Румен Христов: Следващият президент няма да се казва Румен Радев

Според него дискусията за националният празник трябва да остане на втори план
7 сеп 2023 22:35, Нели Христова
94

Заради поведението и изказванията на Митрофанова трябва да сменим датата на националния ни празник?

"Дадохме назад от гледна точка на факта, че в момента има други, по-важни въпроси, които трябва да бъдат решени от политиците. Обществото има друг дневен ред. Бихме могли да уредим и със закон искането за промяна на националния празник. Има сериозни аргументи по отношение на различните визии кой да бъде националният празник", коментира лидерът на СДС Румен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него има нужда от дълга дискусия, за която в момента няма време. "Основателно Борисов и моята скромна личност заявяваме, че това може би трябва да остане на втори план", поясни Христов.

Пред Bulgaria ON AIR той обяви, че не са провели разговор с не-коалиционните партньори, допълни, че на предстоящата лидерска среща ще се засегне и въпросът за националния празник.

"Всички въпроси, които имат нужда от съгласуване, включително и т.нар. механизъм за правените промени. Трябва да има форма, под която тези промени да се осъществяват. Това правителство е на "Продължаваме промяната - Демократична България", но е съставено с втория мандат и първата политическа формация ГЕРБ-СДС", напомни гостът.

По думите му промени в службите за сигурност трябва да има, включително и в МВР.

"Това е екипна работа. Проблемът е, че не сме питани за тези промени. Нека да се намират допирни точки, вместо недоверие от двете формации. Коалицията или по-скоро не-коалицията не работи гладко, но има и големи цели, които преследваме", каза още той.

Не бива да се посяга твърде далеч по отношение на правомощията на президента, на мнение е Христов.

"Следващият президент няма да се казва Румен Радев. Тогава може би ще е добре да има баланс. Смисълът на двойна обвързаност при назначенията, които изискват и указ на президента, са допълнителна гаранция да няма самозабравяне от едната власт, в случая изпълнителна. Президентската институция има своите конституционни правомощия. Те не съответстват на мераците на г-н Президента. Колегите юристи работят, но не съм започнат в подробности с текстовете. Големите промени, които касаят конституционните разпоредби, трябва да бъдат правени внимателно", настоя гостът.

Лидерът на СДС коментира отношенията с "Продължаваме промяната - Демократична България"  и срещата в Самоковския манастир.

"Не сме говорили с г-н Борисов на тази тема. Това, което знам от изказванията на различни политици е, че той има логистична роля. Дали е обещавал на г-н Петров не мога да кажа. Бил съм на официалните разговори в НС", категоричен е Христов.

Общата кандидатура за кмет на София на ГЕРБ-СДС ще стане ясна до 19 септември, обяви той и подчерта, че има няколко кандидатури. "Тежка ще бъде битката. Софиянци се интересуват от чистотата ва въздуха, от тротоарите, от градския транспорт, детските градини - всичко, което касае ежедневието. Кандидатът трябва да познава проблемите на София", смята гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Тон преди 7 месеца
Докато този тоалетен налеп ,ПП,ДБ,герб няма да ни управлява !
68
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе Дърто, разбери, че следващият президент няма да се казва нито Б.Борисов, нито Киро, Кокорчо и онези двамата от ДБ.камо ли пък Р.Христов.По-често си сменяй долното бельо, на години си. Апропо, какво ще правите следващата година, когато следващият президент на САЩ ще бъде разумен и миролюбив човек, а не Бай Дън?
67
0
 
0
 
! Отговори
Честно, преди 7 месеца
от цялата дивотия разбрах само, че следващия президент няма да е Румен Христов. Да се за.вира откъдето е изпълзял, ком-***.репка.
66
0
 
1
 
! Отговори
Читател преди 7 месеца
Аланкоолу следващия министър председател на България,ще се казва Р.Радев,така че няма как да е едновременно на "Дондуков" 1 и "Дондуков"2.
65
1
 
2
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Слушай тапунгере Ремен Христов. Референдума ще каже кой ще е националния празник а не ти-гелосания ***,подлезурко и кариерист. Какво сдс представляваш със шепа кресльовци като тебе.
64
0
 
2
 
! Отговори
Мирослав преди 7 месеца
Дадохте назад,защото баце е страхлива мишка. Иначе личното ми мнение е,че нац.празник трябва да е 09.08,защото през 681 г тогава България се е спомената,като държава за първи път.И съществува вече над 1300г. Без 09.08 нямаше да има 24.05 нито 03.03 нито нищо. Това е рождението на нашата държава и тряжва да си го празнуваме,като нац.празник на всички българи.всичко друго е съкращаване на богатата ни история,това е рождения ни ден.България не е на 145г,какти го празнуваме сега,а е на над 1300г.
63
0
 
0
 
! Отговори
*** преди 7 месеца
Това не е Erdogan с мандат до живот.
62
0
 
0
 
! Отговори
Да допълня... преди 7 месеца
Това го знаем . Няма право на трети мандат.Това не е Путин с мандат до живот.
61
0
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 7 месеца
До Алонсо .... Мдаа, Рундю се напъва да прави ново БКП, по руски образец /Путин/. Накрая нищо няма да направи.
60
2
 
0
 
! Отговори
Алонсо преди 7 месеца
Бъди сигурен че ще е така Руменчо,но ако адашът ти Румен Радев, реши да направи партия...жална им майка ,на всички ду...давци,получаващи команди от американското посолство.Ако пък успее да мотивира ...не гласуващите,ще стане много интересно ,на българската политическа сцена.
59
0
 
1
 
! Отговори
Shark преди 7 месеца
И Румен Христов също!
58
0
 
2
 
! Отговори
BG преди 7 месеца
Защо казват коищее .не казвали народа
57
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 7 месеца
кои съсипа софия сдс застрояването стари коли мръсен въздух съсипахте ниживота и сега ще се изказва закачил се за герб заради заплатата и пенсията и даваакъл мислете на изборите виждате за какво сте гласували до сега
56
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Може пък да се казва Петков или Асен Василев. И няма да е от БСП! И край с руския слугинаж в политиката.
55
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
радев е срам за България.
54
8
 
5
 
! Отговори
Ralica преди 7 месеца
Е то е ясно , че няма да се казва Радев. Със сигурност няма да се казва и Плевнелиев или Стоянов и всякаква подобна продажна подл0га.
53
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Едно време от СДС са скачали по протести ,а сега дори и да има протести не ги дават по телевизията.По-зле е отколкото е било по време на комунизма и хитлеризма,взети заедно.Показват само платените протести на шепа дроганти,които взимат между 15 и 50 лева,за да правят укро сценарий тук.
52
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да закрием СДС със закон? Заради доказани нанесени вреди за 33 години.
51
3
 
29
 
! Отговори
Обективен преди 7 месеца
Кои бяха тия СДС ? А,май на мавърa Костов , дето приватизираха де що имаше в държавата под предлог,че свалят комунизма и установяват " демокрация ".
50
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Захарния ШербедДиабед го е удари;вташаците и писука на мечо сопран. скопецът винаги е имал едномандатен безплоден мандат поради стерилност в мисленето. кода им го праиш-фашизоидаленшизоид