Славов: Премиер ще се избира между хора на три публични длъжности

Ако президентът на назначи служебен кабинет, той ще се избере от НС
14 сеп 2023 20:10, Стела Стоянова
25
Славов: Премиер ще се избира между хора на три публични длъжности
Снимка БГНЕС

„За служебното правителство се предлага все пак да има някаква група лица, заемащи висши публични длъжности, от които да се избира премиерът. Депутатите приеха да се избира за премиер едно от трите лица – председателят на парламента, управителят на БНБ и председателят на Конституционния съд. Избраният премиер да предлага правителство на президента. Предлага се, ако в едноседмичен срок президентът не назначи служебно правителство, то да бъде назначено от парламента“, заяви  министърът на правосъдието Атанас Славов в предаването „Лице в лице“ по bTV.

„Уважаемите членове от Венецианската комисия, които в момента са в България, са тук, за да проучат как предложените текстове биха се прилагали на практика, ако бъдат приети. Те задават съвсем конкретни въпроси – за правомощията на различните органи, които се променят; предложената промяна за статута на служебното правителство; правомощията на главния прокурор. Особено внимание отделихме и на предложената индивидуална конституционна жалба“, добави Славов.

Той подчерта, че след представянето на основните акценти и идеи от Венецианската комисия задават въпроси.

Славов каза, че България има политическа култура, но дали тя съответства на европейския стандарт е друг въпрос.

„Текстовете, които са внесени в парламента, особено в частта за съдебната власт, следват много плътно препоръки, които сме получавали в досегашните становища на Венецианската комисия“, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
3
 
! Отговори
Хамалски преди 7 месеца
Този министър,е един послушен куриер,да пренесе писмото от американското посолство и да го предаде на бат Христо и бат Танас в НС.Този слугинаж,тази война с президента,ще ви приседне и то много жестоко.Оня от Банкя,доволно протрива ръце и гледа как пп-дб отиват и то с бързи крачки към контейнера за политически отпадаци.Приятно пътуване...
21
3
 
1
 
! Отговори
Ахаха преди 7 месеца
до 20 - какъв опит имаше Радев преди - да клеца Деса на в канцеларията и да хаби държавни пари за полети с МИГа за кеф?!?! До 19 - пак повтарям - Главсек на МВР - кмет на София - два мандата - председател на първата политическа сила тогава - и това ако не е опит, не знам ....
20
4
 
1
 
! Отговори
До Боже Мили преди 7 месеца
Пълни глупости са наличието на служебен кабинет!Какъв е смисъла да идва някакви пионки които за 2-3 месеца разбутат цялата държава със случайни назначения и после още 6 месеца след изборите пак да се правят смени и реално държавата една година да буксува!Има,няма изпълнен мандат на парламент, се подхожда сякаш е изпълнен и толкова!Едно редовно правителство предава властта на друго такова!Никой не е гласувал доверие на президента да прави правителства и да управлява без контрол!!!
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Президентът Радев имаше опит от преди да стане президент. Бойко Борисов нямаше опит. Не е в това въпроса. Важното е кой по-добре ще изпълнява заповедите на посолството.
18
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
То и Бойко Борисов нямаше никакъв опит, когато стремглаво започна да се издига. Фандъкова какъв опит имаше, когато стана кмет - учителка по руски
17
2
 
2
 
! Отговори
До 12 преди 7 месеца
Що бе?Радев какъв предишен опит като политик и президент има?! Стефан Янев какъв опит имаше преди да бъде два пъти служебен премиер?! Кире и Кокорчо?! Реално погледнато до сега, Борисов е единствения премиер който е имал подходящия опит зад гърба си! Глав сек на МВР, кмет на столицата, председател на политическата партия спечелила изборите тогава! Ама и той не е ок, нали?! Демек - угодия няма!
16
0
 
3
 
! Отговори
Калин преди 7 месеца
Не им върви в Правосъдието, все на калинки от ДБ попадат.
15
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Председателят на ВАС искаш да кажеш..
14
1
 
4
 
! Отговори
Sos преди 7 месеца
Това посмешище пак се е изказало.
13
0
 
4
 
! Отговори
Народен Съд преди 7 месеца
20 години. Без помилване. На Слънчев Бряг. Ловешко. За теб. Специално.
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
По-голяма простотия не бях чувал. Браво на циркаджиите. В България политиците са наистина в друга реалност. Пародията Продължава
11
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Самата мисъл че за министър-председател се предлагат хора без НИКАКЪВ стаж като министри или заместник-министри, т.е не са били в управлението, а са от други сфери на живота, говори, че както те са кацнали случайно в политиката, считат за естествено да си управленец. без да имаш хабер от управление. Това ли е ум и образованост? За директор на селско училище не се допуска човек, който не е бил учител, но за министри - може всичко,според придошлата от Запад тенденция!!ПЪЛНО ПАДЕНИЕ !!
10
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А не може ли на Алексей лека му пръст жена му да определи служебния премиер?
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
сигурно рейтинга е вече според записа пет процента, пет до седем...
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На местните избори народа ще гласува вече като си показахте истинското лице - паметници, патерица на ГЕРБ и ДПС, записите, чистките, плочи от паметници, партер за Македония, инфлация, украински безмитен дъмпинг внос, сглобка, с прокуратурата играта, колкото и *** да има каквито и подправени машини тъжна картина ви зове... а самият ти си позитивна личност, която харчат за съдебна реформа която знаят че няма да мине в сглобката и ми е тъжно.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Скъпи г-н Славов, вашата идея е и да паднете от власт да си проведете изборите с ваше управление според записа. Само че проблема е, че след изборите пак ще се падне от власт и следващата власт няма да ви даде да ги правите пак... ще сте с нула представители. А и председател на Народното събрание ще се избере заедно с вота на недоверие и пак потъвате хахахах
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Този е слуга на ГЕРБ и ПП-ДБ!
5
0
 
10
 
! Отговори
Браво преди 7 месеца
Трактора успя да направи своя дьржава лека му пръст , великан на сьвремието ни
4
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
криминализирайте държавността в българия! власт + българин = опг, диктатура
3
4
 
16
 
! Отговори
Боже Мили преди 7 месеца
Какви Глуупости - ако Служебният Кабинет се Избира от Парламента, то тогава - няма Никаква Разлика с Редовен, т.е. Падналите от Власт и Загубили Доверието на Хората, отново ще си НазНачават Кабинет - това е Диктатура, Озаконена!