Кой е лъжец и ще има ли дупки в бюджета? Лют спор в парламента

Над час дебати по един параграф
34
Кой е лъжец и ще има ли дупки в бюджета? Лют спор в парламента
Снимка: БГНЕС

Повече от час депутатите и финансовият министър Асен Василев спориха по един параграф от държавния бюджет. Той се отнасяше до предложението на Министерството на финансите вноски във фонд „Сигурност на енергийната система“ да бъдат внасяни от всички енергийни дружества.

Делян Добрев от ГЕРБ обаче предложи то да отпадне.

Василев обясни, че въпросният параграф позволява да се попълва фонда и така да се изплащат компенсации за бизнеса, ако цената на тока мине над 200 лева на киловатчаса.

"Заради това е предложено механизмът да работи до края на годината", каза той.

"Това е една опашата лъжа, защото изобщо не става дума за компенсации на бизнеса, а за данъци, които са въведени с европейска директива до юли тази година и понеже на финансовия министър не му достигат парите иска да ги удължи до края на годината", скочи Делян Добрев.

Асен Василев обясни, че всички средства, които се събират от енергийните дружества влизат във фонд "Сигурност на енергийната система", а не в държавния бюджет.

"Спорът е дали едни енергийни частни дружества ще плащат или ще натоварим бюджета с тези средства и всичко друго са безпочвени упражнения. Ако имаше коалиция всичко щеше да е минало на бюджетна комисия и да е подкрепено, но това което се случва показва, че се борим параграф по параграф какво да бъде подкрепено в бюджета и то става на база дали това е добре за хората и бизнеса или не", коментира министърът.

"МФ казва, че е добре както до момента е работил механизмът всички фирми да плащат във фонда и да се компенсира бизнеса", добави Василев.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова такова нещо досега не се е случвало в парламента.

"Двете управляващи коалиции се скараха по най-важния въпрос в държавата – този за бюджета. Грозно и цинично от едната коалиция нарекоха лъжец министъра от друга. Делян Добрев начере Асен Василев лъжец", посочи тя.

"Ние от няколко седмици предупреждавахме за две бомби заложени в бюджета – едната е рискът парите по Плана за възстановяване и устойчивост да не дойдат до края на годината, а те са заложени в бюджета и ако не дойдат ще има дупка, вторият риск е този – средствата от енергийните дружества дали ще влязат в бюджета или не, Асен Василев ги е предвидил като приходи, но част от ГЕРБ не искат, а това означава част от бюджета да не се изпълни и риск да се изпълни част от бюджета", обясни червената шефка.

"Ако няма пари от ПВУ и от енергетиката 3% и Еврозона ще видите ама друг път. Вижда се какво правите, че не можете да си разделите порциите и това го вижда целият народ", отсече Нинова.

В крайна сметка беше прието предложението на МФ и всички енергийни дружества ще внасят вноска във фонда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ми то нема да е само увеличение цената на тока и бензина, ама и на храните. Има ли въобще правителств и за какво е ? Обещаха едни пари 150 милиона на МВР за заплати, сигурно тайно и на други ведомства и агенции и сега ще избиват дупките от новите цени на всичко. Що за държава сме?
25
1
 
8
 
! Отговори
Факт преди 9 месеца
Стана ясно , че постепенно вървим към голямото увеличение на тока за бита ! Явният грабеж , който ни подготвя Кокорчо и Тримата *** (управляващите) ще се случи скоро и тогава обаче бензина ще много скъп , за да се поливаш и самозапалваш. Суверенът се шматка и си бърка в носа докато му мажат г.за с вазелин и му готвят огромен , чепат х.й !
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Борисов,укрути си хасковския съсел,че ако падне правителството,може да тръгнеш не след дълго към панделата.
23
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ако някой слуша за нещо Делян Добрев - не е добре. Този лъже както диша. Толкова често.
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Детектор на лъжата нямат ли? Да пуснат Асен на детектора- директно ще гръмне цялата техника!
21
1
 
11
 
! Отговори
3х3 преди 9 месеца
За да се установи кой е лъжецът, ще трябва да се види кой НЕ лъже. А лъжците са 240 от 240
20
2
 
4
 
! Отговори
Не ходете в Перник преди 9 месеца
Полицаи убиват Българи за развлечение с честоти и торсион, а тези ниски същества блажено мълчат! Къде са политиците, тези не са, а Медиите къде са!?
19
3
 
5
 
! Отговори
Българин! преди 9 месеца
Дупка в бюджета има! Това е ясно на всички с поне една мозъчна клетка в главата! Точно затова Асанчо Крадеца постоянно пиши и се кара с всички, защото се опитва да я запълни по вякакъв начин, ВКЛЮЧИТЕЛНО И НЕЗАКОНЕН, за да стигне до заветните 3 процента и по този нчин да заблуди стадото, ЧЕ НЯМА НИКАВА ДУПКА В БЮДЖЕТА И ВСИЧКО ВЪРВИ ПО МЕД И МАСЛО!
18
2
 
8
 
! Отговори
Тома преди 9 месеца
Щом коалиционните партньори се карат за пари кой да ги открадне от трибуната на парламента идват много лоши дни
17
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
По времето на Бай Тошо, комунистите имаха само лява кoсмaта мъpдолетка и кюpo им се виpеше все на десно към корекома, в центъра на София, като тротинетка! Сега имат и ляви и дясни кoсмaти мъpдoляци и кюpo им не знае накъде да каpа свойта тротинетка!?! Ляво, дясно, пpас. пpас. пpас, умът ми е в зaгатка всеки час! Само като вляза в пeщерата на жената, знам къде съм - днешния комсомолец - Аз?
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
АВ върти-суче и гледа да направи стъкмистика, че уж дефицитът и инфлацията са ниски, че още догодина да ни набута в еврозоната, а той да иде да лежи по гръб на плажа в някой финансов рай
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А трябваше да сбият oтрeпкитe....
14
0
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 месеца
Аууу,пак...спор в Парламента. Ако не спорят...утре Слънцето няма да...изгрей.
13
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Махнете итанайците и бсп и интригите ще секнат!
12
7
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 9 месеца
Нинова се превърна във на всяка манджа мерудия и на всяка тенджера похлупак. Бълва ли, бълва змии и гущери защото не можа и тя да се втисне в тази (не)коалиция, а мнооого й се искаше.
11
1
 
3
 
! Отговори
Цветан Камелий : преди 9 месеца
Отговора е лесен - Буци, Мустафа,Асен и КирчУ!
10
3
 
21
 
! Отговори
ти да видиш преди 9 месеца
Делянчо говори като адвокат на енергийните дружества....защо ли?!?Неееееееееееееее,не защитава никакво лоби,просто мисли за бизнеса на мама и тати......
9
4
 
3
 
! Отговори
пришълецът преди 9 месеца
По стар български обичай ще има голяма дупка в черния ислям:))
8
3
 
16
 
! Отговори
Ужас преди 9 месеца
До каде стигнахме при буци и парапета - да плащаме тока на бизнеса тия дето им работим и те трябва да плащат на нас
7
13
 
8
 
! Отговори
РУСИЯ Е ИЗЛИШНА.. преди 9 месеца
АКО РУСИЯ Е В БЪЛГАРИЯ - ПАРИ ОТ ЕВРОПА НЯМА ДА ВИДИТЕ........ ЩЕ БЕДЕМ, КАТО СЕВЕРНА КОРЕЯ, ЕДИНСТВЕНИЯ СЪЮЗНИК НА РУСИЯ, КОЯТО ИМ ПОМАГА С КУЧЕТА И КОТКИ...