Божанков обясни идеята за ограничаване на правомощията на Радев

Това е принципен въпрос, смята депутатът
1 сеп 2023 12:25, Росен Стойчев
52
Божанков обясни идеята за ограничаване на правомощията на Радев
Снимка: БГНЕС

Предстои този законопроект да бъде представен и да го обсъдим заедно с нашата група. Поводът за създанието на този законопроект, особено в последните седмици, са действията на президента. Неговият отказ да подпише указ. Фактът, че има основателни съмнения, че по върховете на държавата, именно чрез президентските квоти - се прокарва руско влияние, чуждо влияние.

Още по темата
И припомням последните месеци на служебната власт, когато се оказа, че президентът одобрява собствените си назначения. Тоест служебната власт, служебният кабинет, избран от президента, предлага, а президентът одобрява с указ назначенията на собствения си кабинет.

Това заяви преди началото на първото заседание на НС след лятната ваканция на депутатите Явор Бобанков от ПП-ДБ, коментирайки готвената от него законодателна инициатива за ограничаване на правомощията на президента.

"В моя законопроект се предвижда парламентарните квоти да бъдат отнети от президента и прехвърляни към парламента. Запазва се различният период, в който се назначават, за да няма една институция, която да доминира в даден орган или регулатор", обяви народният представител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още по темата: промениЯвор Божанков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Ето така се узурпира властта от една партия, когато възможността на президента да се противопоставя на този безполезен за българския народ парламент и продажно правителство
3
4
 
33
 
! Отговори
L. преди 8 месеца
Късогледи сукалчета в политиката - ами нали утре ще имате ВАШ президент (да речем). Така с орязани правомощия ли ще си го гледкате? Ако ще люпим хрантутници без никакви задължения/правомощия, да връщаме броя на депутатите на 400 или там колкото бяха.
2
4
 
30
 
! Отговори
Сандо преди 8 месеца
да, въпроса е принципен! Днес е Радев утре може лявите да са в парламента и да имаме десен президент. У нас законите се шият да облужат актуалната ситуация а не държавният интерес
1
26
 
7
 
! Отговори
КС преди 8 месеца
Вместо да пипаме законодателството, по-лесно е да поставим Рундьо и Дунда под запрещение като очевидно ***!