Лорер: 3 март много отдавна е разделяща дата в българската история

Трябва да търсим поводи за повече обединение, а не разделение, коментира той
23 юли 2023 19:41, Нели Христова
344
Лорер: 3 март много отдавна е разделяща дата в българската история
Снимка: БГНЕС

"3 март много отдавна е разделяща дата в българската история и колкото повече българската демокрация се развива, ние трябва да търсим поводи за повече обединение, а не разделение", каза Даниел Лорер, депутат от "Продължаваме промяната", по повод предложението на ПП-ДБ 24 май да замени 3 март като национален празник.

"Делото на Кирил и Методий, кирилицата като символ на просветата, литературата, на мен ми се струва като чудесен символ, който да обединява миналото и бъдещето на България", твърди Лорер.

Според него основен акцент в промените на конституцията е правосъдната форма, която е закъсняла с около 12 години. "Тя е почти факт и за нея имаме почти съгласие от близо 160 депутати - това наистина е фундаментална промяна в начина, по който България ще се управлява", добави още той.

От ПП-ДБ предлагат и още мандатът на главния прокурор да е 5, а 7 години, и неговият избор да не завършва с подпис на президента. "Основната цел е да се създаде независимост на съда, така че съдът да не зависи и да не се страхува от прокурори, нито от избраната власт в парламента. От друга страна на прокурорите да им създаде отчетност".

По думите му основната идея е всевластието на главния прокурор да бъде преустановена и да бъде административен ръководител.

"С ГЕРБ сме единодушни, че институцията служебно правителство трябва да се промени. Политическата нестабилност у нас показа, че създателите на Конституцията не са предвидили, че служебно правителство може да работи с години. Ние смятаме, че европейската практика – редовното правителство да продължи като служебно, е по-правилна и по-безопасна за дългосрочните перспективи на демокрацията у нас“, посочи Лорер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


344
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
7
 
! Отговори
АндюТейд преди 10 месеца
До До 203 - Да, обаче затова сам коарвокопеле и не ми мигва окото като убивам за 2 лева!
152
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В Русия 24-ти май се отбелява като Ден на славянската псименност и култура (Ден на Кирил и Методий поне от век и половина) и от промените след 1991 център на празненствата е различен град. Има справка за това във Википедия. Ако в Американското посолство , както винаги, са с ниска обща култура и си подбират за прислуга хора също с ниска култура, това НЕ ОТМЕНЯ световни факти.
151
4
 
9
 
! Отговори
БРЕАКИНГ НЮЗ преди 10 месеца
Състоянито, познато като "възрождеска психоза", може да засегна множество индивиди едновременно, ако преди това са имали асоциация със сепаратистите от Възраждане. Съветват се гражданите да внимават и да избягват онтакти с подобни индивиди, като преди това съобщят на полицията за емстонхождението им.
150
4
 
9
 
! Отговори
БРЕАКИНГ НЮЗ преди 10 месеца
Симпатизани на атака са влели в поредна въоръжен схватка с полицията. Блокирани са части от цариградско шосе. В мометна националната гвардиа се отправила към района. Това е трети подобен инциден от началото месеца и общо седми, след посещението на Зеленски в София и предотвратения опит за покушение срещу него от същата групировка.
149
3
 
18
 
! Отговори
Христо Христов преди 10 месеца
Дошъл поредният евреин да разделя българите... После що имало Народен съд...
148
2
 
14
 
! Отговори
Тенгри кан преди 10 месеца
Евреин ни учи, кое е добре и кое лошо за нас;))) Доброто за българите е това, което те решат сами за себе си, а евреите си имат държава Израел. Поради тази причина, присъствието им в България и българският политически живот е меко казано, нежелано. Кирил и Методи са създатели на глаголицата. Не е много ясно, кой е създал кирилицата, тя се преписва на Климент Охридски, но някои учени смятат, че той няма общо с нея. Редовно правителство загубило упрвлението, не може да е служебно!
147
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
плитките еврейски номерца са ясни. 24ти май няма ли също да е 'разделяща дата' за същите, които сега недоволстват? ще кажат: 'кирилицата не е нашата азбука'. долни трикове да се унищожи и малкото останало българщина, а тези остроносите ги спасявахме и това им е благодарността.
146
2
 
3
 
! Отговори
До 179 преди 10 месеца
Нали ти казах, че не ходим там, където се събирате вие? Това включва гей барове и гей паради.
145
1
 
3
 
! Отговори
Същия преди 10 месеца
До ИзбирателЕ все пак не сме от Левуново там все умници малко от крачолите им протича ама те трябва да си го забележат ако имат очи разбира се! Ще дойде видов ден няма да бъде все така!
144
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В телеграм вече се събрахми 100 души и ще ходиме, да събаряме паметника!
143
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Аман от това посолство!
142
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Носи си малката шапчица и ни остави нас българите. Доживяхме небългарин да ни казва кои празници да празнуваме, това и нацистите не са го правили.
141
0
 
12
 
! Отговори
Няне преди 10 месеца
Аве гробаджии неуки, за тая ли тор гласувахте.... ==))))
140
1
 
17
 
! Отговори
Щерю преди 10 месеца
Юдео-ционистите глобалисти ни обезличават българското съзнание и държава! Без 3-ти март няма Българска държава...
139
1
 
3
 
! Отговори
Аз сам и ат и рай преди 10 месеца
Трябва да разделя - трябва да видим, кои са за ибзиване и кои са за живеене!
138
1
 
15
 
! Отговори
Ром"с преди 10 месеца
Тези от ПП искат всичко свързващо нас с Русия да премахнат,това тяхна идея ли е или им е подсказанаа от "посолството"?
137
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До До 165 - Еми нормално - вие ходите на гей барове! Хаа хахах ... как та затапих само ... както та атапиха и вчера в ***!
136
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Има ли русофил ти не го мисли! Пирсотлета вади и го гръмни! Заколи го ти, изери го ти, обеси го ти!
135
0
 
24
 
! Отговори
истина преди 10 месеца
Предлагам за национален празник някои от дните на американските бомбардировки над София - така ще ги одобри посолството и датата ще е свързана с нашите водещи съюзници в НАТО, правителството ще е във възторг.
134
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Според Даниел Лорер основен акцент в промените на конституцията е правосъдната реформа, която е закъсняла с около 12 години. "Тя е почти факт и за нея имаме почти съгласие от близо 160 депутати - това наистина е фундаментална промяна ... " В бройката от 160 обаче влизат и тези от ПП-ДБ, т.е. отметналите се фундаментално от всичко, което говореха преди изборите. Ще направят умишлено не ПРАВО- а КРИВОсъдна реформа, за да изперат мутрите, срещу които уж щяха да се борят.