър"!!!!!!
1
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
съдийската колегия не е ли в Съдебната система която по конституция е независима Какви са тези тъпни?