Румен Радев се заяждал все по-неприлично с правителството

Поведението му било на ръба на противоконституционното
267
Румен Радев се заяждал все по-неприлично с правителството
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Истинско двувластие е имало в българската история и това е опасно състояние, които обозначава, че на всяко ниво на вземане на решения имаш два центъра, които излъчват заповеди и изпълнителите се чудят на кого да се подчинят".

Това каза пред БНР проф. Евгени Дайнов, преподавател по политически науки в НБУ.

"Може би президентът е вече на ръба на разрушително, противоконституционно поведение", заяви Дайнов, който вижда "все по-неприлично заяждане с легитимно съставеното правителство", посочи той.
"Румен Радев се отклонява от умереното поведение и непрекъснато изостря настроенията, опитва се да изостря несъгласия, за да ги доведе до някакъв сблъсък", каза Дайнов.

Още по темата

На всички български президенти, които са влизали във втори мандат, е започнала да им отеснява дрехата, смята Евгений Дайнов. По думите му "разбирали са, че нямат достатъчно власт, за да оставят своя отпечатък върху събитията" и е имало и други подобни случаи, но опитът на сегашния президент е "най-невъзпитаният".
"Очевидно го дърпа към връщане на тази ситуация, която той смята за нормална – той да заповядва, другите да козируват", посочи още той.

Според Дайнов президентът е носител на "обречен политически проект", който определи като антиевропейски и антидемократичен и добави, че негови изразители у нас освен него са още БСП и "Възраждане".
Рейтингът на държавния глава не е реален, той е "митологичен" и "психологически", "закачен за поста" и не преминава в политически партиен рейтинг впоследствие, отбеляза политологът. Той предположи, че Радев може да е "обмислил вече как да заобиколи този капан", но "не го е измислил".

"От много месеци е ясно, че Бойко Борисов е попаднал в ситуация, в която няма особено голям избор какво да прави. Единственият му реален избор е да се скрие зад ПП и ДБ и да казва – аз съм европеец, не съм оня. Времето на разюздания антидемократ свърши. Той няма друг ход, освен да е в подчинено положение. В партията, която е свикнала да бъде предводител, не са доволни, че са в слугинско положение", коментира Дайнов в предаването "Преди всички". Заради това и според него периодично Борисов вдига "антиправителствена шумотевица" и изпълнява сложен танц, но "няма обективен интерес да разрушава управлението".

"Сенчестата, тъмната страна на политическите му действия се върна да го преследва", изтъкна преподавателят по повод завръщането на Васил Божков и показанията, които той дава срещу Бойко Борисов.

"90-арските баланси и равновесие приключиха. Над главата на Бойко Борисов  надвисват рискове", посочи Дайнов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


267
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
0
 
0
 
! Отговори
Гамен Грипенов Ветов преди 7 месеца
Нищо не съм казал и пак повтарям,че съм рузка по,дметка и съм назначен от Путин да съботирам курица не птица до второ нареждане!Ям грешен хляб и съм кат злокачествен тумор на снагата на болен човек!!Съскам кат настъпан см,ок и най голямото ми постижение до сега е да се усмихна един път в годината и да кажа нещо добро и позитивно за б.латото на което съм президент,един път на 3 години!!Всичко е добре,когат правителството е мое,щом се смени и почвам да плюя кат черна мамба!!
211
1
 
2
 
! Отговори
ОНЗИ преди 7 месеца
Абе алооооо...... ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ е ДЪРЖАВНИКА който ви пречи да откраднете парите от ЕС за възстановяване и развитие на БЪЛГАРИЯ !!! ВИЕ ПРОСТО ПОЛУДЯВАТЕ - БЪЛГАРИТЕ ВИ ГЛЕДАТ СЕИРА И ЗНАЯТ ЧЕ ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ ЩЕ ВИ СЛАЖИ БЕЛЕЗНИЦИТЕ !!! Иначе народът ще ви помете ако успеете и този път да фалшифицирате езборите - всичките там при бай СТАВРИ !!!!
210
3
 
6
 
! Отговори
Истината преди 7 месеца
Радев пречи на сглобкаджиите, съешени от застреляния мутралан. Браво на него!
209
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Изхвърляне на турския ибрик Крадев от президенството!!
208
14
 
14
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 7 месеца
България не е имала по-голямо зло от радев и ми е много чудно как може да има над 30%одобрение.С неговото си антиевропейско и антинатовско говорене той води открита пропаганда за неподчинение и за неспазване на конституцията.Той е опасно оръдие на гру и провокира в България сблъсъци,които в крайна сметка може да доведат до граждански размирици и връщане официално на русия у нас,с която да стане българският лукашенко-президент доживот.
207
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Не само Крим е руски, брат! Украина е руска!
206
5
 
8
 
! Отговори
Фът преди 7 месеца
-макот е напълно изкукуригал
205
16
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
РадеФ, ИМПИЙЧМЪНТ ВЕДНАГА!
204
17
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Една жалка резидентура.
203
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На Радеф му идва да се взриви от злоба, че има правителство!
202
10
 
19
 
! Отговори
Руски поодлоги преди 7 месеца
Докато не арестуват платените от РУСКОТО посолство ,тро.лове на КОПЕЙКИН и не почистим руските агенти от Институциите и службите, няма Шенген, няма Еврозона, няма F 16, няма да има сериозни инвестиции ...
201
5
 
22
 
! Отговори
Руска поодлога преди 7 месеца
Няма лъжа. Радеф беше на живо. На живо каза КРИМ Е РУСКИ.
200
11
 
18
 
! Отговори
леля Пена преди 7 месеца
ТОЗИ ПОДЧИНЕН НА ПУТИН КАТО ГО ВИДЯ И ПРЕД МЕН ЗАСТАВА ЕДИН ЗЕЛЕН ЧОРАП.ВИЦА ЗА РАЗДАВАНИЯ АКЪЛ ГО ЗНАЕТЕ.
199
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
РАДЕВ БОРИСОВ И ПЕЕВСКИ МЪТЯТ КРЪВТА НА БЪЛГАРИТЕ.
198
3
 
16
 
! Отговори
сиромах преди 7 месеца
Време е управляващите да попрочетат Николай Хайтов и думите "Мръсниците и некадърниците не могат да търпят честни хора около себе си!"
197
6
 
20
 
! Отговори
... преди 7 месеца
радеф, хвани под ръка всички от фъзраждане и бспъ заедно с посолството на русия и към баща ви путин, хайде че им липсват и войници.
196
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Камелия пък била журналистка.
195
7
 
20
 
! Отговори
мюрето на КГБ преди 7 месеца
Българския Лукашенко oт Дондукова маала
194
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Е. Дайнов е един наистина дълбоко интелигентен, двуполюсен персонаж-политолог. Нарича съставеното правителство "легитимно", сякаш подмяната, откровеното предателство на ПП-ДБ и връщането и закрепването на мафията не са се случвали. Вероятно някой му пълни гушата, за да твори тези неща. Възможно ли е да има по-противоконституционно поведение, по-предателско и гадно нещо от Конституция, писана от Делян Пеевски?
193
6
 
17
 
! Отговори
Стамболов преди 7 месеца
И какво престъпление са "иьвършили" те, бе, Гадев ? Съдействали са на двете най-големи парламентарни партии да се сложи край на твоето еднолично безконтролно управление и България да има редовно правителство