Окончателно: Депутатите прекратиха концесията на "Росенец"

Министерството на транспорта поема оперативното управление
Обновена: 21 юли 2023 16:39 | 21 юли 2023 16:38, Камелия Цветанова
165
Окончателно: Депутатите прекратиха концесията на "Росенец"

Парламентът прие и на второ четене промените в Закона за контрол по прилагане на ограничителните мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна. С измененията на практика се прекратява концесията на пристанище „Росенец“.

Още по темата

Преди това, в рамките на същото заседание, промените бяха одобрени на първо четене. Процедурата предизвика спорове в пленарната зала.

Възложените концесии за осъществяване на дейности в стратегически обекти от значение за националната сигурност, засягащи нефт и продукти от нефтен произход, произведени от суров нефт, с произход Русия или изнесени от Русия, на лица, попадащи в обхвата на европейски регламент относно ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, се прекратяват в едноседмичен срок, записаха на второ четене депутатите.

В двуседмичен срок от отнемане на концесията Министерството на транспорта и съобщенията поема оперативното управление на съоръжението, реши още парламентът. Този текст беше предложен от Хамид Хамид (ДПС) като редакционна поправка в пленарната зала и одобрен със 143 гласа „за“, 52 „против“ и 1 въздържал се.

Разпоредбите от законопроекта с направените редакционни промени бяха гласувани анблок и приети със 144 гласа „за“ и  52 „против“. В подкрепа на измененията на второ четене гласуваха от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната - Демократична България“ и ДПС. Против бяха от „Възраждане“ и „БСП за България“, а депутатите от „Има такъв народ“ не участваха в гласуването.

Отхвърлено беше предложението на Петър Петров („Възраждане“) прекратяването на концесията да се случи в четириседмичен, а не в едноседмичен срок.

От „Възраждане“ и „БСП за България“ възразиха срещу начина на приемане на законопроекта на две четения в едно заседание. От партията на Костадин Костадинов обявиха, че ще се обърнат към Конституционния съд, както са го направили и за референдума за запазване на българския лев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още по темата: парламентРосенец
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
3
 
8
 
! Отговори
до 4 Мъжа на шефката преди 10 месеца
Да, точно така, очевиден конфликт на интереси. Техните сделки са ясни, въпроса е на нас, простолюдието какво ще ни струва тази промяна? Защото ако мислиш, че Кирчо и Кокорчо няма да получат комисион за това деяние то просто се лъжеш. Те пък ще гледат техен човек да уредят и те така. Ама пак повтарям, на нас колко ще ни струва тая далавера?
42
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Браво все по-бедни но евроатлантици!
41
5
 
9
 
! Отговори
:) :) :) :) :) преди 10 месеца
ПУСКАЙТЕ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДА ГЛЕДАТЕ. *** СА СЕ ВЪЗПAЛИЛИ КАТО ГНОЕН ЦИPEЙ. КОСТАДИНОВ, СВИЛЕНСКИ, ДРЕНЧЕВ и всичките останали там путинопитeци се презкачат един връз друг на трибуната, да обясняват колко е лошо да се отдръпваме от Фашистка Русия.
40
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чибурашките пак реват! Всеки ден! Не ли им омръзна! Жалки са!
39
5
 
4
 
! Отговори
шш преди 10 месеца
До АнонименУправляващите си правят сметка да се вредят в системата на лук оил и да прибират едни кинти,това естествено е по препоръка на "посолството",но ефекта май ще бъде руснаците да спрат доставките до нефтохима и вдигане на цените на горивата,чиято истинска цел е на "посолството".
38
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
и като влезем в Шенген та що? Турските и ромските бачкатори на черно ще пътуват по-леко до фургоните в които лежат докато бачкат по нивитеи строежите на Европа. Лелей каква оферта.
37
4
 
5
 
! Отговори
ПП преди 10 месеца
ОТ КОЛИ НА КАРУЦИ.
36
1
 
7
 
! Отговори
До 42 преди 10 месеца
Дъндито си е наше (Наши хора държат акциите и процентите) Там няма да пипнат никога.
35
4
 
11
 
! Отговори
аС преди 10 месеца
А Дънди Прешънс, кога ?
34
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Хахах,Лукойл е собственост на швейцарска фирма.Между Швейцария и България ,има подписани договори за защита на инвестициите.Малко ще ни по осъдят,кой ще плаща Асена или Бойко,Парапетов ,Христо Иванов ,или генерал Гном ?
33
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Спират руските кранчета в България. Първо беше АЕЦ Белене, после газовите доставки, и сега дойде време и за удар по Лукойл.
32
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ползите от влизането ни в Шенгенското пространство ще са в пъти повече от евентуални загуби във връзка с развалянето на концесията. Но от русоробите икономическа логика на чакайте, те си знаят, че московският цар е най-велик на света, той е прав дори когато греши!
31
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ама това на първо четене бре!Докато не стане не бързайте да се радвате!
30
3
 
15
 
! Отговори
ИДВА ВРЕМЕТО преди 10 месеца
А МОЖЕ БИ Е ДОШЛО, КОГАТО ОТ ДВАТА СТОЛА ЩЕ СЕДНИМ НА ЗЕМЯТА.
29
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Правителството показа, че има топки! Евала! Добре че стана тази война да ни се отворят очите! Изчистим ли се от руските мултимилионни фирми, тръгваме нагоре! ФАКТ!
28
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тва хубаво ама ако ни вдигнат отново цените,ще го ядеме ние,но щом е за,евроатлантизма,важно е в Брюксел да са доволни!
27
5
 
11
 
! Отговори
Радев до Копейкин преди 10 месеца
На мен пък ще ги дърпа другаря Решетников!
26
3
 
4
 
! Отговори
Молния преди 10 месеца
Арестуваха Гиркин!
25
6
 
17
 
! Отговори
Копейкин преди 10 месеца
Уффф, Митрофанова пак ще ме вика да ми дърпа ушите
24
4
 
4
 
! Отговори
До ИТ преди 10 месеца
моята 20 годишна (18 е по принцип) има инвестирани 22к лева под капака и мога да заложа 1000 лева че може да бие 10 годишния ти пласмасарник по всички показатели....